Ølets historie strekker seg tusenvis av år tilbake, nylig ble det laget et øl basert på en oppskrift funnet i de egyptiske pyramider. I vikingtiden var øl og mjød en viktig drikk, og senere var det vanlig å brygge øl til festlige anledninger rundt på gårdene på landsbygda, man måtte faktisk gå fra gård og grunn hvis man unnlot å brygge.
Bryggerier som sådan har ikke så lang tradisjon i Norge, først i 1820 ble det av Jørgen Young anlagt et bryggeri i Christiania, som senere ble overtatt av Christian Schou. Senere ble det anlagt flere bryggerier. I 1857 var det ikke mindre enn 343 bryggerier rundt omkring i Norge. Ølet som ble brygget var såkalt Ale, først i 1840-årene ble det undergjærte ølet introdusert her i landet, dermed ble grunnlaget lagt til rette for en industriell ølproduksjon av et øl som tålte lagring og var mer holdbart. Dermed forsvant den håndlagede Alen som tapte i konkurransen.
I dag finnes ingen av disse små bryggerier, den samme utviklingen skjedde over hele kloden, det var bare Storbritannia (og Belgia) som fortsatte å brygge Ale helt frem til i dag.
Denne utarmingen av øltilbudet har gjort at de gamle bryggetradisjoner er blitt gjenopptatt, først i USA og siden både i Storbritannia, Tyskland, Sverige etc. Også her i Norge har det oppstått noen små bryggerier som lager Ale på gamlemåten.
Men det som jo er enda bedre er at hjemmebrygging blir mer og mer populært, vi er foreløpig ganske få her i landet, men interessen er økende. Det er fullt mulig å brygge øl hjemme som er minst like godt, ja kanskje bedre enn kjøpeøl. Med et enkelt utstyr og gode råvarer og litt kunnskap er det mulig å lage alle verdens ølsorter, til en rimelig penge.
For oss nordmenn er øl ofte ensbetydende med pils og kanskje litt juleøl, men rundt om i verden, spesielt i Europa finnes en mengde forskjellige øltyper fra de helt lyse til de som er mørke som natten.
Det er to hovedtyper av øl, overgjæret og undergjæret, denne betegnelsen beskriver hvordan gjæren jobber. Pilsner er et undergjæret øl, som gjæres ved lav temp. 8-10 C og gjæren ligger på bunn. Ale er et overgjæret øl som gjærer best på 18-20 C og gjæren ligger som oftest på toppen.
Et overgjæret øl får mye mer smak enn et undergjæret øl, det er fordi gjæren produserer flere smaksstoffer på de høyere temperaturer. Denne øltypen er i dag svært undervurdert fordi den er mindre lønnsom å produsere, men mye tyder på at dette er i ferd med å endre seg, flere og flere får øynene opp for den gode smaken.
Velkommen etter!
Jens Maudal