Vellykket Bjorleik!

Den 2. oktober gikk Bjorleik 2010 av stabelen i Bergen. Sponsorer for evenementet var Maltbua og Lervig Aktiebryggeri. Norbrygg takker og bukker.

Før selve åpningen av arrangementet kom juryen i den eksperimentelle konkurransen sammen for å bedømme  ølene som hadde blitt sendt inn. De innsendte bidragene dekket et vidt spekter av udefinerte øltyper, og det var tydelig at bryggerne hadde latt fantasien få fritt spillerom. Det var dog enighet blandt dommerne om hvilke øl som burde stikke av med de første plassene. De fem premierte ølene var som følger:

1. Shea-Arne Engvik – «Sarah Pale Ale-in» (pale ale med chipotle)
2. Sigmund Melberg/Olav Bråtveit – «Fjøsnissens våte drøm» (krydderale med bl.a. pors)
3. Odd Rune Bekkum – «Bringebærporter» (porter med bringebær)
4. Thomas Ringdal Strøm – «Honninggranat» (spontangjæret øl med honning, granateple og tyttebær)
5. Lars Støre Gullichsen – «Bekksvinger Svartmyr» (ukokt stoutvørter uten humle, tilsatt rester av krydderøl

Juryen bestod av Mike Murphy (Lervig Aktiebryggeri), Evan Lewis (Ægir), Richard Tysland (hjemmebrygger) og Gahr Smith-Gahrsen (hjemmebrygger). De øvrige ølene ble ikke rangert i rekkefølge, men alle bryggere vil få skriftlige tilbakemeldinger på brygget sitt. En stor takk til juryen og til Rune Midttun som var «steward» for bedømmingen.

Fullstendige dommerkommentarer på alle 12 deltakende øl finner du her.

Evenementet startet kl. 16, men allerede en time før begynte de første hjemmebryggerne å ankomme Laksevåg Kajakklubb. spesielt hyggelig var det at det også kom ganske mange deltakere utenbys fra. Vi håper de tilreisende ikke bel skremt, og vil ta turen tilbake neste år.

På programmet stod i tillegg til premiutdeling i selve konkurransen, også foredrag av Gahr Smith-Gahrsen og Mike Murphy. Førstnevnte snakket om mørkt engelsk øl, med hovedforkus på hvordan man kunne variere og eksperimentere med tradisjonelle ingredienser. Mike Murphy var kveldens hovedforedragsholder, og snakket om hvordan hjemmebryggere kan eksperimentere og utfolde sin kreativitet med mer utradisjonelle ingredienser, samtidig som han gav en del tips om hvordan man kunne oppnå ekstra humlearoma i øl. Han fortalte om en rekke av sine egne eksperimenter, både som hjemmebrygger og som proffesjonell brygger i Italia, Danmark og Norge. En stor takk til Mike for hans inspirerende ord!

På en kveld hvor det skal smakes på mye øl, er det selvsagt viktig med noe å bite i også. For anledningen stilte Norbrygg-medlem Eirik Nygård opp som kokk. Han serverte en chili con carne som slo svært godt an blant de fremmøtte. Bare rett og rimelig at Eirik også stakk av med førstepremien i kveldens lotteri: Et nytt croneliusfat levert av Maltbua.

Siste offisielle post på programmet var kåringen av vinnerne i den eksperimentelle konkurransen (se liste over). Tre av de premierte bryggerne var til stede på arrangementet og høstet stor applaus fra publikum.

Til slutt vil Norbrygg rette en spesiell takk til Norbrygg-medlem Vegard Dølvik, som er med på å arrangere Bjorleik. Uten ham hadde det neppe blitt noe arrangement i det hele tatt. Vi trenger flere frivillige som ham, folk som trår til når det trengs. Og selvsagt: takk til alle deltakere både i konkurransen og på selve treffet.

Vel møtt i 2011!

Skroll til toppen