Definisjon av øltyper

Norbryggs typedefinisjoner

Utgave 2024-06-13

Utskriftsvennlig versjon (pdf)

1 Lys lager

1 Lys lager

1A Internasjonal lager

Oppdatert: 2024-05-27

OG FG Alk. % IBU EBC
1044–1050 1008–1012 4,5–5,3 18–25 6–12
Versjon av pilsnerølet uten kraftige aromaer og smaker. Stilmessig kan en skille mellom europeiske utgaver med sterkere humlepreg og andre med mindre smak og aroma. Gjærtypen vil kunne gi svake særpreg, men disse skal i sum ikke være for kraftige. Noen av typene har mer maltaroma og -smak enn andre.
Aroma
Svak til merkbar aroma av malt, kan være kornaktig, kjeks og sukkeraktig, søtlig. Fraværende til svak smak av adjunkter som mais dersom dette er brukt. Svak til merkbar humlearoma, gjerne blomsteraktig eller med særpreg som sitrus eller jordaktig. Gjærtypen til bryggeriet gir fraværende til svakt særpreg som svovel, DMS, diacetyl eller estere, men skal ikke være for kraftig totalt sett.
Farge/utseende
Lys halmgul til gylden. Klar. Lett skum.
Smak
FSmak er svakere enn aroma, der særpregene fra aroma finnes igjen. Fraværende til svak maltsødme av lyst malt, gjerne med kjeks. Svak til merkbar humlesmak og -bitterhet. Bitterhet skal balansere sødmen.
Kropp
Lett kropp. Lavt til middels kullsyreinnhold.
Eksempler
Carlsberg, Heineken, Grøn Tuborg, Birra Moretti, San Miguel, Peroni Nastro Azzurro, Corona, Sol, Kirin, Asahi, Singha.

1B Tsjekkisk pilsner

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1046–1052 1012–1017 4,1–5,0 35–45 7–15
Tsjekkisk pilsner er lettdrikkelig og kjennetegnes av tydelig maltfylde og sødme, balansert med Saaz-humle eller andre krydder- eller urtepregede humletyper. Diacetyl er ofte en del av karakteren.
Aroma
Merkbar til tydelig krydret humleduft. Merkbar til tydelig maltaroma av brød og kjeks. Fraværende til tydelig diacetyl.
Farge/utseende
Gylden, med lyst skum. Klar til lett tåkete.
Smak
Merkbar til tydelig smak av lys malt med preg av lyst eller lett ristet brød eller kjeks, balansert av krydret humlesmak og humlebitterhet. Lang ettersmak.
Kropp
Medium kropp. Middels karbonering, lavere enn de fleste undergjærede øltyper.
Eksempler
Pilsner Urquell, Budweiser Budvar, Staropramen Pilsner.

1C Tysk pilsner

Oppdatert: 2023-06-03

OG FG Alk. % IBU EBC
1045–1050 1006–1012 4,5–5,3 20–40 4–8
Tysk pilsner er et lyst og tørt pilsnerøl med markant humlebitterhet og humlearoma. En ren smaks- og aromaprofil gjør at ølet framstår som friskt og lettdrikkelig. Dimetylsulfid (DMS) er en del av aroma- og smaksbildet og bidrar ofte til kompleksiteten. Pilsner fra Sør-Tyskland er ofte mindre bitter og mer maltpreget enn eksempler fra Nord-Tyskland.
Aroma
Tydelig til kraftig humlearoma, oftest med preg av blomster, men også urter og svake sitrusnoter. Svak til kraftig DMS. Merkbar til tydelig lys maltaroma, ofte med karakter av tørket gress, korn, lyst brød, brødskorpe, kjeks og honning. Humlearomaen er mer markant enn maltaromaen.
Farge/utseende
Halmgul til lyst gyldengul. Klart. Middels til kraftig hvitt og fast skum som holder seg lenge.
Smak
Humlesmak og humlebitterhet er mer fremtredende enn smak av malt, men fortsatt balansert. Tydelig til kraftig humlebitterhet og humlesmak, oftest med preg av blomster, men også urter og svake sitrusnoter. Svak til kraftig DMS. Merkbar til tydelig sødme. Merkbar til tydelig maltsmak med karakter av tørket gress, korn, lyst brød og honning. Bitter og tørr avslutning. En svak metallisk-skarp smak og/eller avslutning kan forekomme.
Kropp
Lett til middels kropp. Middels til kraftig kullsyreinnhold. Kan ha svakt prikkende munnfølelse.
Eksempler
Jever Pilsener, König Pilsener, Radeberger Pilsner (maltpreget), Flensburger Pilsener (kraftig bitterhet, tørr avslutning, bitter ettersmak), Krombacher Pils (fruktig), Lübzer Pils (honning, tørr, svak metallisk), Veltins Pilsener (kraftig DMS), Warsteiner Pilsener (lite aroma og smak, syrlig ettersmak), Bitburger Premium (lite aroma og smak), Friedenfelser Pils (metallisk-skarp), Lederer Pils (maltpreget, metallisk-skarp avslutning), Weltenburger Kloster Pils (skarp bitterhet)

1D Münchener Helles

Oppdatert: 2023-06-03

OG FG Alk. % IBU EBC
1044–1050 1008–1012 4,8–5,5 18–25 7–14
Münchener Helles er et lyst lagerøl med karakteristisk kornpreg. Ølet er maltdominert med innslag av humle. Münchener Helles er maltrik i aroma og smak, men ikke søtt; den har en god balanse mellom maltsødme og humlebitterhet og fremstår som forfriskende.
Aroma
Merkbar til tydelig aroma av lyst malt, oftest med karakter av korn, men også lyst brød og honning. Svak til merkbar humlearoma, oftest med preg av blomster og urter. Svak til merkbar DMS. Svake noter av svovel kan forekomme.
Farge/utseende
Halmgul til gyldengul. Holdbart hvitt skum. Klar til lett tåkete.
Smak
Tydelig til kraftig kornsmak. Tydelig sødme balansert av bitterhet fra humlen. Svak til tydelig humlesmak med preg av blomster og urter. Svak til merkbar DMS.
Kropp
Middels kropp. Middels kullsyreinnhold.
Eksempler
Oberdorfer Helles. Augustiner-Bräu München Lagerbier Hell (humlearoma og -smak). Hacker-Pschorr Münchner Hell (DMS, humlesmak). Spaten Münchner Hell (kornpreget). Mönchshof «Hell» (tydelig sødme, tydelig humlesmak)

1E Norsk pilsner butikk-klasse

Oppdatert: 2024-04-22

OG FG Alk. % IBU EBC
1040–1045 1010–1010 4,5–4,75 25–35 6–8
Vanlig norsk pilsner i butikk-klasse skal være frisk og lettdrikkelig, med balansert maltsødme og bitterhet. Forskjellen opp mot andre lyse lagere er at denne typen er mer preget av særegenhetene i gjærtypen til bryggeriet, som kan gi varierende mengder fenoler, estere og diacetyl. DMS er ofte en del av aroma- og smaksbildet. Særpregene skal allikevel ikke være for dominerende eller i sum for mange.
Aroma
Svak til merkbar blomsteraktig humlearoma, som også kan ha preg av sitrus. Svakt til merkbart preg av lyst malt, som kan ha korn, kjeks, lys brødkrumme, smørloff og gjærbakst. Svakt til merkbart preg av estere og svakere fenoler som kjennetegner gjæren til bryggeriet. Ingen til merkbar DMS og diacetyl. Ingen til svakt, svovelaktig gjærpreg.
Farge/utseende
LLys halmgul til gyldengul, klar. Tett, hvitt, holdbart skum, som kan ha store bobler.
Smak
Svak til merkbar humlebitterhet. Svak til tydelig blomsteraktig humlesmak. Merkbar maltsødme med smak av lyst malt, kan ha preg av halm, loff og honning. Fruktighet og sødme balanseres mot bitterhet, oftest med sødme i anslaget og så bitrere ettersmak. I noen varianter er det svak syre med sitron eller grapefrukt som bidrar til balanse. Ingen til merkbar diacetyl og DMS og preg fra gjærstammen, for eksempel svak svovel.
Kropp
Lett kropp. Lav til medium karbonering, kan være perlende.
Eksempler
Her kan du fylle inn dine lokale favoritter.

2 Mørk lager

2A Wiener

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1048–1056 1010–1016 4,8–5,6 22–28 16–30
Wiener øl er en mørk lager, kjennetegnet ved balanse mellom malt og humle. Fargen kommer fra wiener- og münchenermalt. Humlen er mellomeuropeisk.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med karakter av brød og karamell. Humlearoma fra fraværende til svak. DMS fra fraværende til svak.
Farge/utseende
Ravfarget til kobberfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig maltsmak, med karakter av brød og karamell, lett ristede noter kan forekomme. Humlesmak og bitterhet skal være svak til middels.
Kropp
Lett til medium kropp.
Eksempler
Aass Classic, Grans Vinterøl, Negra Modelo.

2B Märzen

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1052–1060 1012–1020 5,2–6,2 22–28 11–35
Denne kategori har ingenting å gjøre med de moderne oktoberfestøl som i dag minner mer om en standard lys lagerøl. Märzen er en utvikling av wienerølet med en litt høyere vørterstyrke som gjør den mer holdbar over sommeren.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med karakter av brød, kjeks og karamell. Svak til middels humlearoma, med karakter av mellomeuropeiske humletyper. DMS fra fraværende til svak.
Farge/utseende
Gyldengul til kobberfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig maltsmak, som skal være mer lett ristet enn karamell. Svak, men merkbar humlesmak og bitterhet.
Kropp
Medium kropp. lav til middels karbonering.
Eksempler
Ægir Påskesol, Borg Oktoberøl, Späten Oktoberfest Ur-märzen.

2C Münchener Dunkel

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1052–1056 1014–1018 4,8–5,5 16–25 40–80
En münchener dunkel skal være mørk og maltet med ristede, men ikke brente noter. En god münchener er fyldig, maltet og bløt, mens en dårlig er søt og kvalmende.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med en brødaktig, ristet aroma og noter av sjokolade. Svak aroma av ugjæret vørter. Svak humlearoma av mellomeuropeiske typer. DMS og diacetylnivå fra fraværende til svak.
Farge/utseende
Mørk kobber til mørk rødbrun. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig, bløt og fyldig maltsmak, med karakter av brød, karamell og sjokolade fra münchnenermalt. Svak, men merkbar humlesmak og bitterhet gir balanse i ølet.
Kropp
Medium kropp.
Eksempler
Aass Bayer, CB Magnum Mørk, König Ludwig Dunkel, Paulaner Original Münchner Dunkel, Weltenburger Kloster Barock Dunkel, Frydenlund bayer.

2D Mørk tsjekkisk lager

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1044–1052 1012–1016 3,9–4,8 22–30 40–90
Mørk tsjekkisk lager er ofte søt som vørter, men mer balanserte eksempler forekommer også.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med karakter av toffee, karamell, melkesjokolade og ugjæret vørter. Fraværende til svak humlearoma. Svak til kraftig diacetyl.
Farge/utseende
Mørk kobberfarge til rødsvart. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig søt malt smak, med karakter av karamell og melkesjokolade. Det kan være svak til middels ristet maltkarakter, som kan bidra med bitterhet. Fraværende til svak humlesmak. Svak til kraftig diacetyl.
Kropp
Medium kropp.
Eksempler
1795 dark, B.B. Dark, Kozel Dark, Bohemia Regent Dark.

