Acetaldehyd? Diacetyl? DMS?
Dette er noen av usmakene som fra tid til annen kan forekomme i øl, både fra de store bryggeriene, mikrobryggerier og hjemmebrygg. For å kunne lage et feilfritt øl og dermed bli en bedre brygger er det en stor fordel å kunne kjenne igjen disse smakene, samt hva som er de vanligste årsakene til at de forekommer. Norbrygg har standard usmakssett som kan brukes for å lære seg om usmaker i øl.
Følgende regler gjelder:
Vi sender ut gratis usmakssett til medlemmer og lag som ønsker å arrangere en usmakssamling. For å få tilsendt et sett må man derfor først samle deltakere til kurset. Et sett går til 7-10 personer, og vi krever at alle deltakerne er Norbrygg-medlemmer.
Enkeltmedlemmer som skal arrangere usmakskurs må ta kontakt med sitt fylkeslag; for kontaktinfo, se listen over våre fylkeslag. Fylkeslagene må bestille usmakssettene via dette skjemaet.
Etter gjennomført kurs må skjemaet Sluttrapport fra usmakssamling fylles ut og sendes til domkom@norbrygg.no.
NB: Alle øvrige utgifter knyttet til usmakskurset dekkes i utgangspunktet av arrangør selv. Norbrygg sentralt spanderer kun selve usmakssettet. Hvis arrangementet skjer i regi av et fylkeslag eller et lokalt bryggelaug må du snakke med din lokale tillitsvalgt om hvem som dekker utgiftene. Ressurser til bruk av usmakssettet finner du her:
Vi har også litt mer utfyllende materiell om usmaker (kompendium), som er verdt en gjennomlesning.