Generelt
Norbrygg inviterer til juleølkonkurranse! Årets juleølkonkurranse går av stabelen lørdag 30. oktober i Klostergården på Tautra (Frosta Kommune) i Nord-Trøndelag. Vi ønsker denne gangen å skape litt mer blest rundt, og deltakelse i juleølkonkurransen, samt å desentralisere enkelte av Norbrygg sine arrangementer. Konkurransen vil derfor kombineres med et hjemmebryggertreff, faglig innhold, mat & øl fra Klostergården, og kåring av en publikumsfavoritt blant de oppmøtte.
Klostergården fikk høsten 2008 utvidet skjenkebevillingen til å omfange hjemmebrygget øl og vin, og under navnet Klostergården Håndbryggeri har det blitt startet brygging og skjenking av øl på stedet, og også noe dyrking av humle.
Troels Prahl holder foredrag rundt gjenbruk av gjær, i forbindelse med juleølkonkurransen. Han driver firmaet Ferm, som spesialiserer seg på ølgjær, og er White Labs sin samarbeidspartner i Europa.
Foredrag og flerretters middag med ølmeny fra Klostergården Håndbryggeri blir kostende 650,- per person. Priser på overnatting og frokost finner du lenger ned. Entreprisen for selve konkurransen som begynner kl 18 er 100 kr for medlemmer i Norbrygg og 150 kr for ikke-medlemmer. Deltakere i klassen Publikums Favoritt slipper inn gratis sammen med en gjest, se konkurranseregel §6.9.
Adkomst:
Bil: Kjør til Åsen (mellom Stjørdal og Levanger) og ta av mot Frosta. Bare følg veien, og etter et par drøye mil dukker det opp skilting mot Tautra.
Tog til Åsen, taxi siste 2,7 mil til busspris hvis du bestiller dagen i forveien, og samme for retur. Tlf: 910 07 633
Fly: Nærmeste er Værnes, følg tog/buss og taxi.
Buss: Sjekk Trønderbilene.
Returtransport:
Norbrygg har satt opp buss Tautra-Trondheim (med mulighet for avstigning langs E6) klokken 01.00 natt til søndag.
Siden Tautra ikke ligger sentralt vil vi gjerne vite hvor mange som kommer til selve juleølkonkurransen. Vi ber derfor alle som planlegger å stikke innom om å melde seg på på forhånd. Påmelding til besøk, middag, foredrag og deltakelse i Publikums Favoritt gjøres ved hjelp av dette skjema.
Norbrygg vil prøve å få bred mediadekning av gode hjemmebryggerresultater.
Beste 3 øl i hver underklasse premieres av vår sponsor, Petit Agentur.
Klasser
Vi har konkurranser i to forskjellige flaskeklasser:
1. Tradisjonelt norsk juleøl
2. Spesialjuleøl
Klassen for tradisjonelt norsk juleøl er den samme vi har hatt de siste årene, og klassen for spesialjuleøl er en vid klasse som skal fange opp alt annet juleøl, som overgjærede varianter, krydrede øl, spesielt sterke juleøl, etc. Hvis du deltar i klassen for spesialjuleøl er det viktig at du angir på flasken også en nærmere beskrivelse av ølet, f.eks. "krydderøl", "julebokk" eller "juleale". Se typedefinisjoner nederst på siden.
Dommerpanelet til juleølkonkurransen skal også i år legge større vekt på ølets klarhet. Dette innebærer at for å skåre høyt her, så kan man f.eks. velge å filtrere ølet sitt, dekantere det ved lav temperatur (rundt frysepunktet).
Merk at alt øl over OG 1.070 SKAL meldes på i klasse 2. Spesialjuleøl!
Det er anledning til å delta med max 2 øl per brygger i hver underklasse.
Etikettkonkurranse
I år vil det som før avholdes en etikettkonkurranse. Her er det om å gjøre å lage den fineste øletiketten. Man har anledning til å stille i etikettkonkurransen med opptil én etikett per øl som man deltar i konkurransen med. Det er ikke anledning til å delta med etiketter som ikke hører til øl som deltar i konkurransen. Etiketten skal være utformet av bryggeren selv, eller noen som står bryggeren nær (med begges samtykke). Rene kopier av bryggerietiketter godtas ikke. Deltakeren må selv printe ut etiketten(e), klippe dem til riktig størrelse og legge den/dem i en egen konvolutt som sendes med flaskene/fatet. Konvolutten merkes med "Etikettkonkurranse" samt koden(e) på de øl som etiketten(e) tilhører. Det skal også krysses av for deltakelse i etikettkonkurransen på de respektive øls påmeldingsskjemaer. Etikettene skal være i naturlig størrelse. Etikettene bedømmes av en egen jury. Det må være minst 4 deltakende etiketter for at konkurransen skal gjennomføres. Det er ikke noen ekstra avgift for å delta i etikettkonkurransen.
