Vinneroppskriftene

Julebokk
NUP007

Nr 1 i Norbryggs juleølkonkurranse 2003.
Nr.1 i klassen ”tradisjonelt norsk juleøl” på Norøls juleølfestival 2003, i konkurranse med bryggeriene
 
Bryggedato: 27.08.03                
Bryggere: Tore Bjørgo & Arild Gjerdseth
Volum ferdig vørter: 45 l.
 
5,0 kg münchnermalt 
5,0 kg pilsnermalt         
0,7 kg krystallmalt
0,4 kg Carared
0,3 kg carapilsner
0,120 kg sjokolademalt
1,5 kg Moss maltekstrakt
(Stegmesking, 20 min på 58 o, 65o og 72 o C)
 
60 g Nordbrauer 10,2 %            60 min.
30 g. Saaz 3,5 %                       20 min.
20 g  Hersbrücker 2 %   10 min.
30 g Irish Moss             20 min 
 
Danish Lager gjær, 5 uker på 8-10o C, omstikking før tapping på fat og flaske
 
IBU:                 ca 29
OG:                  1072
FG:                  1012
Alkohol:            8 %
 
Kommentar: På grunn av begrenset plass i meskekaret (kjølebag på 33 liter) ble ca 2,2 kg münchner- og pilsnermalt i den opprinnelig tiltenkte oppskriften erstattet med 1,5 kg Moss maltekstrakt. Dette var ikke nødvendigvis negativt for det endelige resultat.
 

Smedstad klassiske juleøl
Nr 2.  (HJK 486)
 
Brygger: Leif Gundersen & Co
 
Malt
18 kg Pilsnermalt
25 kg Munich Malt
2,7 kg Crystal malt
0,1 kg Black malt
0,05 kg Sjokolade malt
10 min v. 50 gr.,  60 min. v. 67 gr.
 
Humle
200g Spalter select(Hallertau) Pellet 5 % 90 min
40g East Kent Golding Pellet 5 % 90 min
30g Saaz Pellet 3,1 % 90 min
100g Spalter select(Hallertau) Pellet 5 % 20 min
150g Saaz Pellet 3,1 % 15 min
26 IBU
 
Gjær
Trio bryggeri   Slurry 1,5 liter
 
Vørter
150 liter, OG 1066, FG 15
 
1 uke, 10 C
2 uker, 8 C
8 uker, 4 C
Filtrert: Nei
CO2: Kunstig

OHLs julefavoritt
Nr. 3 (MUN 351)
 
Bryggere: Lars Bjørnstad og Espen Haavardsholm
 
Malt
 15.00  kg.       Munchenermalt, ekstra lys (Petit)  
  5.00   kg.       Pilsnermalt           
500.00 g.         Aromatic malt               
500.00 g.         Belgian Special-B       
  1.00   kg.       Crystal  60L            
 50.00  g.         Black malt (+ se under!)
(Mesking ved 68-69 C)
 
Humle
70.00   g.         Nordbrauer     10.2%  60 min
60.00   g.         Hallertau           4.7%   5 min
ca 25 IBU
 
Gjær
Wyeast Munich lager, ca 0.7 liter gjærstarter
 
Vørter
ca 75 liter
OG 1.064
FG 1.021
 
Gjæring og ettergjæring på 8-10 C.
 
Kommentar: Måtte "jukse litt" for å få den mørk nok: hadde oppi 175 g
black malt i mesken under skylling og 150+150 g steepet i kjele
under oppkoking. Denne lyse munchenermalten gir nesten ikke mer farge
enn pilsnermalt!