Julebokk
NUP007
Nr 1 i Norbryggs juleølkonkurranse 2003.
Nr.1 i klassen ”tradisjonelt norsk juleøl” på Norøls juleølfestival 2003, i konkurranse med bryggeriene
Bryggedato: 27.08.03
Bryggere: Tore Bjørgo & Arild Gjerdseth
Volum ferdig vørter: 45 l.
5,0 kg münchnermalt
5,0 kg pilsnermalt
0,7 kg krystallmalt
0,4 kg Carared
0,3 kg carapilsner
0,120 kg sjokolademalt
1,5 kg Moss maltekstrakt
(Stegmesking, 20 min på 58 o, 65o og 72 o C)
60 g Nordbrauer 10,2 % 60 min.
30 g. Saaz 3,5 % 20 min.
20 g Hersbrücker 2 % 10 min.
30 g Irish Moss 20 min
Danish Lager gjær, 5 uker på 8-10o C, omstikking før tapping på fat og flaske
IBU: ca 29
OG: 1072
FG: 1012
Alkohol: 8 %
Kommentar: På grunn av begrenset plass i meskekaret (kjølebag på 33 liter) ble ca 2,2 kg münchner- og pilsnermalt i den opprinnelig tiltenkte oppskriften erstattet med 1,5 kg Moss maltekstrakt. Dette var ikke nødvendigvis negativt for det endelige resultat.
Smedstad klassiske juleøl
Nr 2. (HJK 486)
Brygger: Leif Gundersen & Co
Malt
18 kg Pilsnermalt
25 kg Munich Malt
2,7 kg Crystal malt
0,1 kg Black malt
0,05 kg Sjokolade malt
10 min v. 50 gr., 60 min. v. 67 gr.
Humle
200g Spalter select(Hallertau) Pellet 5 % 90 min
40g East Kent Golding Pellet 5 % 90 min
30g Saaz Pellet 3,1 % 90 min
100g Spalter select(Hallertau) Pellet 5 % 20 min
150g Saaz Pellet 3,1 % 15 min
26 IBU
Gjær
Trio bryggeri Slurry 1,5 liter
Vørter
150 liter, OG 1066, FG 15
1 uke, 10 C
2 uker, 8 C
8 uker, 4 C
Filtrert: Nei
CO2: Kunstig
OHLs julefavoritt
Nr. 3 (MUN 351)
Bryggere: Lars Bjørnstad og Espen Haavardsholm
Malt
15.00 kg. Munchenermalt, ekstra lys (Petit)
5.00 kg. Pilsnermalt
500.00 g. Aromatic malt
500.00 g. Belgian Special-B
1.00 kg. Crystal 60L
50.00 g. Black malt (+ se under!)
(Mesking ved 68-69 C)
Humle
70.00 g. Nordbrauer 10.2% 60 min
60.00 g. Hallertau 4.7% 5 min
ca 25 IBU
Gjær
Wyeast Munich lager, ca 0.7 liter gjærstarter
Vørter
ca 75 liter
OG 1.064
FG 1.021
Gjæring og ettergjæring på 8-10 C.
Kommentar: Måtte "jukse litt" for å få den mørk nok: hadde oppi 175 g
black malt i mesken under skylling og 150+150 g steepet i kjele
under oppkoking. Denne lyse munchenermalten gir nesten ikke mer farge
enn pilsnermalt!