Introduksjon til vår hobby

Du tror det ikke før du får smake det…

Er du nysgjerrig på hva det krever å brygge sitt eget øl? Har du nettopp kjøpt din første boks med ølråstoff? Har du smakt hjemmebrygget øl, men synes ikke det var noe særlig godt? Eller er du bare blakk, men øltørst? Da er denne artikkelen for deg!

Å brygge øl er morsomt, og resultatet kan bli svært bra! Julen 1998 (såvel som 2003) ble for eksempel hjemmebrygget øl kåret til landets beste juleøl – foran alle de norske bryggeriene, noe som gav oppslag i media.

Prisen på hjemmebrygg kan komme ned i en tiendedel av butikkpris, og ølbrygging er en hobby som kan by på utallige utfordringer og gleder. Men først en liten oversikt over status for ølbryggingen i Norge idag.

Fire måter

Nå for tiden brygger nordmenn øl hjemme på fire ulike måter:

  1. Tradisjonell gårdsbrygging
  2. Bruk av ølsett (kit) o.l.
  3. Moderne ekstraktbrygging
  4. Moderne maltbrygging
bryggingw
Bryggekar

Tradisjonell gårdsbrygging (1) er en mer enn tusen år gammel tradisjon som stadig er levende på landsbygda mange steder i Norge, for eksempel på Voss, på Møre og i Trøndelag. Oppskriftene såvel som utstyret kan være nedarvet gjennom generasjoner. Ølet er gjerne alkoholsterkt, det lar seg oftest ikke klassifisere etter internasjonale kriterier, og det er ikke meningen at det skal smake som øl fra bryggeri. I stedet snakker man om tradisjonelt stjørdalsøl osv.

cooperslager
Ølsett

Over hele landet får man kjøpt ølsett (2), og svært mange har prøvd dem – med varierende resultat. Dette er bokser eller sekker med råstoffer som skal kunne gi et ferdig øl med svært enkle midler. Dessverre lover reklamen ofte litt mer enn den kan holde, men det finnes måter å lykkes på. Les denne artikkelen hvis du har prøvd, eller tenker å prøve, et slikt sett!

Moderne ekstraktbrygging (3) er en forenklet variant av moderne maltbrygging (4). En ekstraktbrygger starter med et halvfabrikat (maltekstrakt), og sparer derfor en del arbeidsoperasjoner, ellers er disse metoder identiske.  Man lar seg inspirere av de prosesser man finner på et bryggeri, og hensikten er å kopiere dette i mindre skala. Man tar lite hensyn til norske tradisjoner, men bruker mest mulig moderne utstyr og teknikker. Råvarene importeres gjerne fra utlandet. Resultatet kan være en pilsner, pale ale, stout eller hvilken som helst øltype av internasjonal klasse og kvalitet. Med erfaring og nøyaktighet er det til og med mulig å kopiere smaken av bestemte merker fra hele verden. Moderne hjemmebrygging begynte i USA på 80-tallet og kom til Norge på 90-tallet. Det er en hobby i vekst som til dels har hatt et tyngdepunkt i Oslo-området hittil.

Hvor skal du begynne?

Tradisjonell gårdsbrygging (1) vil du finne lite informasjon om her på Norbryggs web-sider. For informasjon om dette må vi henvise til andre kilder, slik som Norsk Maltøltidende. Det er også vanskelig å sammenligne kvaliteten på et tradisjonelt og et moderne brygg, siden de ikke er ment å være like i utgangspunktet.

Det er derimot ikke uvanlig å «gå gradene» fra metode 2 til 3 og/eller kanskje til 4.

dme
Maltekstrakt

De fleste erfarne bryggere vil være enige om at ølsett (metode 2) kan være en grei måte å bli kjent med hobbyen på – men det forutsetter at man kjenner noen triks. Det er videre en allmenn oppfatning at du ganske raskt bør gå over fra ølsett til ekstraktbrygging (metode 3). Det krever nemlig ikke så mye mer, men gir deg muligheten til å brygge nesten alle verdens øltyper med godt resultat. Her finner du våre instrukser for ekstraktbrygging. Trondheim Akademiske Ølbryggerlaug tilbyr også en web-side med godt stoff for den som er interessert i ekstraktbrygging.

Hvis du virkelig liker å brygge øl, bør du før eller senere vurdere moderne maltbrygging (metode 4). Da bruker du nemlig rimeligere ingredienser, dessuten får du bedre kontroll over nyansene i smak, farve og andre faktorer. Mange maltbryggere vil også påstå at bare «ordentlig» maltbrygging gir et øl helt i toppklasse som kan hevde seg i konkurranser m.m.

Moderne maltbrygging har ellers en tendens til å tiltrekke fingernemme og teknisk interesserte personer, siden det er mange muligheter for å konstruere sinnrikt utstyr.

Norbrygg ble etablert av moderne maltbryggere, noe foreningen nok stadig bærer preg av, men den ønsker velkommen medlemmer som sogner til alle de nevnte bryggeteknikker.

 

På våre web-sider finner du en del informasjon som kan hjelpe deg på vei, og det finnes mange utenlandske web-sider med mer informasjon. Nå har det også kommet en norsk bok om emnet. Hvis du kan klare deg med en engelsk bok, kommer du langt med online-boken www.howtobrew.com. Men det første du skal gjøre, er å melde deg på Norbryggs forum. Da blir du en del av den løpende diskusjonen om ølbrygging i Norge. Legg gjerne en introduksjonsmelding i forumet hvor du forteller litt om hvem du er og hvordan du brygger eller har lyst til å brygge. Still spørsmål i forumet – hele det norske hjemmebryggermiljøet står klar til å hjelpe!

Velkommen til en spennende hobby!

Med vennlig hilsen

Svein Olav Mytting
Moderne ekstrakt-brygger og (tidligere) informasjonsansvarlig, Norbrygg

[anm.red.: Oppdatert og delvis endret av nåvarig informasjonsansvarlig i Norbrygg]

Skroll til toppen