2E Schwarzbier

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1044–1052 1008–1012 4,6–5,5 22–30 50–90
Schwarzbier er en ristet undergjæret øl, som kan betegnes som en svart pilsner.
Aroma
Svak til middels ristet maltaroma. Svak til middels humlearoma, som stammer fra mellomeuropeiske humletyper. Humlen kan godt være dominerende i forhold til malten. DMS fra fraværende til middels. Diacetyl fra fraværende til svak.
Farge/utseende
Rødbrun til rødsvart. Klar til lett tåkete.
Smak
Svak til kraftig ristet maltsmak, med lav til middels sødme. Svak til middels humlesmak og bitterhet.
Kropp
Lett til medium kropp.
Eksempler
Köstritzer Schwarzbier, Ørbæk Dark Horse, Krusovice Cerne (dark).

2F Klassisk røykøl

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1048–1058 1012–1016 4,5–6,0 20–30 20–75
Røykøl skal ha en tydelig røykt karakter i både smak og duft fra tysk røykmalt.
Aroma
En røykt maltaroma som kan variere fra svak til kraftig, med karakter av bacon og røkt skinke. Humlearoma kjennes ikke.
Farge/utseende
Ravfarget til mørk rødbrun. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig maltsmak, med karakter av brød, kjeks og karamell. Røyksmak fra svak til kraftig. Svak til middels bitterhet, uten smak fra humlen.
Kropp
Medium kropp.
Eksempler
Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen, Spezial Rauchbier Märzen.

3 Bock

3A Helles Bock/Maibock

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1064–1072 1011–1018 6,0–7,5 20–38 11–20
En lys og velhumlet bock. Smaksmessig er typene like, men Maibock blir brygget til vårparten av året.
Aroma
Svak til tydelig maltaroma av pilsnermalt, kjeks, loff, eventuelt med brødskorpe og ristet brød. Merkbar til tydelig humlearoma fra typisk tyske humlesorter med urter, blomster, pepper eller gressaktig preg. Fraværende til merkbart nivå av fruktestere og alkohol. Svak til tydelig DMS, fraværende til merkbart gjærpreg (svovel).
Farge/utseende
Gylden til ravfarget. Klar. Lett skum.
Smak
Merkbar til tydelig søt maltsmak av pilsnermalt, kjeks, loff, kan ha noe mer røstet preg. Tydelig til kraftig humlebitterhet balanserer sødme. Svak til tydelig humlesmak av tyske humlesorter. Lang, humlepreget ettersmak.
Kropp
Medium kropp, middels karbonering. Kan ha svakt varmende alkohol.
Eksempler
Union Immer bock (litt kraftig humle og DMS), Hemelinger Maibock (bitter), Herforder Maibock (fruktig og søt, mindre bitter), Einbecker Mai-Ur-Bock (søt, svovel), Einbecker Ur-Bock Hell, Andechser Bergbock Hell.

3B Bock

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1066–1074 1018–1024 6,3–7,0 20–30 30–60
Bock er et søtt og fyldig øl, som er helt dominert av malt.
Aroma
Middels til meget kraftig maltaroma, med karakter av brødskorpe og kjeks. Stort sett fraværende humlearoma. Fra fraværende til svakt nivå av fruktester og alkohol, som kan gi karakter av tørket frukt.
Farge/utseende
Kobberfarget til rødbrun. Klar.
Smak
Middels til kraftig, søt og maltet smak, med tydelige innslag av alkohol. Sødmen balanseres av humlebitterhet, men uten humlesmak. Svakt nivå av fruktestere.
Kropp
Medium til fyldig kropp.
Eksempler
Borg Bokkøl, Frydenlund Bokkøl, Mack Bokøl, Aass Bokkøl, Einbecker Ur-Bock Dunkel, Kulmbacher Mönchshof Bockbier

3C Doppelbock

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1074–1080 1020–1028 6,5–7,8 17–37 35–95
Vinøs og kraftig, en sterkere utgave av Bock.
Aroma
Kraftig til meget kraftig maltaroma, med karakter av brød og karamell. Sjokoladenoter kan forekomme i mørkere utgaver, men aldri ristet karakter. En kombinasjon av fruktester, lagring og alkohol kan gi en vinøs karakter av tørket frukt. Humlearoma skal ikke kjennes.
Farge/utseende
Mørk kobberfarget til rødsvart. Klar.
Smak
Kraftig til meget kraftig, søt og vinøs maltsmak, med noter at tørket frukt, brød og sjokolade. Ølet er søtt, men skal ikke være kvalmende. Varmende alkohol. Svak humlebitterhet. Bitterhet fra ristet malt skal ikke smakes.
Kropp
Fyldig kropp.
Eksempler
Ringnes Julebokk, Weltenburger Asam Bock, Ayinger Celebrator, Weiheinstephaner Korbinian.

3D Eisbock

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1078–1120 1020–1035 8,5–14,0 25–35 30–70
En ekstra sterk bock (ofte doppelbock) hvis karakter konsentreres og forsterkes ved at den fryses og isen fjernes fra ølet.
Aroma
Middels til kraftig aroma av alkohol, med vinøse noter av tørket frukt. Kraftig til meget kraftig maltaroma, med karakter av brød og karamell. Humlearoma skal ikke kjennes.
Farge/utseende
Kobberfarget til mørk rødbrun, svak skumdannelse er tillatt, på grunn av det høye innhold av alkohol. Klar.
Smak
Kraftig til meget kraftig søt maltsmak. Ølet er søtt, men skal ikke være kvalmende. Varmende alkohol. Svak humlebitterhet.
Kropp
Fyldig kropp. Lav karbonering.
Eksempler
Kulmbacher EKU 28, Kulmbacher Eisbock.

3E Klassisk norsk juleøl

Oppdatert: 2021-08-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1060–1070 1014–1022 6,0–7,0 20–30 20–40
Den klassiske polutgaven av juleølet fra de store, norske bryggeriene. Maltdrevet, klart og komplekst lagerøl med smak av mørk malt balansert mot bitterhet og syre. Typisk matøl til tradisjonell norsk julemat.
Aroma
Tydelig til kraftig, kompleks røstet maltaroma med preg av karamell, kandissukker, knekk, ristet loff. Merkbar til tydelig fruktighet, kan ha preg av mørke bær, svisker, rosiner, tørket frukt. Fraværende til svak humlearoma. Fraværende til svak preg og svovel av lagergjær.
Farge/utseende
Klar kobberfarget til mørk brun, gjerne med rødlig skjær. Lite, gyldent skum, som regel med god holdbarhet.
Smak
Kraftig maltsmak med røstet preg, karamell. Kan ha preg av tørket frukt og kaffe, ristet loff, være mer sirupaktig. Tydelig sødme, som så balanseres av bitterhet og syre. Merkbar til tydelig bitterhet. Bitterheten er som regel fra brent malt, men kan også ha noe bidrag fra humle. Svak til merkbar syre. Fraværende humlesmak. Tydelig, lang ettersmak som preges av balanse mellom av sødme, bitterhet og syre.
Kropp
Middels til stor fylde, middels karbonering.
Eksempler
Hansa Juleøl kl. F: Karamell og røstet malt, bitter. Aass Premium Juleøl kl F: Røstet malt, bitter. Ringnes Juleøl Sterk: Sødme balanserer mer med syre. Borg Juleøl kl. F. CB Juleøl kl. F: Karamell og røstet malt. Mack Juleøl kl. F: Mindre sødme, bitter. Fredrikstad Juleøl: Karamell og røstet malt. Dahls Juleøl kl. F: Søtere og mer fruktig.

3F Klassisk norsk juleøl butikk-klasse

Oppdatert: 2022-01-05

OG FG Alk. % IBU EBC
1045–1050 1010–1014 4,5–4,7 20–30 20–40
Lettere utgave av det klassiske, norske juleølet.Maltdrevet, klart og komplekst lagerøl med smak av mørk malt balansert mot bitterhet og syre. Typisk matøl til tradisjonell norsk julemat.
Aroma
Tydelig til kraftig, kompleks maltaroma som kan ha preg av karamell, kaffe, knekk, ristet loff. Merkbar til tydelig fruktighet, kan ha preg av blomster, tørket frukt, rosiner. Fraværende til svak humlearoma. Fraværende til svakt preg og svovel av lagergjær.
Farge/utseende
Klar kobberfarget til mørk brun, gjerne med rødlig skjær. Lite, gyldent skum, som regel med god holdbarhet.
Smak
Tydelig til kraftig brødaktig maltsmak og karamell. Kan ha preg av tørket frukt, brent malt og kaffe, ristet loff, knekk. Merkbar sødme, som så balanseres av bitterhet og syre. Merkbar til tydelig bitterhet, fraværende humlesmak. Svak til merkbar syre. Kort ettersmak som preges av balanse mellom av sødme, bitterhet og syre.
Kropp
Middels fylde, middels karbonering.
Eksempler
Ringnes Juleøl, Hansa Juleøl, Aass Juleøl, Dahls Julebrygg, Mack God Jul, CB Juleøl, Borg Juleøl, Fredrikstad Juleøl.

4 Lys ale

4A Engelsk ordinary bitter

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1033–1039 1006–1012 3,0–3,9 20–40 15–30
Den mildeste av de lyse engelske aletypene.
Aroma
Lav til middels engelsk humlearoma, lav til middels maltaroma, med karakter av blant annet karamell. Fraværende til lavt nivå av fruktestere. Fraværende til lavt nivå av diacetyl.
Farge/utseende
Lys ravfarget til kobberfarget, svak skumdannelse er tillatt. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig humlesmak og -bitterhet. Humlesmaken skal være fra engelsk humle. Lav til middels maltsmak, med karakter av toffee, karamell og lyst brød.
Kropp
Lett til medium kropp. Lav karbonering.
Eksempler
Fullers Chiswick Bitter, Cains IPA, Jennings Lakeland Bitter.

4B Engelsk best bitter

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1040–1046 1006–1012 4,0–4,8 20–40 25–35
Aroma
Lav til middels engelsk humlearoma, lav til middels maltaroma, med karakter av blant annet karamell. Fraværende til lavt nivå av fruktestere. Fraværende til lavt nivå av diacetyl.
Farge/utseende
Kobberfarget, svak skumdannelse er tillatt. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig humlesmak og -bitterhet. Humlesmaken skal være fra engelsk humle. Lav til middels maltsmak, med karakter av toffee, karamell og lyst brød.
Kropp
Medium kropp. Lav karbonering.
Eksempler
Nøgne Ø Bitter, Inderøy Hommeløl, Kinn Pilegrim, Fullers London Pride, Greene King Ruddles County Bitter.

4C Engelsk strong bitter / engelsk pale ale

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1046–1060 1010–1016 4,8–6,0 25–45 25–40
Engelsk Pale ale er typisk en flasket utgave av den sterkeste engelske bitter.
Aroma
Lav til middels engelsk humlearoma, lav til middels maltaroma, med karakter av blant annet karamell. Fraværende til lavt nivå av fruktestere. Fraværende til lavt nivå av diacetyl.
Farge/utseende
Lys til mørk kobberfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig humlesmak og -bitterhet. Humlesmaken skal være fra engelsk humle. Lav til middels maltsmak, med karakter av toffee, karamell og lyst brød. Noe restsødme kan være til stede.
Kropp
Medium til fyldig kropp. Lavt kullsyreinnhold.
Eksempler
Fullers ESB, Young’s Spesial London Ale, Shepherd Neame Bishops Finger, Greene King Abbot Ale.

