Klasseinndeling

1. Lys lager 2. Mørk lager 3. Lys ale 4. Mørk ale 5. Sterke spesialøl
  1. Norsk pils
  2. Internasjonal lager
  3. Tsjekkisk pils
  4. Tysk pils
  5. Dortmunder export
  6. Münchener helles
  7. Moderne amerikansk lager
  8. Klassisk amerikansk pilsner
  1. Wiener
  2. Märzen/ Oktoberfestøl
  3. Münchener dunkel
  4. Mørk tsjekkisk lager
  5. Schwarzbier
  6. Amerikansk mørk lager
  7. Rauchbier
  1. English ordinary bitter 
  2. English best (special) bitter 
  3. English strong (extra special) bitter 
  4. English pale ale 
  5. India pale ale 
  6. American pale ale 
  7. California common (steam beer) 
  8. Kölsch 
  9. Belgisk pale ale 
  10. Weizen/ weissbier (sydtysk type) 
  11. Belgisk wit 
  12. Amerikansk hveteøl 
  1. English brown ale
  2. American brown ale
  3. English mild 
  4. Scottish heavy ale, 70/-
  5. Scottish export ale, 80/- 
  6. Porter
  7. Irish stout
  8. Foreign stout 
  9. Sweet stout
  10. Oatmeal stout
  11. Altbier
  12. Belgisk brown ale 
  13. Dunkelweizen

 

  1. Barley wine 
  2. Old/Strong ale 
  3. Scotch strong ale 
  4. Imperial stout
  5. Tradisjonell bokk 
  6. Dobbelbokk 
  7. Helles bock/maibock 
  8. Weizenbock 
  9. Belgisk dobbel 
  10. Belgisk trippel 
  11. Mørk sterk belgisk ale (kvadruppel)
  12. Lys sterk belgisk ale 
  13. Norsk juleøl 
  14. Tradisjonelt norsk hjemmebrygg

 

Oppstillingen av underklasser er ikke fullstendig, men vi har forsøkt å ta med de viktigste underklassene. Du er selv ansvarlig for å plassere den/de ølene du deltar med i riktig klasse og merke flaskene med den rette underklassen. NB! Hvis du ikke finner en underklasse som passer, gjør som følger: Plasser ølet inn under én hovedklasse (lys lager, mørk lager, lys ale, mørk ale, sterke spesialøl), og påfør så din underklasse. Eks.: "Lys ale, berliner weisse".

For de som brygger øl som ikke passer inn i noen som helst kjent klasse skriver man opp hovedklasse avh. av om det er over- eller undergjær og en lys eller mørk farge, samt OG, og som underklasse skriver du SPESIALØL. Det må også angis en typebetegnelse du synes passer på ølet, f.eks. 'hyllebærøl'. Eks. "Lys lager, spesialøl (hyllebærøl)". Dette er naturligvis helt kurant, vi ønsker at kreativiteten skal blomstre.

Vi vil råde deg til å velge klasse/underklasse med omhu da en feilplassering vil kunne forårsake en negativ bedømming av ditt øl. Dommerne tar spesielt hensyn til at ølet er korrekt i henhold til den klassen/underklassen det stiller i. Kunsten er ikke bare å brygge et godt øl, men det skal også stemme overens med kriteriene for klassen for å oppnå høyest mulig poengsum.

Alt øl som er sterkere enn OG 1.065 må plasseres i klasse 5. Sterke spesialøl, med en egnet underklasse!