Nordisk mester i hjemmebrygging brygget tradisjonsøl i København

Inspirert av stjørdalsølet som vant nordisk mesterskap i hjemmebrygging i 2024, ble det fredag for første gang brygget øl med einerlåg og tradisjonsmalt hos Mikkeller-brewpuben Warpigs i København.

I 2024 ble Andreas Rosén og Bjørn Lodve Wikstrøm kåret til tidenes første nordiske mestere i hjemmebrygging, med et øl brygget med einerlåg, stjørdalsmalt og Idun Blå-gjær.

Som del av premien fikk de brygge en variant av tradisjonsøl på tusenlitersverket hos Warpigs. Warpigs er Mikkellers brewpub i Kjøttbyen i København. De brygger hele 350 batcher i året, hvorav det aller meste blir solgt på stedet. Bryggeriet er kjent for gjennomgående svært høy kvalitet på ølene de produserer.

Tradisjonelle råvarer

Andreas og Bjørn Lodve ønsker å bidra til økt oppmerksomhet rundt tradisjonsøl.

– Usikkerhet rundt myndighetsgodkjenning av import av malt gjorde at vi dessverre ikke kunne bruke stjørdalsmalt, som vi egentlig hadde planlagt. Til erstatning brukte vi et håndverksmalt fra Gotland, i tillegg til ordinært pilsnermalt, sier Andreas.

– Der stjørdalsmalt er røkt på oreved, er gotlandsmalt røkt på bjørk. Selv om intensiteten og smaksprofilen er forskjellig, er det likevel morsomt å bidra til at et anerkjent bryggeri for første gang brygger øl inspirert av tradisjonsøl, fortsetter Andreas.

Det var også første gang Warpigs har brygget med einerlåg. Store mengder einerkvister trakk i meskevannet over natten, så på bryggedagen lå det en umiskjennelig aroma av einer i lokalet. Einerkvistene hadde Andreas selv plukket og brakt til Danmark på toget.

Tradisjonen tro ble det også tilsatt sukker i kokekjelen. Humlene som ble brukt var Hallertauer Tradition og Tettnanger, og brygget blir gjæret med bryggeriets engelske alegjær.

Det unike brygget vil kanskje ligne mest på en form for gotlandsdricka.

Manuelt arbeid

Bryggingen gikk hovedsakelig etter planen, men da vørteren skulle overføres fra meskekjelen fryktet de erfarne bryggerne hos Warpigs at vi kunne risikere stuck mash, som i verste fall kunne føre til at hele batchen måtte dumpes. I tillegg var det store mengder proteiner og partikler i mesken som man ikke ønsket å få med seg over til kokekjelen.

Dermed måtte Andreas og Bjørn Lodve trå til og manuelt overføre hundrevis av liter med vørter med bøtter til kokekjelen.

– Det var egentlig ganske ålreit, for da føler vi også at vi har bidratt mer til bryggeprosessen, sier Bjørn Lodve.

Kommer ølet til Oslo?

Etter om lag tre ukers tid blir ølet tilgjengelig i tappekranene hos Warpigs. Bryggerne antydet at de også vil forsøke å få sendt et fat eller to til Mikkellers bar Henry & Sally’s i Oslo.

– Vi er spent på hvordan ølet vil smake, og håper vi kan bidra litt til å øke interessen for tradisjonsbrygg, avslutter de nordiske mesterne.

Tekst: Jørgen Olsen. Foto: Per Øyvind Arnesen

Bjørn Lodve (til venstre) og Andreas med «brukte» einerkvister foran bryggverket hos Warpigs.

Hjemmebryggerne måtte trå til og flytte flere hundre liter vørter manuelt fra meskekar til kokekar.

Noen av de mange gjæringstankene hos Warpigs.

Hos Warpigs brygger de stort sett to batcher på 1000 liter alle hverdager, og mesterparten selges i puben på stedet. Etter grundige stikkprøver fra Norbrygg-representantene kunne vi slå fast at på tvers av ølstiler holder bryggeriet et svært høyt og jevnt kvalitetsnivå.


Norbrygg
er en landsdekkende og ideell organisasjon for alle med interesse for hjemmebrygging og øldømming.

NM i hjemmebrygging er en årlig konkurranse i regi av Norbrygg. Ni norgesmestere i ulike klasser kåres, og én av norgesmesterne blir kåret til årets hjemmebrygger, som får brygge øl kommersielt hos et av Norges håndverksbryggerier.

Nordisk mesterskap i hjemmebrygging  kårer én nordisk mester fra de fem nordiske landene, som representeres av to deltakere hver. For 2024-vinneren var premien å få brygge med Mikkeller/Warpigs.