4D Engelsk golden ale

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1040–1050 1008–1016 3,8–5,0 20–40 5–15
Utviklet som et real ale-alternativ til pilsnerøl. Skal være lett og forfriskende. Brygges typisk på pilsner/pale malt og eventuelt litt hvetemalt.
Aroma
Middels til kraftig humlearoma, med karakter av engelske eller amerikanske typer. Svak til middels maltaroma, typisk med karakter av lyst brød. Fraværende til lavt nivå av fruktestere. DMS og diacetyl skal være fraværende.
Farge/utseende
Lys halmgul til gylden. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig humlesmak og -bitterhet. Maltsmaken skal være lav til middels. Restsødme kan forekomme, men i balanse med humlen.
Kropp
Lav til medium kropp. Lav til middels kullsyreinnhold.
Eksempler
Ægir Bøyla Blonde Ale, Trollbryggeriet Slogen Lys Ale, Ølve Sigrid Øl, Fullers Discovery, Badger Golden Champion, Brewdog Trashy Blonde.

4E Amerikansk pale ale

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1044–1056 1008–1016 4,4–6,0 20–40 12–28
En etterhvert klassisk amerikansk øltype, som er en mer humlet utgave av engelske pale ale. Typisk med markant duft og smak fra amerikanske humletyper.
Aroma
Tydelig til kraftig humlearoma fra amerikanske humletyper som gir sitrus, furunål, tropisk frukt. Fraværende til tydelig maltaroma, typisk med karakter av karamell.
Farge/utseende
Gyldengul til kobberfarget. Klar til tåkete.
Smak
Tydelig til kraftig humlesmak og -bitterhet. Svak til tydelig maltsmak med lys malt, svak til tydelig karamell.
Kropp
Lett til medium kropp. Middels kullsyreinnhold.
Eksempler
Sierra Nevada Pale Ale: tydelig karamell. Oscar Blues Dale’s Pale Ale: kraftig bitterhet, tropisk frukt, astringent. Lervig Lucky Jack: lett utgave av de amerikanske typene, mindre karamell. Rygr Jædr: lett kropp, lys malt, mye sitrus. Brooklyn The Stonewall Inn IPA: Kraftig preg av ananas i aroma og smak, lite bitterhet.

4F California common/Steam beer

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1044–1055 1011–1014 4,0–5,5 30–40 16–30
En øltype som oppstod da man ikke kunne gjære ved lagertemperatur i varmen i Amerika.
Aroma
Svak til middels maltaroma, med karakter av karamell og brødskorpe. Svak til middels aroma av mellomeuropeisk humle. Svakt nivå av fruktestere, med karakter av røde epler og plommer. En svakt svovelaktig aroma fra gjæringen med lagergær.
Farge/utseende
Ravfarget til kobberfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels maltsmak, med karakter av karamell og brødskorpe. Middels, mellomeruopeisk humlesmak og bitterhet, som er i balanse med malten. Ettersmaken domineres av humle.
Kropp
Medium kropp, middels til høyt kullsyreinnhold.
Eksempler
Anchor Steam Beer, Oslo Mikrobryggeri Steamer.

4G Kölsch

Oppdatert: 2024-01-27

OG FG Alk. % IBU EBC
1042–1046 1006–1010 4,8–5,1 20–30 5–14
Kölsch er overgjæret og lagret ved lav temperatur. Et tørt og forfriskende øl.
Aroma
Tydelige vinøse fruktestere. Merkbar til tydelig europeisk humle med blomster og/eller urter. Svak til merkbar maltaroma med lyst brød og/eller kornhams og strå. Svake til merkbare pepperaktige og/eller krydrede fenoler. Fraværende til tydelig DMS.
Farge/utseende
Lys halmgul til lys gylden. Klar til lett tåkete. Hvitt skum.
Smak
Tydelig maltsmak med lyst brød og kjeks. Svake til tydelige fenoler med pepper. Svak til merkbar humlebitterhet og smak fra europeisk humle. Fraværende til merkbare vinøse fruktestere. Balanse mellom god utgjæring og honningaktig restsødme og bitterhet. Fraværende til tydelig DMS.
Kropp
Lett kropp. Medium karbonering.
Eksempler
Gaffel Kölsch, Dom Kölsch, Früh Kölsch.

4H Irsk rød

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1044–1060 1010–1014 4,0–6,0 17–28 18–35
Et balansert øl med moderat maltkarakter som kan ha toner av karamell og ristet eller brent malt.
Aroma
Domineres av ristet malt med noe karamellkarakter. Svak til fraværende fruktighet. Fraværende til svak duft av engelske humletyper. Fraværende til svak diacetyl.
Farge/utseende
Dyp kobber til brunrød farge. Tykt lyst skum. Klar til lett tåket.
Smak
Moderat karamellsmak og sødme. Svak til middels ristet malt i avslutningen som gjør at ølet virker tørt. Kan ha svak karakter av engelske humletyper. Lav til middels humlebitterhet.
Kropp
Lett til middels kropp. Lav til middels karbonering.
Eksempler
O’hara’s Irish red, Murphy’s Irish red, Kilkenny

4I Amerikansk amber

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1045–1065 1010–1018 4,5–6,5 30–60 20–35
Et velhumlet men samtidig maltrikt øl med tydelig karakter av karamellmalt.
Aroma
Middels maltaroma med karakter av karamell. Middels til kraftig humlearoma som kan ha karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropiske frukter. Humlen skal dominere eventuelle fruktestere. Ingen diacetyl.
Farge/utseende
Kobberrød til brunrød. Kremfarget til lyst brunt varig skum. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels søt maltsmak som følges av karamellmalt. Middels til sterk humlesmak og -bitterhet.
Kropp
Medium til fyldig kropp. Middels karbonering
Eksempler
Meantime Yakima Red (litt svak på 4,1 vol%), Ægir Rallar amber, Lervig Hoppy Joe, Brew Dog 5 am saint, North Coast Red Seal ale

5 Mørk ale

5A Engelsk brown ale

Oppdatert: 2023-06-03

OG FG Alk. % IBU EBC
1040–1050 1008–1014 4,1–5,2 15–25 35–50
Tradisjonell britisk, maltdrevet øltype med engelsk gjær og humle. Fruktighet og lett humle balanserer karamellpreget i malten, som ikke skal være brent.
Aroma
Merkbar til kraftig maltaroma, med karakter av karamell, toffee, nøtter eller sjokolade. Merkbart til kraftig nivå av fruktestere. Intet brentpreg. Svak til tydelig humlearoma med blomster-, tobakk- eller jordaktig preg fra britiske humletyper. Fraværende til svakt nivå av diacetyl.
Farge/utseende
Kobberfarget til rødbrun. Klar til lett tåkete. Kremfarget skum.
Smak
Tydelig til kraftig maltsmak med karakter av karamell, toffee, nøtter eller sjokolade. En svak note av ristet eller mørkt brød kan forekomme. Intet brentpreg. Merkbar til tydelig bitterhet. Svak til merkbar humlesmak av britiske humletyper.
Kropp
Lett til medium kropp, middels kullsyreinnhold.
Eksempler
Samuel Smith’s Nut Brown Ale (fruktig, lett diacetyl), Thornbridge Brown Ale (fruktig, aceton), Newcastle Brown Ale (lett), Kinn Gamleguten (for kraftig)

5B Amerikansk brown ale

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1040–1062 1010–1017 5,0–6,5 25–60 40–60
Mørkere og kraftigere enn engelsk brown ale, med markant karakter av amerikanske humletyper.
Aroma
Tydelig til kraftig maltaroma med karakter av karamell og sjokolade. Svak til tydelig humlearoma fra amerikanske humletyper med sitrus, tropisk frukt, harpiks, furunål og lignende. Fraværende til merkbart nivå av fruktestere.
Farge/utseende
Mørk kobberfarget til rødbrun. Klar til lett tåkete. Kremfarget skum.
Smak
Tydelig til kraftig maltsmak med karakter av karamell, sjokolade eller ristet brød. Merkbar til tydelig humlesmak og -bitterhet.
Kropp
Lett til medium kropp, middels kullsyreinnhold.
Eksempler
Svalbard Bryggeri Spitsbergen Dark Season (balansert), Jacobsen Brown Ale (fruktig), Nøgne Ø Imperial Brown Ale (for kraftig), Brooklyn Brown Ale

5C Engelsk dark mild

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1029–1040 1006–1010 3,0–4,0 10–24 35–80
Et lett øl, ofte kun tilgjengelig på cask, da holdbarheten gjerne er dårlig.
Aroma
Svak til middels maltaroma, som kan ha karakter av karamell, toffee, kjeks, lys sjokolade og ristet brød. Svakt til middels nivå av fruktestere, som kan ha karakter av plommer og rosiner. Fraværende til svak engelsk humlearoma.
Farge/utseende
Kobber til mørkebrun, svak skumdannelse er tillatt. Lett tåkete.
Smak
Svak til middels maltsmak, som kan ha karakter av karamell, toffee, kjeks, sjokolade, lakris, mørk sirup og ristet malt. Middels til kraftig maltsødme. Svak til middels nivå av fruktestere, som kan ha karakter av plommer og rosiner. Svak bitterhet, uten smak av humlen.
Kropp
Lett til medium kropp. Lavt kullsyreinnhold.
Eksempler
Kinn Mild Ale, Brains Dark Mild, St. Peters Mild, Cains Dark Mild.

5D Altbier

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1046–1052 1009–1014 4,5–5,2 25–50 25–40
Overgjæret, men kaldtlagret tradisjonell tysk øltype fra Düsseldorf og omegn.
Aroma
Svak til middels maltaroma, med karakter av brød, karamell og eventuelt lys sjokolade. Svak til middels, mellomeruopeisk humlearoma. Fraværende til svakt nivå av fruktestere.
Farge/utseende
Kobberfarget til mørk kobberfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig maltsmak, især med karakter av brød. Middels humlesmak og bitterhet.
Kropp
Medium kropp. Middels til høyt kullsyreinnhold.
Eksempler
Ægir Altbier, Pinkus Original Münstersch Ale, Diebels Alt, Uerige Alt.

