Vinneroppskriftene

Lys lager


1. Tom Alfred Øimo og Vemund Jensen – Fatal Fatøls Pilsner (Oslo), D. Tysk pils

Malt:
 

5,0 kg pilsner malt, 3 EBC
0,1 kg cara amber, 60 EBC
60 min 64°C

Humle:

90 g Hallertauer Herzbrücker Hel 3,4% 60 min
35 g Saaz Hel 3,7% 10 min
34,1 IBU

Gjær:

WYeast 2308 "Munich lager"

Vørter:

25 liter, OG 1049, FG 1011
14 dager, 11°C
14 dager, 11°C
3 måneder, 5°C
Filtrert: nei
CO2: naturlig
08.08.2006 brygget
22.08.2006 tappet
24 liter

2. Geir Ove Grønmo – Grove Pilsener (Oslo), C. Tsjekk. pils

Malt:

6,3 kg pilsner malt
0,2 kg carapils
0,2 kg melanoidinmalt
60 min 65°C, 10 min 76°C

Humle:

15 g Warrior Pellet 13,8% 60 min
50 g Liberty Pellet 4,0% 60 min
50 g Saaz Pellet 3,9% 15 min
50 g Liberty Pellet 4,0% 5 min
50 g Saaz Pellet 3,9% 1 min
44 IBU

Gjær:

White Labs WLP 802 Czech Budejovice Lager, 2 rør, 3.5 liter starter

Vørter:

25 liter, OG 1053, FG 1013
20 dager, 9°C
Filtrert: nei
CO2: naturlig
18.01.2007 brygget
08.02.2007 tappet
23 liter

3. Atle Holgar og Robert Smith-Hald – Petit Pils (Hamreplass), C. Tsjekk. pils

Malt:

20,0 kg pilsmalt
6,0 kg carapils 20
4,0 kg viennamalt
50 grader i 30 minutter, så 1 time på 62 grader

Humle:

140 g Northern Brewer Pellet 8,9% 60 min
175 g Hallertauer Pellet 4,1% 20 min
65 g Hallertauer Pellet 4,1% 7 min
24,7 IBU

Gjær:

Wyeast Czech Pils, 4 pk

Vørter:

123 liter, OG 1045, FG 1010
14 dager, 12°C
7 dager, 14°C
28 dager, 2°C
Filtrert: nei
CO2: kunstig
12.01.2007 brygget
03.02.2007 tappet
95 liter

Lys ale

1. Gahr Smith-Gahrsen – Andrimne American IPA (Bergen), E. IPA

Malt:

5,8 kg Castle pale malt
67 C, 90 min.

Humle:

80 g Cascade Hel 6,7% 90 min
40 g Cascade Hel 6,7% 15 min
50 g Cascade Hel 6,7% 5 min
50 g Cascade Hel under sekundærgjæringen

 5 g klar urt 15 min

Gjær:

Wyeast 1056, 1 liter starter

Vørter:

22 liter, OG 1063, FG 1015
6 dager, 20°C
7 dager, 20°C
4 mnd, 15°C
Filtrert: nei
CO2: naturlig
06.10.2006 brygget
19.10.2006 tappet
21 liter
120 g farin til priming

2. Håvard Kolle Riis – Kolle Bitter (Oslo), A. Eng. ord. bitter

Malt:

3,893 kg Pale malt
0,240 kg Crystal malt
0,240 kg puffet hvete
1 time ved ca 66C. Skylling 35 min ved 75C

Humle:

52,4 g East Kent Golding Pellet 5,5% 60 min
15,0 g East Kent Golding Pellet 5,5% 15 min
15,0 g Challenger Pellet 7,9% 15 min
8,0 g East Kent Golding Pellet 5,5% 3 min
36 IBU

Gjær:

Wyeast 1048 Irish Ale, 1 pose

Vørter:

23 liter, OG 1051, FG 1015
1 uke, 20°C
3 uker, 20°C
3 uker, 20°C
Filtrert: nei
CO2: Naturlig
19.12.2006 brygget
16.01.2007 tappet
20 liter

3. Tore Bjørgo – Bjørgos Beste Bitter (Lier), B. Eng. best bitter

Malt:

12,5 kg Pale Ale malt
0,55 kg krystallmalt
0,55 kg carapilsner
0,05 kg sjokolademalt
Stegmesking (30 min på 55C, 30 på 64, 20 på 70)

Humle:

34 g Nordbrauer Pellet 10,2% 60 min
70 g Cluster Pellet 7,1% 15 min
35 g Fuggle Pellet 5,7% 15 min
15 g Cluster Pellet 7,1% 0 min
15 g Cascade Hel 6,7% 0 min
32 IBU

Gjær:

London Ale II 125 ml

Vørter:
45 liter, OG 1040, FG 1008
6 dager, 19°C
4 dager?, 19°C
3 mnd, 8°C
Filtrering: nei
CO2: Naturlig
18.11.2006 brygget
28.11.2006 tappet
42 liter

Mørk ale

1. Tore Bjørgo – Porter (Lier), F. Porter

Malt:

9 kg pilsnermalt
1 kg røkmalt
0,75 kg havregryn (lettkokt)
0,3 kg roasted barley
0,5 kg amber
infusjonsmesking 66-68°C

Humle:

23 g Nordbrauer Pellet 10,2% 60 min
25 g Challenger Pellet 7,2% 60 min
34 g Styrian Golding Pellet 4,5% 15 min
27 g Saaz Pellet 2,7% 5 min
20 g Irish moss 20 min
24,3 IBU

Gjær:

London Ale II 125 ml

Vørter:

50 liter, OG 1052, FG 1012
1 uke: 18-19°C
1 uke: 18-19°C
3 mnd: 5-9°C
Filtrert: nei
CO2: Naturlig
18.11.2006 brygget
30.11.2006 tappet
Kommentar: Identisk oppskrift som Schwartzbier på stamvørter, men gjæret med alegjær

2. Tom Alfred Øimo og Vemund Jensen – Dark Ages Ale (Oslo), X. English brown'n bitter ale

Malt:

4 kg Mild ale malt, EBC 6
1 kg Caraamber EBC 60
0,025 kg Chocolate malt EBC 800
1 time, 65 Celcius

Humle:

60 g Fuggles 4,9% 60 min
40 g Fuggles 4,9% 10 min
34,3 IBU

Gjær:

Wyeast 1968 Special London I, 1 liter gjærstarter

Vørter:

25 liter, OG 1048 FG 1012
7 dager: 22°C
5 dager: 22°C
2 måneder: 11°C
Filtrert: nei
CO2: naturlig
30.04.2006 brygget
12.05.2006 tappet
23,5 liter

3. Gahr Smith-Gahrsen – Andrimne English Stout (Bergen), X. Engelsk Stout

Malt:

3,1 kg Caste pale malt
0,5 kg Weyermann hvetemalt
0,5 kg Muntons crystal malt
0,25 kg Muntons chocolate malt
0,25 kg Muntons black malt
66 °C i 90 min

Humle:

45 g East Kent Goldings Hel 6,5% 90 min
20 g East Kent Goldings Hel 6,5% 15 min
30 g East Kent Goldings Hel 6,5% 5 min
39 IBU

Gjær:

Wyeast 1318, 1 liters gjærstarter

Vørter:

23 liter, OG 1052, FG 1017
6 dager, 20°C
10 dager, 20°C
3 mnd, 15°C
Filtrert: nei
CO2: Naturlig
29.10.2006 brygget
14.11.2006 tappet
21,5 liter
100 g farin til priming

Sterk spesialøl

1. Espen Lothe – St. Sunniva Trippel, J. Belg. trippel

Malt:

7,25 kg pilsmalt
1 kg sukker
30 min ved 40 gr, 60 min ved 65

Humle:

74 g East Kent Goldings Pellet 5,8% 60 min
30 g Hallertau Herzbrücker Pellet 2,7% 5 min
36 IBU

Gjær:

Wyeast 3787 Trappist High Gravity, 1 liters gjærstarter

Vørter:

28 liter, OG 1082, FG 1011
11 dager: 20°C
20 dager: 20°C
11 mnd: 10°C
Filtrert: nei
CO2: naturlig
17.03.2006 brygget
04.04.2006 tappet
27 liter

2. Robert Smith-Hald, Atle Holgar, Lars Øsleby – MAD DOG IPA (Flaktveit), E. IPA

Malt:

7 kg Pale ale malt
1 kg caramalt 120
68 grader i 90 minutter

Humle:

50 g Northern Brewer Pellet 9,6% 60 min
150 g East Kent Golding Hel 6,5% 10 min
100 g Fuggles Hel 5,9% 3 min
100 g Fuggles Hel 4,9% 1 min
50,4 IBU

Gjær:

Wyeast American Ale 1 pk, oppdyrket 2 ganger

Vørter:

30 liter, OG 1070, FG 1016
21 dager: 18°C
14 dager: 18°C
5 mnd: 2-6°C
Filtrert: nei
CO2: Kunstig
02.11.2006 brygget
10.10.2006 tappet
25 liter
Tilsatt 1 liter lys maltekstrakt

3. Tore Bjørgo – Maibokk II (Lier), G. Hell/maibock

Malt:

13,6 kg pilsnermalt
1,4 kg carapilsner
1,0 kg lys spraymalt
Stegmesking (25 min. på 60C, 20 på 64C, 20 på 70C)

Humle:
48 g Nordbrauer Pellet 10,2% 60 min
46 g Styrian Golding Pellet 4,5% 20 min
25 g Irish moss 10 min
4 ml bitterekstrakt etter gjæring
35 IBU

Gjær:

Danish Lager 125 ml

Vørter: 45 liter, OG 1060 FG 1010
4 uker: 7-11°C
1 uke: 16°C
5 uker: -2 – +10°C
Filtrert: Nei
CO2: Naturlig
14.01.2007 brygget
10.02.2007 tappet
42 liter
Måtte justere opp OG med spraymalt under koking, og justere opp bitterhet med humleekstrakt etter gjæring.

 

Skroll til toppen