Premiering (Oppdatert!)
Petit Agentur sponser premier i både flaskekonkurransene og publikumsfavoritt, og kommer også på arrangementet, så der kan dere både forhåndsbestille og få gjort noen impulskjøp.
Flaskekonkurransen (2 klasser, tradisjonelt juleøl og spesialjuleøl):
1.plass: Gavekort på 1000,-
2. plass: Gavekort på 800,-
3. plass: Gavekort på 500,-
I tillegg sendes førsteplassvinnerne i begge klassene til Norøl sin juleølsmaking (og kåring) uken etter.
Vinneroppskriften i spesialjuleølklassen vil bli brygget på Klostergården Håndbryggeri.
Publikumsfavorittkonkurransen:
1.plass: Gavekort på 2000,-
2.plass: Gavekort på 1500,-
3.plass: Gavekort på 1000,-
4.-10.plass: Gavekort på 300,-
I tillegg vil alle på 1.-6.plass få et 9-liters Corneliusfat hver, kjøpt av Norbrygg fra Petit til hyggelig penge.
Klostergården Håndbryggeri har sagt seg velvillig til å brygge vinnerølet av flaskekonkurransen i klassen for spesialjuleøl (med forbehold om at det er en ale og at ingrediensene er mulig å få tak i).
Påmelding
Alle flaskebrygg må være påmeldt, betalt og mottatt innen lørdag 23. oktober 2010. Er ikke avgiften betalt innen denne dato må man påregne at ølet ikke vil bli bedømt. Påmelding foregår ved hjelp av vårt digitale påmeldingsskjema. Vi setter pris på om du angir om du deltar i Publikums Favoritt, og i motsetning til NM i hjemmebrygging så vil 8 liter (en kasse) eller 9 liter (et lite corneliusfat) kvalifisere til deltakelse i denne kategorien.
Påmeldingsavgift
kr 0,- per flaskebrygg for medlemmer av Norbrygg
kr 70,- per flaskebrygg for ikke-medlemmer
For betalingsinformasjon, ta kontakt med Yngve i styret.
Innlevering
Flasker med påmeldingsskjema kan sendes per post og må være mottatt innen lørdag 23.10.2010 til:
Lars Støre Gullichsen
Stavs vei 20
7048 Trondheim
Mobil: 99712484
Epost
Send flaskene i god tid, det er deltakers ansvar at flaskene er Norbrygg i hende innen fristen! Det er også mulighet for å levere inn flasker på samme adresse ved fremmøte, dette må evt avtales med Lars.
Flaskene MÅ være merket med selvvalgt kode (se påmeldingsskjema) og hvilken klasse brygget stiller i (og nærmere beskrivelse for øl i klassen Spesialjuleøl), samt være ledsaget av et korrekt utfylt skjema.
Det skal leveres inn 4 stk flasker à 0,33 liter per påmeldte flaskebrygg.
Kun vanlige norske brune 0,33 l ølflasker som passer ned i standard norske grønne ølkasser skal benyttes! Dette for å lette håndteringen av flaskene samt å unngå at flaskene velter/bunnfall slammes opp. Andre flasker som passer ned i ovennevnte ølkasser (både i diameter og høyde!) kan også benyttes. Flaskene kan altså ikke stikke opp over kanten på ølkassen, med tanke på stabling. Sjekk dette på forhånd hvis du tenker å bruke slike ukurante flasker! Det er anledning å søke styret om tillatelse til å bruke andre flasker som ikke oppfyller ovennevnte kriterier hvis man har øl som allerede er tappet på flasker før regelen ble kjent. Men ved bruk av ukurante flasker kan man ikke påregne at ølet blir like korrekt håndtert som øl på kurante flasker.
VIKTIG: Flaskene må ikke være merket med noen slags andre etiketter, heller ikke bryggerietiketter! Som før skal merkelappen med koden IKKE limes fast på flasken på noen måte, men festes på flasken med STRIKK rundt flasken. Dette for at etiketten lett skal kunne tas av for rekoding av flaskene. FLASKER SOM IKKE ER MERKET SLIK SOM BESKREVET OVER, VIL IKKE BLI BEDØMT! Eksempel på korrekt flasketype samt merking av flaskene.