5E Skotsk ale

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1030–1050 1006–1018 2,8–4,5 9–25 16–60
Den skotske ale er ifølge tradisjonen mer maltet og mindre humlet enn den engelske bitter.
Aroma
Svak til middels maltaroma, især med karakter av kjeks og karamell. Svake nivåer av fruktestere og diacetyl kan forekomme. Fraværende til svak humlearoma.
Farge/utseende
Ravfarget til brun. Klar til lett tåkete.
Smak
Svak til middels maltsmak og maltsødme, især med karakter av karamell. Svak humlebitterhet. Ristet malt kan bidra med en tørr avslutning.
Kropp
Lett til medium kropp. Lavt til middels kullsyreinnhold.
Eksempler
Belhaven Scottish Ale, Belhaven St. Andrews Ale, Orkney Red McGregor, Caledonian 80/-

5F Skotsk sterk ale/Wee heavy

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1065–1086 1012–1024 6,5–8,4 25–35 40–90
Søt og vinøs kraftig utgave av den skotske ale.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med karakter av kjeks og karamell. Svakt til middels nivå av vinøse fruktestere og alkohol. Fraværende til svakt nivå av diacetyl. Humlearoma forekommer ikke.
Farge/utseende
Mørk kobberfarget til rødsort. Klar til lett tåkete.
Smak
Kraftig maltsmak, med karakter av karamell. Middels til kraftig maltsødme, dog balansert av bitterhet slik at ølet ikke virker kvalmende. Svak til middels vinøs alkoholkarakter, med preg av rosiner og andre tørkede frukter. En smule ristet karakter kan forekomme.
Kropp
Fyldig kropp. Lav til middels kullsyreinnhold.
Eksempler
Traquair House Ale, Belhaven Wee Heavy.

5G Old ale

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1060–1080 1008–1020 6,0–8,0 30–50 20–45
Et søtt og maltdomineret øl, i området mellom Strong Bitter og Barley wine. Syrlige langtidslagret eksempler hører ikke inn under denne øltypen.
Aroma
Kraftig maltaroma, med karakter av kjeks og karamell. Middels til kraftig nivå av fruktestere, herunder et vinøst preg av tørket frukt. Fraværende til svak humlearoma, av engelske typer. Fraværende til svakt nivå av alkohol.
Farge/utseende
Ravfarget til mørk kobberfarget, svak skumdannelse er tillatt. Klar til lett tåkete.
Smak
Kraftig maltaroma, med karakter av kjeks og karamell. Et svakt nivå av ristede noter og sjokolade kan forekomme. Svak til kraftig maltsødme. Svakt til middels nivå av tørket frukt og vinøs alkohol. Svak til middels humlesmak og bitterhet.
Kropp
Medium til fyldig kropp, lavt kullsyreinnhold.
Eksempler
Haandbryggeriet Nissemor, Aass Juleøl Premium, Theakston’s Old Peculier, Fullers 1845.

5H Engelsk barley wine

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1080– 1018–1032 8,0–NaN 50–100 25–60
Engelsk barley wine domineres av vinøs og kompleks karakter, mens amerikansk barley wine er mer entydig preget av smaks- og aromahumle.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med karakter av kjeks og brødskorpe. Middels til kraftig nivå av fruktestere og alkohol, som gir et vinøst preg, ofte med noter av tørket frukt og hetvin. Et sherryaktig oksidert touch, kan være en del av karakteren. Fraværende til svak humlearoma.
Farge/utseende
Kobberfarget til rødbrun. Ingen eller svak skumdannelse er akseptabelt. Klar til lett tåkete.
Smak
Kraftig og kompleks maltsmak. Middels til kraftig nivå av fruktestere, som gir karakter av tørket frukt. Tydelig, vinøs alkohol, som likevel ikke skal virke spritaktig. Høy restsødme, som balanseres av en viss bitterhet. En lett, fruktaktig syrlighet som tørket aprikos kan forekomme. Fraværende til svak humlesmak.
Kropp
Kraftig kropp. Lav karbonering.
Eksempler
Lervig Cardinal Winter Wine, Thomas Hardy’s Ale, Nørrebro Little Korkny Ale, Fullers Vintage Ale.

5I Amerikansk barley wine

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1075– 1018–1032 7,5–NaN 50–100 20–60
Engelsk barley wine domineres av vinøs og kompleks karakter, mens amerikansk barley wine er mer entydig preget av smaks- og aromahumle.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med karakter av kjeks, karamell og brødskorpe. Middels til kraftig duft av amerikanske humletyper. Middels til kraftig nivå av fruktestere og alkohol.
Farge/utseende
Mørk ravfarget til rødbrun. Svak skumdannelse er akseptabel. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig, søt maltsmak. Middels til kraftig smak av amerikanske humletyper, med høy bitterhet. Tydelig alkohol. Høy restsødme, som balanseres av bitterheten.
Kropp
Kraftig kropp. Lav til middels karbonering.
Eksempler
Nøgne Ø #100, Nøgne Ø Andhrimnir Barley Wine, Ægir Tors Hammer, Anchor Old Foghorn, Sierra Nevada Bigfoot.

6 India Pale Ale (IPA)

6A Engelsk IPA

Oppdatert: 2024-01-29

OG FG Alk. % IBU EBC
1056–1075 1010–1018 5,0–7,5 40–60 15–35
En kraftig humlet pale ale, med engelske humletyper og gjærtyper. Mellom ESB og Barleywine i styrke. Typen er mer maltdrevet enn de amerikanske variantene.
Aroma
Svak til tydelig maltaroma, med karakter av karamell og kjeks. Merkbar til kraftig humlearoma, som kan ha karakter av gress, blomster eller harpiks/furunåler. Fraværende til tydelig nivå av fruktestere.
Farge/utseende
Lys ravfarget til kobberfarget. Klar til lett tåkete. Lett, hvitt skum.
Smak
STydelig til kraftig humlesmak og -bitterhet. Svak til tydelig maltsødme. Skal ha noe kompleksitet i maltsmak, preget av lyst malt, med noe karamell og kjeks.
Kropp
Medium kropp, middels karbonering.
Eksempler
Marstons Old Empire (estere og kompleks malt), Brooklyn East India Pale Ale (ren, mer humle)

6B Amerikansk IPA

Oppdatert: 2021-11-13

OG FG Alk. % IBU EBC
1056–1075 1010–1018 5,5–7,5 40–70 15–35
En kraftig humlet pale ale med amerikanske humletyper. Mer alkoholsterk og smaksrik enn amerikansk pale ale.
.
Aroma
Tydelig til kraftig humlearoma, som kan ha karakter av sitrus (appelsin, sitron, lime, grapefrukt), blomster, harpiks/furunål, fersken og/eller tropisk frukt. Fraværende til svake fruktestere som skal overdøves av humle. Svak til merkbar maltaroma, som kan ha karakter av karamell. Fraværende til svak alkohol.
Farge/utseende
Gyldengul til kobberfarget. Klar til lett tåkete. Stort og holdbart skum.
Smak
Tydelig humlesmak og tydelig til kraftig humlebitterhet, med karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken og/eller tropisk frukt. Svak maltsmak som kan ha karakter av karamell. Fraværende til svake fruktestere som skal overdøves av humle. Tydelig til kraftig bitter ettersmak. Kan være fra meget tørre til lett søte.
Kropp
Lett til medium kropp, middels karbonering.
Eksempler
Lagunitas IPA: lett kropp, lite skum. Stone IPA: kraftig bitterhet, tørr. Kinn Vestkyst: karakteristiske fruktestere, alkoholisk aroma.

6C Imperial IPA

Oppdatert: 2021-11-13

OG FG Alk. % IBU EBC
1075–1090 1008–1020 7,5–10,0 60–100 12–30
Øltypen er en hovedsakelig amerikansk videreutvikling av den ”klassiske” amerikanske IPA-en. Målet er kompleksitet i humlearoma og -smak. Dette er et typisk ferskøl som mister humlepreget raskt.
Aroma
Merkbar til kraftig maltaroma, med karakter av brød, kjeks og karamell. Tydelig til dominerende, kompleks humlearoma, som kan ha karakter av sitrus (appelsin, sitron, lime, grapefrukt), blomst, harpiks/furunål, fersken eller tropisk frukt. Fraværende til merkbar alkohol.
Farge/utseende
Ravfarget til mørk kobberfarget. Klar til lett tåkete. Holdbart skum.
Smak
Merkbar til kraftig maltsmak, med merkbar til kraftig sødme. Tydelig til dominerende, kompleks humlesmak og bitterhet.
Kropp
Medium til fyldig kropp, middels karbonering.
Eksempler
Lagunitas Maximus: Karamell, granbar, sødme. Mindre humle.
Stone Ruination IPA: Karamell, furunål, tørr avslutning. Kraftigere humlet.
Sierra Nevada Hoptimum: Søt, kompleks, karamell.
Sierra Nevada Big Little Things: Mer humlesmak og bitterhet, frisk, tropisk frukt.
Nøgne Ø Two Captains: Karamell, furunål, tørr avslutning.
Kinn Brottsjø: Humle med tropisk preg, fruktighet, mindre bitterhet.
7 Fjell Ulriken: Karamell, malt, mindre humlesmak og bitterhet.

6D Sort IPA

Oppdatert: 2021-11-13

OG FG Alk. % IBU EBC
1056–1075 1010–1018 5,5–7,7 40–70 50–100
En amerikansk IPA som er mørk brun eller sort, men som har lite karakter av mørk malt i både aroma og smak.
Aroma
Svak maltaroma med svak til fraværende karakter av brentmalt. Middels til kraftig humlearoma som kan ha karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropiske frukter. Humlen skal dominere eventuelle fruktestere. Ingen diacetyl.
Farge/utseende
Mørk brun til sort. Kremfarget til lyst brunt varig skum. Klar til lett tåket.
Smak
Svak karamell og brentmalt. Meget tørr til lett sølt. Middels til kraftig humlesmak og bitterhet.
Kropp
Medium kropp, middels karbonering.
Eksempler
7 fjell Svartediket

6E New England IPA

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1060–1085 1010–1015 6,0–9,0 25–60 5–15
En svært fruktig og kraftig tørrhumlet amerikansk IPA, med fyldigere kropp og mindre bitterhet enn andre IPA-typer. Serveres ofte helt ferskt, men ølet skal være ferdig utgjæret slik at diacetyl og andre gjærbiprodukter ikke forstyrrer humleprofilen. Den kraftige humlearomaen degraderes raskt. Øl som har tydelig preg av laktose, fruktjuice eller lignende er utenfor stilen, selv om det er vanlig i tilsvarende øl.
Aroma
Dominerende, frisk humlearoma med preg av sitrus, tropisk frukt, blomster og bær. Kan ha innslag av harpiks, furu og urter, men disse skal ikke dominere. Fraværende til merkbar maltaroma med preg av korn og kjeks, uten karamellpreg.
Farge/utseende
Lys halmgul til halmgul, med middels til kraftig skum. Middels tåket til uklar, men uten partikler.
Smak
Dominerende smak av humle, der fruktige og tropiske smaker skal være tydeligst. Humlebitterheten skal være merkbar til tydelig, uten å bli stikkende eller brennende (hopburn). Humlen skal balanseres med fylde og sødme fra malt, uten at ølet framstår som søtt. Maltsmaken skal være nøytral, og sette lite preg på ølet. Ettersmaken er lett bitter med fruktig humlesmak.
Kropp
Medium til fyldig kropp, middels karbonering.
Eksempler
Amundsen Apocalyptic Thunder Juice New England IPA, Lervig Tasty Juice, Heady Topper The alchemist, Tired Hands Alien Church, Lervig Supersonic

7 Hveteøl

7A Weizen/Weissbier

Oppdatert: 2024-01-27

OG FG Alk. % IBU EBC
1046–1052 1008–1014 4,9–5,6 10–15 8–20
Et tradisjonelt, gjærdrevet sørtysk hveteøl. Ølet skal være friskt og lettdrikkelig, med tydelig sødme og fylde. Øltypen preges av fruktestere, med tydelig innslag av banan, og ulike fenoler. Hva som er kraftigst kan variere, men ingen av dem skal dominere. Ulike varianter i stilen spiller på balansen mellom fruktestere og fenoler.
Aroma
Kompleks og balansert aroma med merkbart til kraftig nivå av fruktestere med preg av banan, fersken og sitrus, og fenoler (kryddernellik, kokt skinke, hvit pepper, muskat, urter). Varianter som er endimensjonale, f.eks. dominert av banan eller nellik, er utenfor stilen. Fraværende til svak aroma av lyst malt som kan minne om brødkrumme (loff). Fraværende til svak humlearoma.
Farge/utseende
Lys halmgul til gylden med hvitt, kraftig og holdbart skum. Lett til kraftig tåkete.
Smak
Kompleks og balansert smak med merkbart til kraftig nivå av fruktestere med preg av banan, fersken og sitrus, og fenoler (kryddernellik, kokt skinke, hvit pepper, muskat, urter). Balansen mellom fruktestere og fenoler kan være forskjellig i smaken og aromaen. Merkbar til tydelig sødme, kombinert med svak til merkbar humlebitterhet, gjør at ølet kan virke noe søtlig. Fraværende til merkbar syrlighet, som kan minne om surdeigsbrød eller sitron, bidrar til at ølet framstår friskt og balansert. Ettersmaken er kompleks og preget av fruktighet og fenoler.
Kropp
Medium til fyldig kropp. Høyt kullsyrenivå.
Eksempler
Franziskaner, Erdinger (litt enkelt), Ayinger, Weihenstephaner.

