Brygging av ølet til Årets hjemmebrygger

Nøgne Ø har siden 2009 brygget dette ølet kommersielt og «Årets hjemmebrygger» har selv fått være med på denne bryggedagen. På Nøgne Ø har de de siste dagene tatt en veldig tung avgjørelse. De har bestemt seg for at Holmens Utepils blir den siste NM-vinneren som blir brygget på Nøgne Ø.Kur Haugen på NØ

Å bli kåret til «Årets hjemmebrygger» i Norbrygg er nok er drøm for mange. Årlig kårer Norbrygg – norsk hjemmebryggerforening flere norgesmestre i hjemmebrygging, i ulike kategorier. Norgesmestrene konkurrerer seg imellom i en «superfinale», der vinneren, i tillegg til tittelen Norgesmester i hjemmebrygging, kan smykke seg med tittelen «Årets hjemmebrygger». Vinneren, og norgesmestrene på 2. og 3. plass har tradisjonelt også konkurrert i Skandinavisk mesterskap i hjemmebrygging.

Vi kan samtidig med at vi kunngjør et avsluttet kapittel, åpne et nytt. Norbrygg – norsk hjemmebryggerforening mener fremdeles at ølet til den årlige «Årets hjemmebrygger» skal brygges kommersielt, og at vi kanskje også avholder et bryggeriarrangement på bryggedagen. Fra og med 2020 vil det være flere, og andre, kommersielle bryggerier som er involvert i dette, og at bryggingen går på rundgang. I skrivende stund har vi inngått avtale om slik brygging med: (bryggeriene er nevnt i tilfeldig rekkefølge)

  • Haandbryggeriet AS i Drammen
  • KINN BRYGGERI AS i Florø og
  • 7 FJELL BRYGGERI AS i Bergen

Vi håper at flere kommer på denne listen etter hvert.

Nøgne Ø sier selv følgende om denne avgjørelsen:

«Fra Nøgne Øs side har det vært viktig å fremheve at vi alltid har følt oss stolte og beæret over å få brygge en batch av et øl som har blitt bedømt som Norges beste hjemmebrygg, og å få brygget det sammen med en dedikert og entusiastisk hjemmebrygger.

We’ve had a good run, og vi har virkelig blitt inspirert av engasjementet til alle hjemmebryggerne som har brygget hos oss! Inspirasjonen har tydeligvis gått begge veier, ettersom hele 4 av de 11 NM-vinnerne i ettertid har gjort en karriere innen ølbrygging!

Norbrygg – norsk hjemmebryggerforening er utrolig takknemlig for det Nøgne Ø, både gjennom denne bryggingen, og på mange andre måter, har betydd for det norske hjemmebryggermiljøet.

Nøgne Ø vil naturligvis fremdeles være blant våre aller beste venner, og vi skal fremdeles ha et godt samarbeid. Her er det ingen «bad feelings»!

Two Captains
Jan Halvor Fjeld ble Årets Hjemmebrygger i 2010 med ølet «Humlehelvete/Pliny goes to Telemark». Vinnerølet ble brygget av Nøgne Ø under navnet «Two Captains». «Two Captains» har etter dette inngått i Nøgne Ø`s faste sortiment.
Skroll til toppen