Porter-konkurranse med Ringnes

Som noen kanskje har lest så skal Norbrygg på besøk til Ringnes bryggeri 27 april 2014, for en omvisning mens Ringnes brygger sin første Baltisk Porter. I den anledning har Ringnes invitert Norbryggs medlemmer med på en liten konkurranse om å lage oppskriften til dette brygget.

Konkurransen gjennomføres som en flaskekonkurranse, der dommerne også vurderer oppskriftene. Det er noen spesielle krav i konkurransen, for at ølet skal kunne brygges på Ringnes’ store bryggeri.

 

Ølstil
Baltisk Porter.  Vi leter etter en velsmakende porter, gjerne med en liten overraskende twist av en smak/aroma du er spesielt glad i. Det er viktig at ølet oppleves som balansert og kan likes av mange. Smaken er minst like viktig som typeriktighet. Se også egen PDF for typebeskrivelser og inspirasjon.

Alkoholstyrke
Det ferdige kommersielle produktet bør holde rundt 7 – 8 % ABV

Malt
Basis, dvs. minst 70 %, må være malt som kan håndteres fra silo. Vi har 4 maltsorter i silo; pilsnermalt, Münchnermalt (EBC 11-15), Karamell/krystalmalt (EBC 100-120), fargemalt/blackmalt (EBC 1300-1500).

Annen spesialmalt kan greit håndteres i sekker. Større mengder havre, rug og hvete uten skall kan være problematisk å håndtere i silkar og bør holdes på et minimum.

Humle
Fritt valg av humle(r ). Pellets er best egnet i vørterpannen.

Ekstra aromahumle kan også tilsettes sent i vørterkoking og/eller i whirlpool.

Gjær
Til den kommersielle bryggingen vil det blir brukt Ringnes’ egen undergjær som produserer lite til moderat ester og fruktighet.

Gjær til ditt prøvebrygg bør være nøytral f.eks. Safale US-05, WhiteLabs WLP001 eller Wyeast 1056, dersom du ikke har mulighet til å brygge en lager.

Annet
Du står fritt til å foreslå ingredienser / krydder / andre råvarer som smaksetter ølet og/eller supplerende kilde til forgjærbart sukker.

Brygghus
Minstevolum for å oppnå god sirkulasjon i vørterpannen er 30.000 liter. Maksimum mengde malt per brygg er 9 tonn. Både infusjon eller dekoksjon kan benyttes. En ABV på 7-8 vol % tilsier Plato mellom 18-22 % (RDF 55-62) tilsvarende SG: 1,074-1,092. Meskediagram/beskrivelse må vedlegges.

Frister og andre regler
Siste frist for innlevering er 24.januar. Resept leveres Norbrygg, prøvebrygg leveres til Ringnes.

Resept skal innleveres på engelsk på Norbryggs konkurranse/ påmeldingssystem senest 24.januar.

6 stk. 0,33 flasker av prøvebrygg merkes ihht Norbryggs standard konkurranseregler og leveres til Ringnes per post eller til resepsjonen. Resepsjon: Thorvald Meyersgate 2 A, Oslo (0800-1600)

Post: Flasker som sendes med post må sendes til vår postboksadresse: Ringnes AS, Postboks 7152, Maj., 0307 Oslo, att: Sigrid Strætkvern

Øl og resepter bedømmes av et dommerpanel bestående av representanter fra Ringnes og Norbryggdommere. Etter gjennomgang og smaking plukkes et mindre utvalg resepter ut for videre vurdering sammen med Garrett Oliver.

Vi forbeholder oss retten til å justere resept og smak i samråd dommerpanelet og Garrett Oliver. Vinnerølet planlegges solgt på kommersiell basis til utelivsmarkedet og Vinmonopolet, under Ringnes’ merking/navn. Navn og profilering av vinnerproduktet vil skje i regi av Ringnes AS. Vinner må være innforstått med offentliggjøring av sitt navn.

Brygger og evt. medbrygger bak vinnerølet inviteres til å være med på selve bryggingen.

Om baltisk porter
Les om baltisk porter i denne artikkelen.

Skroll til toppen