7B Dunkelweizen

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1046–1052 1008–1014 4,9–5,6 10–15 30–80
Det tradisjonelle sydtyske hveteøl, med innslag av mørkere malt.
Aroma
Svak til middels maltaroma, med karakter av fersk loff, karamell og lys sjokolade. Ingen humlearoma. Middels til kraftig nivå av fruktestere og fenoler. Fruktesterne er spesielt banan, men også sitron kan forekomme. Den fenoliske karakteren beskrives ofte som kryddernellik, med noter av muskat og kokt skinke. Svak aroma av gjær.
Farge/utseende
Kobberfarget til mørkebrun med kraftig skum. Lett til kraftig tåkete.
Smak
Svak til middels maltsmak, som kan ha karakter av ristet brød, fersk loff, karamell, sjokolade eller en smule lakris. Den ristede karakter er ikke en nødvendighet. Fraværende til svak bitterhet, uten smak av humlen. Svakt til kraftig nivå av fruktestere og fenoler. Kan ha en fruktaktig sødme.
Kropp
Medium kropp. Høy karbonering.
Eksempler
Erdinger Weissbier Dunkel, Paulaner Hefe-Weissbier Dunkel, Weihenstephaner HefeWeissbier Dunkel.

7C Belgisk wit

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1044–1050 1006–1010 4,8–5,3 12–25 5–10
Tørt og friskt tradisjonelt belgisk hveteøl, vanligvis brygget med umaltet hvete, med markant karakter av skall fra bitterappelsin (pomerans) og korianderfrø. Kan ha et svakt innslag av melkesyre for ekstra friskhet.
Aroma
Merkbar til kraftig krydret, kompleks aroma med tydelig innslag av korianderfrø, appelsin og noe pepper. Svak brødaktig aroma av hvete. Fraværende til merkbar humlearoma. Fraværende til svake fenoler med preg av nellik og muskat.
Farge/utseende
Lyst halmgul til gylden med kraftig, hvitt skum. Lett til kraftig tåkete.
Smak
Tørt og friskt med tydelig bitterhet fra både humle og pomeransskall. Merkbar til kraftig smak av korianderfrø og appelsin. Svake fenoler bidrar til kompleksitet. Merkbar til tydelig sødme, men med tørr avslutning.
Kropp
Lett til medium kropp. Høy karbonering.
Eksempler
Hoegaarden Wit (kraftig krydderpreg),
Du Monde Blanc (fruktig, svakere krydderpreg, mer humle, holdbart skum),
Baladin Isaac (svakere krydderpreg, mer røstet sødme).

7D Weizen bock

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1064–1090 1015–1022 6,5–8,5 15–30 26–90
En sterk overgjæret øl, som kanskje kan sies å ta bocken inn i hveteølet.
Aroma
Medium til kraftig maltaroma, med karakter av brød, kjeks, karamell og sjokolade. Noter av banan og nellik kan være fra svak til kraftig. Ingen humlearoma.
Farge/utseende
Kobberfarget til brunsort. Lett til kraftig tåke.
Smak
Middels til kraftig, søt maltsmak, lett ristede noter kan forekomme. Noter av banan og nellik kan være svake til kraftige. Humlesmak og bitterhet merkes ikke. Varmende alkohol på svakt nivå.
Kropp
Medium til fyldig kropp. Middels til høy karbonering.
Eksempler
Schneider Aventinus, Erdinger Pikantus, Weihenstephan Vitus, Indslev Hvete Bock.

8 Porter/stout

8A Dry stout

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1036–1050 1007–1011 4,0–5,0 30–50 50–100
I hjemmebryggersammenheng er forskjellen på stout og porter at stouten er preget av ristet bygg og har en hardt ristet karakter, mens porteren er rundere og bløtere. I kommersiell sammenheng er grensen ofte mer flytende.
Aroma
Dominert av hardt ristede og kaffeaktige noter, som følges av sjokolade og toffee. Fraværende til middels nivå av fruktestere. Diacetyl skal være fraværende. Fraværende til svak duft av engelske humletyper.
Farge/utseende
Rødsort til sort, med kraftig skum, som er hvitt til kremfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig ristet smak, som kan ha karakter av kaffe, sjokolade, lakris og korn. Brent karakter og middels humlebitterhet karakteriserer ettersmaken. En viss syrlighet fra det ristede kornet kan imidlertid forekomme, men er ikke nødvendig.
Kropp
Lett kropp. Lav karbonering.
Eksempler
Berentsen Sorte Får, Kinn Svart Hav, Guinness Draught, Murphy’s Irish Stout. De store irske bryggeriene bruker blandingsgass, som man i hjemmebryggersammenheng skal se bort fra.

8B Sweet stout

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1035–1066 1010–1022 3,0–5,7 15–25 70–100
Sweet stout er en samlebetegnelse for forskjellige typer søte stouts. Milk stout er tradisjonelt brygget med laktose, og markedsført som en nærende øl til barn og gravide. Andre typer sweet stout under navn som oyster stout eller cream stout, skiller seg fra dry stout med en grunnleggende sødme.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med karakter av toffee, karamell, søt lakris, melkesjokolade eller kaffe. Fraværende til lavt nivå av fruktestere. Humle skal være fraværende. Fraværende til lavt nivå av diacetyl.
Farge/utseende
Mørkebrun til svart, med kraftig skum, som er hvitt til kremfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig ristet smak, balansert av en grunnleggende sødme. Karakter av sjokolade, toffee, karamell eller lakris. En brent note kan forekomme. I meget søte eksempler kan laktosen smake som sukker og lys melkesjokolade. I andre eksempler kan sødmen stamme utelukkende fra maltens dekstriner. Humlesmaken skal være fraværende og bitterheten skal være svak.
Kropp
Medium til kraftig kropp. Lav karbonering.
Eksempler
Left Hand Milk Stout, Marstons Oyster Stout, St. Peter’s Cream Stout, Mackeson’s XXX Stout (milk stout).

8C Oatmeal stout

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1047–1060 1011–1018 4,5–6,0 20–45 70–100
En stout som tar karakter fra et visst innhold av havre.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med karakter av toffee, karamell, sjokolade, kjeks, korn, lakris eller kaffe. Fraværende til svakt nivå av fruktestere. Humle skal være fraværende.
Farge/utseende
Mørkebrun til svart, med kraftig skum som er hvitt til kremfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig ristet smak balansert av en viss maltsødme. Karakter av sjokolade, toffee, karamell eller lakris. Svak til kraftig karakter av havre. Humlesmaken skal være fraværende til svak, og bitterheten skal være svak til middels.
Kropp
Medium til kraftig kropp, med en fet og silkebløt tekstur. Lav til medium karbonering.
Eksempler
Nøgne Ø Havre Stout, Samuel Smiths Oatmeal Stout.

8D Porter

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1046–1063 1012–1020 4,5–6,2 20–40 50–80
I hjemmebryggersammenheng er forskjellen på stout og porter at stouten er preget av ristet bygg og hardt ristet karakter mens porteren er rundere og mykere. I kommersiell sammenheng er grensen ofte mer flytende.
Aroma
Tydelig til kraftig aroma av mørk malt, som kan ha karakter av toffee, karamell, sjokolade, kaffe og lakris. Svakt til tydelig nivå av fruktestere, som kan ha karakter av tørket frukt, rosin og demerarasukker. Fraværende til merkbar duft av humle.
Farge/utseende
Brun til rødsort, med kremfarget til lyst brunt skum. Klar til lett tåkete.
Smak
Tydelig til kraftig maltsmak som kan ha karakter av toffee, karamell, sjokolade, kaffe, ristet brød og lakris. Merkbar til tydelig maltsødme balanseres med humlebitterhet og syre fra røstet malt. Humlesmaken skal være fraværende til svak, og bitterheten skal være svak til tydelig. Svak til merkbar syre. Ettersmaken er søtlig med tydelig preg av røstet malt.
Kropp
Medium kropp. Svak til medium karbonering.
Eksempler
Samuel Smiths Taddy Porter, Fullers London Porter, Anchor Porter.

8E Moderne porter og stout

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1048–1063 1010–1022 4,8–6,2 30–50 50–100
Portere og stouts som er kjennetegnet ved å være kraftigere humlet enn de tradisjonelle typer.
Aroma
Svak til middels maltaroma, som både kan ha den milde porter-karakter og den hardt ristede stout-karakter. Det kan være noter av toffee, karamell, sjokolade, lakris, kaffe, ristet brød, kjeks og korn. Middels til kraftig humlearoma – alle typer tillatt. Svak til middels nivå av fruktestere, som kan være overdøvet av humlen.
Farge/utseende
Rødsvart til sort, med kraftig skum som er hvitt til lysebrunt. Klar til lett tåkete.
Smak
Svak til middels maltsmak som kan ha karakter av toffee, karamell, sjokolade, lakris, kaffe, ristet brød, kjeks og korn. Middels til kraftig humlesmak. Middels bitterhet.
Kropp
Lett til kraftig kropp. Svak til medium karbonering.
Eksempler
Sierra Nevada Porter, Sierra Nevada Stout, Nøgne Ø Porter

8F Foreign extra stout

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1057–1076 1011–1018 6,1–8,0 30–70 60–100
En kraftigere utgave av enten dry eller sweet stout, opprinnelig brygget til eksport til de tropiske markeder.
Aroma
Middels til kraftig ristet maltaroma som kan ha karakter av lakris, mørk sjokolade, karamell eller brun farin. Fraværende til lavt nivå av humlearoma. Lavt til middels nivå av fruktestere, som kan ha karakter av tørket frukt. Fraværende til lavt nivå av vinøs alkohol, som ikke skal virke spritaktig.
Farge/utseende
Brunsort til sort. Holdbart skum, hvitt til kremfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig ristet maltsmak, som kan ha karakter av lakris, mørk sjokolade, karamell eller brun farin. Både søte og mer tørre eksempler er akseptable. Medium til kraftig humlebitterhet. Kraftig ristet eller brendt ettersmak.
Kropp
Medium til kraftig kropp. Middels karbonering.
Eksempler
Inderøy Stut, Guinness Foreign Extra Stout, Guinness Spesial Export, Lion Stout (Sri Lanka).

