Flasketyper til konkurranser

Oppdatert 19.12.2017: fra og med NM 2018 vil det ikke lenger være mulig å benytte 0.33 glassflasker av typen «Bjørnunger». Det er kun 0.5 l glassflasker, av typen som er beskrevet under, som er godkjent.

Norbrygg har i tradisjonelt brukt 0,33 l returflasker som eneste lovlige emballasje i konkurranser. Disse flaskene er i ferd med å bli faset ut, og blir mer og mer vanskelig tilgjengelig. Fra og med 2016 vil vi derfor begynne å innføre en ny standard på flasker som tillates i konkurranser i regi av Norbrygg.

I tillegg til å finne flasker som er lettere tilgjengelig, har dommerne ønsket å ha litt mer øl tilgjengelig for å gjøre dømminga enklere og mer rettferdig. Det passer bra med at de fleste hjemmebryggere bruker halvlitersflasker.

Ettersom det ikke finnes standard flasker som er lett tilgjengelig, kommer vi til å lage noen regler for type flasker. Målet er å dekke de mest brukte flaskene, samtidig som de skal være like nok til at de er enkle å håndtere når mange hundre flasker skal håndteres i bedømminga.

Fra og med 2016 vil følgende regler gjelde for at flasker skal være godkjent i konkurranse:

  • Flaskene skal ikke være merket på andre måter enn med med deltagermerket som fåes under påmelding
  • Ingen logo eller tekst preget inn i glasset.
  • Korkene skal være ensfargede, uten andre spesielle kjennetegn på korkene
  • 26 mm kronekork («vanlig ølkork»)

0,5 l flaske:

  • Brune glassflasker
  • Diameter ikke over 74 mm
  • Høyde mellom 250 og 275 mm

Dette skal dekke de mest brukte halvlitersflaskene fra de fleste norske mikrobryggeriene. En del flasker som er lavere eller tykkere enn normalt, blir ikke tillatt. Husk at flaskene fortsatt skal være helt fri for etiketter og merker.

Eksempel på hvordan flaskene kan (bør) pakkes inn for innsending i posten finnes her: Innpakking av flasker.

Eksempler på tillatte flasker:

 

Gyldige flasketyper fra og med NM 2018