Tips for pakking av flaskene: Hver flaske bør pakkes inn individuelt, f.eks. med et par runder med bobleplast, som festes slik at flasken er helt dekket. Det er ikke noe poeng å surre hele flasken inn med tape, det gjør det bare vanskelig å pakke den ut. Når hver flaske er individuelt emballert, kan de ikke klirre mot hverandre. Det er i hovedsak kontakt mellom flaskene som fører til at de knuser, ikke at esken som en helhet får støt. De innpakkende flaskene plasseres så i en eske, der man fyller opp med mer materiale for å hindre at flaskene beveger seg rundt. Bruk gjerne bobleplast her også. Avispapir, spesielt hvis det ikke er godt krøllet, er svært lite effektivt! Løse isoporchips er heller ikke særlig effektivt, da flaskene lett kan vandre gjennom chipsen. Esken bør ikke være størst mulig, det gjør den bare vanskelig å håndtere. Videre er det ikke noe poeng å surre hele esken inn med tape. Et par biter tape strategisk plassert over eskens åpning/lukkemekanisme er nok. Hvis esken i utgangspunktet er i så dårlig forfatning at man må tape over alle eskens skjøter for at den skal holde seg sammen, er den sannsynligvis ikke egnet. Postens Norgespakker kan anbefales. Håper disse tipsene fører til et minimum av knuste flasker, samt en lettest mulig håndtering for arrangørene!
Øltypedefinisjoner
M. Tradisjonelt norsk juleøl
OG FG vol.% IBU EBC
1.060-70 1.014-22 6,0-7,0 20-30 20-50
B/A: Svak til middels humleduft, og et svakt preg av fruktighet. Maltrik aroma.
F/U: Juleøl kan variere i farge fra kobber til mørk brun.
S: Det tradisjonelle juleølet er undergjæret med en utpreget maltsmak og middels bittersmak, liten humlesmak. Små mengder fruktighet kan forekomme.
F: Middels til stor fylde.
Eks: Aass juleøl, Ringnes juleøl.
N. Spesialjuleøl
Denne underklassen er ment å fange opp andre juleøl enn tradisjonelt
norsk juleøl, som f.eks. overgjærede varianter, krydrede varianter
og spesielt sterke varianter.
OG FG vol.% IBU EBC
1.050-100+ 1.010-20+ 5,0-10,0+ 15-100 20-100
B/A: Ølet har typisk en maltrik aroma. Større eller mindre anslag av krydder/julekrydder/tørket frukt kan forekomme.
F/U: Ølet kan variere i farge fra kobber til mørk brun/brunsvart.
S: Maltsødme dominerer som regel disse ølene, og brente toner kan forekomme for de sterke eksemplarene. Humlepreget er som regel lavt. Kryddersmak fra spesielle tilsetninger kan forekomme. Alkoholpreg og vinøse/komplekse toner forekommer for de sterke eksemplarene. Fruktestere fra gjæringen kan være til stede for overgjærede eksemplarer.
F: Middels til stor fylde.
Eks: Nøgne Ø Underlig jul, Ringnes Julebokk
Hvor og når, samt overnatting
Tidspunktene for juleølkonkurransen lørdag 30. oktober er som følgende:
12.00 Foredrag ved Troels Prahl
15.00 Middag
18.00 Dørene åpner på juleølkonkurransen (Det vil også bli muligheter for matservering utover kvelden)
01.00 Bussavgang til Trondheim (Norbrygg-buss), mulighet for avstigning langs E6.
De som stiller til publikumsfavoritt må også beregne å komme i god tid for å få satt opp utstyr.
Klostergården har følgende overnattingsmuligheter (bestill direkte hos Klostergården på tlf 74808533):
Enkeltrom: 550,- inkl. frokost
Dobbeltrom: 450,- per pers, inkl. frokost
Oppredd flatseng i sovesal: 150,- per pers, inkl. frokost
Tautra ligger ca 75 minutter biltur fra Trondheim, avkjøring på Åsen
Buss: Sjekk Trønderbilene, ikke mange avgangene
Tog: Avstigning på Åsen, og bestilles Taxi innen 6 timer på forhånd, får man det til busspris (40,- for knappe 3 mil).
Fly: Værnes, sjekk korrespondanse med buss/tog.
Mer info om Klostergården på web og Facebook.