8G Baltisk porter

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1064– 1015–1030 6,3–9,5 35–65 60–100
Undergjæret porter, utviklet som Østersjølandenes versjon av den engelske imperial stout.
Aroma
Lav til middels ristet maltaroma, som kan ha karakter av lakris, karamell eller brun farin. Fraværende til lav humlearoma. Lav til kraftig alkoholkarakter, som eventuelt kan virke alkoholisk. Fraværende til middels nivå av fruktestere, som kan ha karakter av tørket frukt. Fraværende til lavt nivå av DMS.
Farge/utseende
Mørkebrun til sort. Holdbart skum, hvitt til lysebrunt i farge. Klar til lett tåkete.
Smak
Middels til kraftig søtlig maltsmak, som kan ha karakter av lakris, karamell eller brun farin. Ingen brente noter. Middels til kraftig vinøs alkohol. Lav til middels humlebitterhet, som bare akkurat balanserer sødmen.
Kropp
Medium til kraftig kropp. Middels til kraftig karbonering.
Eksempler
Thisted Limfjordsporter, Carlsberg Carls Porter.

8H Imperial stout

Oppdatert: 2024-01-27

OG FG Alk. % IBU EBC
1070–1115 1014–1028 7,0–12,0 50–90 70–100
Et smaksrikt, mørkt øl med store variasjoner og tolkninger. Eksempler er avdempede engelsk-inspirerte versjoner og kraftigere amerikansk-inspirerte versjoner. På tross av kraftige smaker og kompleksitet skal ølet være balansert.
Aroma
Tydelig til kraftig røstet maltaroma, som kan ha karakter av sjokolade, karamell, kaffe, vørter, lakris, brent malt, soyasaus og/eller aske. Svak til kraftig humlearoma. Fraværende til merkbar alkohol, som da ikke skal virke spritaktig. Fraværende til tydelig nivå av fruktestere, som kan ha karakter av tørket frukt.
Farge/utseende
Mørk rødbrun til sort. Klar til lett tåkete. Lett til kraftig skum.
Smak
Tydelig til kraftig røstet maltsmak, som kan ha karakter av sjokolade, karamell, kaffe, lakris, brent malt soyasaus og/eller aske. Merkbar til kraftig humlesmak og humlebitterhet. Maltsødmen skal være i balanse med bitterhet fra humle og røstet malt. Svak syre kan balansere mot sødme og bitterhet.
Kropp
Medium til kraftig kropp. Svak til middels karbonering.
Eksempler
Great Divide Brewing Company Yeti imperial stout: (amerikansk stil) Mørk sjokolade, kraftig røstet malt og humle. Lervig Konrad’s Stout: (engelsk stil) Estere, vinøs, mindre humle. Samuel Smith’s Imperial Stout: (engelsk stil) vørter, sjokolade, fruktestere, syrlig. Nøgne Ø Imperial Stout: (amerikansk stil) aske, vanilje, sjokolade, bitter humle. Haandbryggeriet Dark Force: kokt skinke/fenoler, brent malt.

9 Lys belgisk øl

9A Belgisk blond

Oppdatert: 2024-01-27

OG FG Alk. % IBU EBC
1055–1065 1008–1014 5,5–6,9 20–30 7–20
En lys og lettdrikkelig belgisk øltype med preg av belgisk gjær.
Aroma
Merkbar til tydelig nivå av fenoler, som kan være krydrede og syrlige. Svakt til tydelig nivå av fruktestere, som kan ha karakter av banan, ananas eller tyggegummi. Svak til tydelig maltaroma som kan ha karakter av karamell, brødskorpe og kornhams. Fraværende til svak humlearoma med karakter av europeiske humletyper. Fraværende til svak alkohol.
Farge/utseende
Halmgul til lys ravfarget. Kraftig hvitt skum. Klar til medium tåkete.
Smak
Tydelig til kraftig sødme, som balanseres av syre og bitterhet. Svak til merkbar maltsmak som kan ha karakter av karamell og brødskorpe. Svak til merkbar humlesmak og bitterhet. Særpreg fra aroma gjenspeiles i smak.
Kropp
Lett til medium kropp. Kraftig karbonering. Kremet hvitt skum.
Eksempler
NLa Trappe Blond (kompleks malt), Leffe Blond (ren, men fenolisk), Nøgne Ø Blond.

9B Lys sterk belgisk ale

Oppdatert: 2024-01-29

OG FG Alk. % IBU EBC
1066– 1007–1015 7,0–NaN 20–40 7–25
Lyse sterke belgiske ales stammer fra en av to historiske tradisjoner: munkenes tripel og de Duvel-inspirerte gyldne ales. I praksis er det mye overlapp blant de kommersielle eksemplene.
Aroma
Svak til merkbar maltaroma, som kan ha karakter av karamell og brødskorpe. Fraværende til svak humlearoma med karakter av europeiske humletyper. Tydelig til kraftig nivå av fruktestere, som kan ha karakter av banan, ananas, sitrus, tyggegummi, aprikos med mer. Tydelig til kraftig nivå av fenoler, som kan være krydrede (f.eks. nellik, pepper, koriander og kardemomme), marsipanaktige, syrlige med mer. Fraværende til svakt nivå av alkohol, som ikke skal virke spritaktig.
Farge/utseende
Halmgul til ravfarget. Kraftig hvitt skum. Klar til medium tåkete.
Smak
Svak til merkbar søtlig maltsmak, som kan ha karakter av karamell og brødskorpe. Tydelig til kraftig nivå av fenoler som gjenspeiler aroma. Svak til tydelig humlesmak og bitterhet. Særpreg fra aroma går igjen i smaken, og er kjennetegnet ved kompleksitet og en tørr avslutning.
Kropp
Lett til medium kropp. Kraftig karbonering. Fraværende til merkbart varmende alkohol.
Eksempler
Bosteels Tripel Karmeliet: Karamell, sitrus, humlesmak, marsipan, sødme og syre.
Het Anker Gouden Carolus Tripel: Fruktestere, humlearoma, nellik.
St. Bernardus Tripel: Sitrus, korn, fruktestere, tyggegummi, balansert.
Chimay Triple: Sitrus, fenoler, krydret, humlebitterhet.
Duvel: Tørr, sitrus.
Westmalle Tripel: Fruktig, balansert, merkbar sødme, marsipan, varmende alkohol.
La Trappe Tripel: Søtere, svak humlearoma, kraftige fruktestere, tydelig sødme, merkbar humlesmak.
Maredsous: Mindre fenoler og estere, mer maltsødme og karamell, syre balanserer
Kinn Bøvelen: Svakere preg av fenoler og estere.

9C Bière de garde

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1055–1080 1011–1018 5,5–8,5 20–35 12–30
En nordfransk gårdsøl, som på grunn av lang og kjølig lagring vil ha en god del lager-karakter.
Aroma
Svak til middels maltaroma, som kan ha karakter av brødskorpe og karamell. Svak humlearoma, med karakter av krydderurter. En svak note av jord og kjeller. De lysere eksemplene skal ha mer humlekarakter, mens de mørkere vil ha mer maltkarakter.
Farge/utseende
Gylden til kobberfarget. Klar til lett tåkete.
Smak
Svak til middels maltsmak med en markant maltsødme. Svak humlesmak og bitterhet.
Kropp
Medium kropp, middels til kraftig karbonering.
Eksempler
Jenlain Blond, Ch’Ti Blond, Jenlain Ambrée.

9D Saison

Oppdatert: 2021-11-13

OG FG Alk. % IBU EBC
1050–1070 1004–1015 5,0–7,0 20–50 7–25
Et kompleks og friskt belgisk gårdsøl med god utgjæring, hvor den komplekse aromaen og smaken overveiende stammer fra gjæren. Øltypen er ofte preget av humle og fenoler, eller fruktighet og maltsødme.
Aroma
Fraværende til merkbar maltaroma, som kan ha karakter av lyst brød, korn eller svak karamell. Svak til tydelig humlearoma, som kan ha karakter av gress, krydderurter eller blomster, fersk humle. Merkbart til kraftig nivå av fruktestere og fenoler, som kan ha karakter av ananas, appelsin og pepper, banan, koriander, vanilje eller nellik kan forekomme. Kan ha fraværende til merkbart preg av brettanomyces. Fraværende til svakt nivå av alkohol.
Farge/utseende
Halmgul til ravfarget. Kraftig hvitt skum. Klar til medium tåkete.
Smak
Ofte god utgjæring, lite restsødme. Fraværende til svak maltsmak, som kan ha karakter av lyst brød eller svak karamell. Svak til kraftig humlesmak, som kan ha karakter av gress, krydderurter eller blomster. Merkbar til tydelig humlebitterhet. Merkbart til kraftig nivå av fruktestere og fenoler, som kan ha karakter av ananas, appelsin og pepper, banan, koriander, vanilje eller nellik kan forekomme. Fraværende til svakt nivå av alkohol. Kan ha fraværende til merkbart preg av brettanomyces.
Kropp
Medium kropp. Kraftig karbonering. Kan være tørrere i avslutning, nesten snerpende.
Eksempler
Saison Dupont: fersk humle, pepper, banan, grapefrukt, tørr, nesten snerpende.
De Glazen Toren: Saison d’Erpe-Mere: søt frukt i aroma, appelsin, pepper.
St Feullien Saison: Søtere, brente mandler, lakris, mindre humle, nellik i fenoler.
Lindheim Farmhouse Ale: Svovel, fruktig, banan, lite bitterhet.
Kinn Slåtteøl: Svovel, merkbar karamell, søtere og mindre bitter, mer fruktig enn fenolsk, mindre humle.

10 Mørk belgisk øl

10A Belgisk dubbel/bruin

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1056–1070 1010–1016 5,9–7,4 18–25 30–70
En mørk belgisk type, i moderat alkoholstyrke, kjent både fra klostere og andre belgiske bryggerier.
Aroma
Svak til middels maltaroma, som kan ha karakter av karamell, nøtter, brød eller sjokolade. Fraværende til svak humlearoma, med karakter fra europeiske humletyper. Medium til kraftig vinøs karakter av tørkede frukter fra alkohol og fruktestere. Svak fenolisk-krydret karakter.
Farge/utseende
Lys kobberfarget til mørk rødbrun. Kraftig kremfarget skum. Klar til medium tåkete.
Smak
Svak til middels maltsmak, som kan ha karakter av karamell, nøtter, brød eller sjokolade. Fraværende til svak humlesmak med medium bitterhet. Medium til kraftig vinøs karakter av tørkede frukter fra alkohol og fruktestere.
Kropp
Medium til kraftig kropp. Kraftig karbonering.
Eksempler
Nøgne Ø Brun, Westmalle Dubbel, Leffe Brune, Chimay Rød.

