Avstemning om motivasjonen til hjemmebrygging

Hvorfor begynte du med hjemmebrygging? Dette er et spørsmål som mange av oss har fått en del ganger gjennom årene. For la oss være ærlig nå: det er jo en litt spesiell hobby som strekker seg over mange discipliner. Mange i landet er ikke klar over at det går an å brygge godt øl hjemme engang, og deres første tanke er ofte at man bare gjør det for alkoholens skyld.

Alt i alt var det en bra grunn til å legge ut en spørreundersøkelse på nettsiden vår. Og svarene lot ikke vente på seg. Hele 78 reaksjoner fikk vi på under 4 uker! Det er tydelig at dette er et spørsmål som mange kjenner seg igjen i.

Spørsmålet var altså: Hvorfor begynte du med hjemmebrygging?

Besøkere av nettsiden vår fikk anledning til å stemme mellom 11. mars og  7. april 2008. Totalt antall deltakere i avstemningen er 78.

Nesten halvparten av deltakerne har ‘generell interesse for øl’ som hovedgrunn til at de driver med hjemmebrygging. Det er ikke rart, når man tar i betraktning at det for noen få år siden var svært vanskelig å få tak i øl utenom pils, bayer og juleøl. Dro man til utlandet, og da spesielt Nord-Europa, England og USA, så fikk man oppleve hvilken ølverden som var der ute.

Ca én femte del av deltakerne oppgir som grunn at de er glade i å bygge eller mekke. Avansert hjemmebrygging krever generelt litt bygging og justering, med mindre man kjøper ferdigbygde hjemmebryggerier. Lodding, saging, sveising og selv automatisering skys ikke.

Enda én femte del sier at de er lei utvalget i butikken. Heldigvis har tilbudet økt betraktelig, men når man driver med hjemmebrygging blir utvalget uendelig!

En ganske liten gruppe (< 10%) driver med hjemmebrygging for å få billigere øl. Det er bra å se at det ikke er pris på øl som står i midtpunktet for de fleste. På den andre siden er det ikke rart at man ønsker billigere øl. Ølet som selges i butikker og på Vinmonopolet er gjerne dyrt. I Europa får man jo kjøpt øl til ca 20% av det norske prisnivå. Mao, hjemmebrygging er en prima måte å være borgerlig ulydig på, samtidig som at vennene dine garantert vil like hobbyen din også!

Til slutt var det under 4% som oppgir alternativ ‘annet’ i undersøkelsen. Vi oppfatter dette som en bekreftelse på at de andre alternativer i stor grad dekket de meste.

Imens kan du fortelle oss hva du synes om NM i hjemmebrygging som fant sted den 5.4.2008 i vår nye spørreundersøkelse. Takk for at du bidrar med å gi din mening!

Skroll til toppen