10B Mørk sterk belgisk ale

Oppdatert: 2021-08-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1076–1100 1012–1024 8,0–10,5 20–50 35–70
Det sterkeste klosterølet som ble brygget fra middelalderen og oppover. Opprinnelig bare brygget på klostre nordenfor vinbeltet som flytende brød, men har siden 1900-tallet også vært brygget av kommersielle bryggerier. Ølet er maltrikt og komplekst, og gjæren skaper særpreget. Det er store variasjoner i styrkegraden av smaks- og aromatyper, men ingen av ølene er «kraftigst» på alt. Det skal ha særpreg, men allikevel være balansert. Brukes ofte til mat eller desserter.
Aroma
Tydelig til kraftig maltaroma, som kan ha karakter av brød, nøtter, marsipan, og/eller karamell, minner om mørkt malt. Ytterligere aroma av kandissukker og brun farin fra forgjærede sukkertyper. Tydelig til kraftig vinøs karakter av rosiner, tørkede frukter og fruktestere, alkohol. Fraværende til kraftig fenolisk-krydret karakter. Fraværende til merkbar humlearoma.
Farge/utseende
Mørk kobberfarget til mørk rødbrun. Kraftig kremfarget skum, oftest kort varighet. Klar til medium tåkete.
Smak
Svak til kraftig maltsmak, som kan ha karakter av brød, nøtter, marsipan og/eller karamell. Ytterligere smak av kandissukker og brun farin fra forgjærede sukkertyper. Tydelig til kraftig restsødme. Merkbar syre balanserer maltsødmen. Tydelig til kraftig vinøs karakter av tørkede frukter fra alkohol og fruktestere. Alkoholen kan oppleves som kraftig varmende, men skal ikke ha preg av fusel eller høyere alkoholer. Fraværende til merkbar humlesmak. Svak til tydelig humlebitterhet.
Kropp
Medium til kraftig kropp. Kraftig karbonering.
Eksempler
Rochefort 10: kraftige fenoler og humle. Blå Chimay: bløt og mild. Westvleteren 12: kraftig karamell, mellomting mellom Blå Chimay og Rochefort 10. St. Bernardus Abt 12: fruktig, balansert. Het Anker Cuvee Van De Keizer: søtlig, fruktestere, vinøs. Geiranger Bryggeri Helvetesgjølet Quadrupel: kraftige estere og fenoler, umami.

11 Syrlig øl

11A Gueuze lambic

Oppdatert: 2024-01-29

OG FG Alk. % IBU EBC
1044–1063 1000–1010 5,0–6,5 11–23 8–25
Villgjæret sesongøl (brygges i oktober-mai, under 15 °C i luften) fra Zenne-dalen sørvest for Brüssel. 30-40 % umaltet hvete. Ølet kjøles ned i coolship på åpent loft over natten, der 120+ typer mikroorganismer infiserer ølet. Humlen som brukes er to-tre år gammel. Ølet fatlagres og blendes mellom årgangene.
Aroma
Kompleks aroma fra villgjær og bakterietyper. Tydelig til kraftig, men balansert aroma, som kan ha preg av brettanomyces, stall, fjøs, geit, sitrus, grapefrukt, sitron, urter, gammel humle, lær og/eller jordslått kjeller. Fraværende til merkbar maltaroma med lyst brød og/eller kjeks. Fraværende til tydelige fruktestere.
Farge/utseende
Halmgul til ravfarget. Lett til medium tåkete. Fraværende til kremet, hvitt skum.
Smak
Aroma gjenspeiles i smak, med kraftigere preg av grapefrukt og sitrus. Tydelig til kraftig syrlighet, skal ikke være eddikaktig. Svak til merkbar maltsødme bidrar til balanse. Svak til merkbar humlebitterhet av gammel humle.
Kropp
Medium kropp. Medium til kraftig karbonering.
Eksempler
3 Fonteinen Geuze, Cantillion Gueuze, Oud Beersel Oude Geuze.

11B Belgisk frukt lambic

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1040–1072 1008–1016 4,2–7,0 15–21
Spontangjæret øl i karbonert utgave. Kompleksiteten og den originale rustikke karakter er vanskelig å sette ord på, og derfor anbefales det først og fremst å smake de klassiske eksempler. De søtede varianter, fra f.eks. Lindemans og St. Louis passer ikke i denne øltypen. Kirsebær (Kriek) og bringebær (framboise) er de mest utbredte typer, men andre typer finnes også, som f.eks. solbær, aprikos, vindruer og blåbær.
Aroma
Svak til kraftig karakter av det valgte bær eller frukt. Den komplekse blandingen av villgjær og bakterietyper kan gi inntryk av grapefrukt, stald, krydderurter, halm, lær og/eller jordslått kjeller. Fraværende malt- og humlearoma.
Farge/utseende
Tar ofte farge etter frukten – det er dog ikke alle frukter eller bær som avgir noe særlig farge. Lett til medium tåkete. Lite til stort skum.
Smak
Medium til kraftig syrlighet dominerer smaken, som dog ikke skal være eddikaktig. Svak til kraftig karakter av det valgte bær eller frukt. Svak til middels grapefrukt-karakter som også kan forekomme bitter. Inntryk av gress, krydderurter, tre, stall, lær og frukt kan bidra ytterligere til kompleksiteten.
Kropp
Medium kropp. Medium til kraftig karbonering.
Eksempler
3 Fonteinen Kriek, Cantillion Kriek, Vigneronne og Rose de Gambrinus, Oud Beersel Oude Kriek, Boon Kriek, Boon framboise, Nøgne Ø Tyttebær.

11C Flamsk rød

Oppdatert: 2023-06-03

OG FG Alk. % IBU EBC
1046–1057 1003–1012 4,5–6,5 15–25 30–70
Et komplekst og friskt øl med røtter fra Flandern. Kommersielt er det flytende overganger mellom flamsk rød og oud bruin, men stilmessig skiller vi mellom disse typene. Fatlagring gir preg av eik, og blending av unge og lagrede øl gir kompleksitet og balanse. Selv om ølene har mye smak, skal de framstå som friske.
Aroma
Aromaen er kompleks. Merkbar til kraftig syrlig aroma som minner om balsamicoeddik og røde bær. Svakt til tydelig preg av kirsebær, svisker, tranebær og tørket frukt. Svakt til tydelig preg av eik. Kan ha svak til merkbar krydret aroma, med preg av hvit pepper, skog eller aceton. Fraværende til svak diacetyl. Fraværende til svak aroma av røstet malt som kan bidra til kompleksitet.
Farge/utseende
Kobberfarget til mørk rødbrun. Klar til lett tåkete. Kremfarget, holdbart skum.
Smak
Kompleks med tydelig til kraftig syrlighet som balanseres av maltsødme, som kan ha preg av knekk og toffee. Syrligheten er fra merkbar til kraftig og preger ettersmaken. Syren kan bestå av både melkesyre og balsamicoeddik, men ølet skal ikke ha stikkende eller skarp eddiksmak. Fraværende til svak bitterhet. Svakt til tydelig preg av kirsebær, svisker, tranebær og tørket frukt. Svakt til tydelig preg av eik. Fraværende til merkbar krydret, med preg av hvit pepper, skog eller aceton. Fraværende til svak diacetyl.
Kropp
Medium kropp. Medium til kraftig karbonering. Kan ha noe astringens.
Eksempler
Rodenbach Grand Cru, Duchesse de Bourgogne, Rodenbach Classic.

11D Flamsk brun/oud bruin

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1046–1074 1008–1012 5,0–8,0 15–25 30–70
En kompleks maltet og syrlig øl. Typisk en blanding av lagret og ikke lagret øl, for å gi et søtere resultat.
Aroma
Middels til kraftig maltaroma, med karakter av karamell, kjeks og brød. Svakt syrlig aroma med karakter av melkesyre. Svakt til middels nivå av fruktestere, med karakter av tørket frukt og kirsebær. Et svakt nivå av krydrede fenoler, bidrar til kompleksiteten. Fraværende humlearoma. Fraværende til svakt nivå av diacetyl.
Farge/utseende
Kobberfarget til mørk rødbrun. Klar til lett tåkete.
Smak
Svak til middels syrlig eller sur/søt karakter som balanseres av karamellaktig maltsødme. Balansen kan gå både i meget syrlig og forholdsvis søt retning. Inntryk av kirsebær, appelsin og pepper kan bidra ytterligere til kompleksiteten. Humlebitterhet kjennes ikke.
Kropp
Lett til medium kropp. Medium karbonering.
Eksempler
Liefman’s Goudenband, Liefman’s Oud Bruin.

11E Berliner weisse

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1025–1032 1004–1006 2,8–3,6 3–8 5–10
En lett tysk hveteøl med tydelig karakter av melkesyre. Tradisjonelle utgaver kan ha svak karakter av brettanomyces, men da lett og floralt.
Aroma
Svak til middels syrlig aroma, som har karakter av melkesyre og sitronsaft. Svake til merkbare fruktestere, kan ha preg av banan. Fraværende til svakt preg av korn. Fraværende til svak, gressaktig humle.
Farge/utseende
Lys halmgul til halmgul. Lett til kraftig tåkete. Kremet, hvitt, holdbart skum.
Smak
Ren og syrlig smak, med karakter av melkesyre og sitronsaft. Svak til merkbar brødaktig og søtlig maltsmak, kan ha preg av mel og korn. Fraværende humle.
Kropp
Lett kropp. Kraftig karbonering.
Eksempler
Berliner Kindl Berliner Weisse, Bayrischer Bahnhof Berliner Weisse.

11F Gose

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1036–1050 1006–1010 4,0–5,3 5–12 6–10
Et lyst og forfriskende hveteøl fra Tyskland med en syrlig og salt karakter. Merk at ølet skal ha en ren syrlighet uten trekk som jord, stall og andre typiske brettanomyceskarakterer i aroma eller smak. Mange kommersielle eksempler er tilsatt frukt eller bær, men disse faller inn under kategori 13A.
Aroma
Svak til middels maltaroma med karakter av loff. Ingen humlearoma. Fruktig, syrlig lukt som kan minne som sitrusfrukt. Steinfruktaroma kan også forekomme. Fraværende til svak karakter av koriander.
Farge/utseende
Halmgul til lys gyllen, med moderat til kraftig lyst skum. Svak til kraftig tåket.
Smak
Svak til moderat loffaktig maltsmak. Fraværende til svakt bitter, uten tydelig humlekarakter. Svak til moderat preg av fruktestere, spesielt steinfrukt og sitrus. Svak til moderat syrlig, hvor syren balanserer malten. Knapt merkbar til moderat saltsmak. Syrlig ettersmak.
Kropp
Lett til medium kropp. Kraftig karbonering.
Eksempler
Bayerischer Bahnhof Leipziger Gose, Haandbryggeriet Drofn Gose, Westbrook Gose, Brekeriet Beer, Hartmannsdorf Original Ritterguts Gose (av og til for mye DMS, det er ikke en del av stilen), Mohawk Anything Gose.

12 Norske tradisjonsøl

12A Stjørdalsøl

Oppdatert: 2021-11-14

OG FG Alk. % IBU EBC
1060–1085 1015–1030 6,0–8,5 0–15 10–50
Brygget fra gammelt av i Trøndelag, i dag har stilen hovedsete i Stjørdal. Ølet har kraftig maltsmak balansert med røyk fra oreved.
Malt: Tørket med oreved i et såinnhus, som kan gi et ganske fett røykpreg med hint av skinke, lær og ren tobakk. Gjerne 2-radsbygg
fra lokal avling. En del blander røykmaltet med vanlig basemalt. Vann: En del bruker einerlåg i mesking, noen bruker einer som sil
i rosten. Humle: Som regel edelhumler, men noen varierer også med amerikanske humletyper. Tilsettes i starten av kok. Mesketid:
1 time. 2 timer på råøl. Koking: ca 60 minutter. (ikke koking på råøl) Gjær: Øltypen har den siste generasjonen blitt gjæret med
Idun blå (gir mer fruktig, floralt preg), gjæret på 20-30 grader. Dahlsgjær (gir mer bananpreg) er fortsatt i bruk, men ikke like
mye som før. Andre typer kommersiell gjær er også i bruk, slik som London AleIII. Det er for tiden ikke identifisert opprinnelige
gjærtyper (kveik).
Aroma
Kraftig til dominerende aroma av orerøkt malt. Røykaromaen kan spenne fra kraftig røkt skinke og bacon, til mer lær (godt brukt sæletøy) og tobakk (uparfymert, perique), røyk. Lite eller ingen humle. Tydelig maltrik og fruktig duft, med noe korn. Moderne utgave har litt mindre kraftig røyk. Svakt fruktig preg av gjæren, fraværende til merkbar banan- og esterpreg eller appelsin- og sitrusfrukter, avhengig av om det er brukt Idun blå, kveik eller andre gjærtyper.
Farge/utseende
Stor variasjon, kan variere fra gylden til mørk brun. Svakt til middels tåkete. Kullsyrenivået er lavt til fraværende, liten eller fraværende skumkrone er akseptert.
Smak
Maltsødme dominerer, men balanseres av røykpreg. Mens det i andre øl brukes bitterhet for å balansere, brukes det her røyk (i de kraftigste utgavene er dette et øl du blir tørst av å drikke). Kraftig karakter fra røykmalt, samt merkbar karamellisering av malt. Svak smak av einer som gir lett syre og friskhet dersom dette anvendes. Fraværende humlebitterhet og humlesmak. Som regel fraværende til svak smak av alkohol. Svak til merkbart nivå av fruktestere..
Kropp
Middels til stor fylde.
Eksempler
Klostergården Alstadberger. Stolt Bryggeri Røyklagt.

12B Heimabrugg

Oppdatert: 2021-09-11

OG FG Alk. % IBU EBC
1080– 1010–1020 7,5–12,0 30–85 10–50
Tradisjonell øltype som i de siste generasjonene har blitt brygget rundt om i Voss og Hardanger. Som regel mørkt med preg av karamell, lett humle og einer.
Aroma
En tydelig aroma av malt og karamell, ofte med tydelig sitrus, appelsin og andre fruktestere fra gjæringen. Noen utgaver har merkbar aroma av kornhams, marmelade og kandisert frukt. Svak til middels kraftig innslag av einer. Fra tydelig til kraftig humlepreg. Eventuelt svakt røykpreg.
Farge/utseende
Gylden til mørk brun, klar til uklar. Kullsyrenivået er lavt til fraværende, liten eller fraværende skumkrone er akseptert.
Smak
Kraftig maltsødme, som balanseres av einer dersom dette anvendes. Tydelig karamellisering, som tilsvarer koking over åpen flamme er påkrevd. Maltet kan ha preg av karamell, kjeks og brød. Merkbar fruktighet med preg av appelsin, tørket frukt, og andre estere. Tydelig til kraftig humlebitterhet og humlesmak. Fraværende til svakt fenolsk (nellik), samt svak karakter fra røykmalt dersom dette anvendes. Fraværende smak av alkohol. Kan ha svakt preg av sopp (umami).
Kropp
Middels til stor fylde.
Eksempler
Voss Bryggeri Vossaøl 1814, Voss Bryggeri Vossaøl

12C Kornøl

Oppdatert: 2024-01-27

OG FG Alk. % IBU EBC
1060–1080 1015–1025 6,5–8,5 0–15 10–50
Tradisjonell øltype som i de siste generasjonene har blitt brygget i Nordfjord og Sunnmøre. Ølet er friskt, fruktig og komplekst i smak og aroma.
Aroma
Tydelig fruktig aroma som kan ha preg av sitrus, appelsin, pære og røde epler, gress og kornhams. Fraværende til tydelig aroma av einer. Fraværende humlearoma. Fraværende til merkbart innslag av fløtekaramell eller toffee, fraværende til merkbart røykpreg, fraværende til merkbare andre fenoler (nellik). Fraværende til svakt vingummi- eller marsipanpreg.
Farge/utseende
Lys til gylden, uklar. Fraværende til lite skum.
Smak
Svak til tydelig maltsødme, kan ha merkbart kornpreg. Fraværende til svak syre, da med preg av melkesyre, sitron og appelsin. Fraværende til kraftig preg av einer. Fraværende til svak bitterhet, som vanligvis kommer fra einer. Svak smak av fruktestere (ofte sitrus) kan bidra til kompleksitet. Kan ha merkbart preg av karamell og toffee, samt svakt røykpreg dersom det er brukt røykmalt.
Kropp
Lett til middels fylde. Fraværende til lite karbonering.
Eksempler
Bygland Framgarden For the love of kveik, Brulandselva Kornøl

13 Spesialøl

13A Frukt/grønnsaksøl

Oppdatert: 2021-09-11

En harmonisk forening av frukt/grønnsak og øl. Den grunnleggende øl skal følge en klassisk øltype og i konkurranser skal både øltype og tilsetning angis. Merk at de kommersielle bryggerier, og dermed eksemplene, sjelden går etter å treffe en spesifikk grunnleggende øltype.
Aroma
Ølet skal følge den grunnleggende øltypen. Den valgte tilsetning skal bemerkes, men samtidig være i harmoni med ølet. Bemerk at forskjellige tilsetninger kan være mer eller mindre markante i deres karakter.
Farge/utseende
Farge og skum skal følge den grunnleggende øltype, men den valgte tilsetning kan avspeiles.
Smak
Ølet skal følge den grunnleggende øltypen. Den valgte tilsetning skal bemerkes, men samtidig være i harmoni med ølet. Bemerk at forskjellige tilsetninger kan være mer eller mindre markante i deres karakter.
Kropp
Kropp og karbonering skal følge den grunnleggende øltypen.
Eksempler
Haandbryggeriet Kreklingøl, Jacobsen Rosé Wit, Wittekerke Rosé (Wit med bringebær), Herslev Asparges (Weissbier med asparges).

13B Krydret øl

Oppdatert: 2021-09-11

En harmonisk forening av krydder og øl. Den grunnleggende øl skal følge en klassisk øltype og i konkurranser skal både øltype og tilsetninger angis. Juleøl hvor f.eks. appelsinskall inngår hører til i denne øltypen. Merk at de kommersielle bryggerier, og dermed eksemplene, sjelden går etter å treffe en spesifikk grunnleggende øltype.
Aroma
Ølet skal følge den grunnleggende øltype. Den valgte tilsetning skal kjennes, men samtidig være i harmoni med ølet. Merk at forskellige tilsetninger kan være mer eller mindre markante i deres karakter.
Farge/utseende
Farge og skum skal følge den grunnleggende øltype, men den valgte tilsetning kan avspeiles.
Smak
Ølet skal følge den grunnleggende øltype. Den valgte tilsetning skal kjennes, men samtidig være i harmoni med ølet. Bemerk at forskjellige tilsetninger kan være mer eller mindre markante i deres karakter.
Kropp
Kropp og karbonering skal følge den grunnleggende øltypen.
Eksempler
Nøgne Ø Spesial Holiday Ale, Nøgne Ø Underlig Jul, Thisted Porse Guld (Lys bock med pors).

13C Trelagret øl

Oppdatert: 2021-09-11

Øl lagret på trefat eller –spon. Det kan være noter fra sprit, enten fra tidligere bruk av fatet eller hvis sponen har trukket i det. Den grunnleggende øl skal følge en klassisk øltype og fungere harmonisk med trekarakteren. I konkurranser skal øltypen angis. Bemerk at de kommersielle bryggerier, og dermed eksemplene, sjeldent går etter å treffe en spesifikk grunnleggende øltype.
Aroma
Ølet skal følge den grunnleggende øltypen. Trelagring skal bemerkes, men samtidig være i harmoni med ølet.
Farge/utseende
Farge og skum skal følge den grunnleggende øltype.
Smak
Ølet skal følge den grunnleggende øltypen. Trelagring skal kjennes, men samtidig være i harmoni med ølet.
Kropp
Kropp og karbonering skal følge den grunnleggende øltypen.
Eksempler
Great Divide Oak Aged Yeti (Imperial stout på eikespon), Goose Island Bourbon County Stout (Imperial stout på bourbon-fat), Harviestoun Ola Dubh (Imperial stout på røykt whisky-fat).

13D Andre røykøl

Oppdatert: 2021-09-11

Øl brygget på røykmalt, som ikke tilhører klassisk tysk rauchbier. En harmonisk forening av røyk og øl. Den grunnleggende øl skal følge en klassisk øltype som i konkurranser skal angis.
Aroma
Ølet skal følge den grunnleggende øltypen. Røyken skal bemerkes, men samtidig være i harmoni med ølet.
Farge/utseende
Farge og skum skal følge den grunnleggende øltype.
Smak
Ølet skal følge den grunnleggende øltypen. Røyken skal bemerkes, men samtidig være i harmoni med ølet. Kropp: Kropp og karbonering skal følge den grunnleggende øltypen.
Kropp
Kropp og karbonering skal følge den grunnleggende øltypen.
Eksempler
Haandbryggeriet Røyk Uten Ild, Nøgne Ø Sunturnbrew, Schlenkerla Weizen Rauchbier (Weissbier) og Ur-Bock Rauchbier (Doppelbock).

13E Andre tilsetninger

Oppdatert: 2021-09-11

Øl med tilsetninger (f.eks. kaffe, sjokolade, honning og hylleblomst), som faller utenfor frukt, grønnsaker, krydder, krydderurter, tre og røyk; eller som kombinerer flere typer tilsetninger. Den grunnleggende øl skal følge en klassisk øltype og i konkurranser skal både øltype og tilsetning angis. Bemerk at de kommersielle bryggerier, og dermed eksemplene, sjeldent går etter å treffe en spesifikk grunnleggende øltype. Juleøl hvor f.eks. appelsinskall inngår hører til i øltypen krydret øl.
Aroma
Ølet skal følge den grunnleggende øltypen. Den eller de valgte tilsetninger skal bemerkes, men samtidig være i harmoni med ølet. Merk at forskellige tilsetninger kan være mer eller mindre markante i deres karakter.
Farge/utseende
Farge og skum skal følge den grunnleggende øltype, men den valgte tilsetning kan avspeiles.
Smak
Ølet skal følge den grunnleggende øltype. Den eller de valgte tilsetninger skal bemerkes, men samtidig være i harmoni med ølet. Merk at forskjellige tilsetninger kan være mer eller mindre markante i deres karakter.
Kropp
Kropp og karbonering skal følge den grunnleggende øltype.
Eksempler
Mikkeller Beer Geek Brunch (Imperial stout med kaffe), Fraoch Heather Ale (Engelsk pale ale med lyng), Youngs Double Chocolate Stout (Sweet stout med sjokolade), Svaneke Choko Stout (Sweet stout med sjokolade og vanilje).

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Skroll til toppen