Som deltaker kan du delta i tre konkurranser: Flaskekonkurransen, Publikums Favoritt og Etikettkonkurransen. Det finnes ulike betingelser, påmeldingsfrister og påmeldingsskjemaer for disse ulike deler av NM i hjemmebrygging 2012.
Tidsplan for NM2012:
15:00 Styret og medhjelpere er på plass og rigger. PF-deltakere rigger fat og tappetårn.
17:00 Forsmaking og hjemmebryggersamling, kun for PF-deltakere og deres registrerte gjester
19:00 Dørene åpner for publikum
22:30 Premieutdeling
Årets Generalforsamling finner sted senere om våren, mer informasjon kommer.
Påmeldingsveiledning flaskekonkurransen
Det er flaskekonkurransen som avgjør hvem som vinner NM i hjemmebrygging. Denne konkurransen går ut på at hjemmebryggere fra hele landet sender eller leverer øl i flasker, som blindtestes av flere øldommere. Vinneren av det hele får kalle seg ’årets hjemmebrygger’ og i tillegg til hovedpremien vil vinnerens øl brygges hos Nøgne Ø.
Hva må du gjøre for å delta i flaskekonkurransen?
- Les konkurransereglene §1 – § 5.11 nøye (disse er endret noenlunde siden ifjor, og brudd på reglene fører til disking!)
- Meldt på ølet ved hjelp av påmeldingsskjemaet som dukker opp på norbrygg.no i uke 7.
- Send inn eller lever ølet samt betal påmeldingsavgiften før fristen er gått
- Hvis du har anledning: møt opp på selve NM og opplev årets største hjemmebryggerarrangement!
Nytt fra i år er at vi håndterer ulike innleveringsadresser for de ulike konkurranseklassene, da det vil være aktive dommerjuryer i båder Trondheim, Kristiansand og Oslo. Trondheim: klasse C IPA og D Lys Ale; Kristiansand: A Lys Lager og B Mørk Lager; Oslo: klasse E, F, G, og H. Meld på ølet ditt her.
Konkurranseklassene for NM2012 med henvisning til kategoriene i definisjon av øltyper:
A. Lys lager – tilsvarer kategori 1 Lys lager
B. Mørk lager – tilsvarer kategorier 2 Mørk lager og 3 Bokk
C. IPA – tilsvarer kategori 6 IPA
D. Lys ale – tilsvarer kategori 4 Lys ale
E. Mørk ale – tilsvarer kategori 5 Mørk ale og øltypene 9A Eng. barley wine og 9B US barley wine
F. Porter/Stout – tilsvarer kategori 8 Porter/Stout og øltypene 9C Foreign extra stout, 9D Baltisk porter og 9E Imperial stout
G. Belgisk – tilsvarer kategorier 10 Lys belgisk ale og 11 Mørk belgisk ale
H. Spesial- og hveteøl – tilsvarer kategorier 7 Hveteøl 12 Syrlig øl og 13 Spesialøl
I tillegg til klasseinndeling skal bryggerne spesifisere bryggene sine i øltyper. Se nærmere retningslinjer for klasseinndelingen. Hvis øltypen ikke er med i definisjonslisten så kan man kontakte dommerkomitéen med informasjon om ølet og referanse til en typedefinisjon for å søke om å få denne typedefinisjonen inkludert i typedefinisjonene for NM. Bruk fornuften og vær nøye når du velger hoved- og underklasse, da feilplassering vil kunne forårsake en negativ bedømming av ditt øl.
Alle brygg må være påmeldt og Norbrygg i hendene innen torsdag 1. mars. Husk å registrere pakkenummer dersom du leverer pakken med posten. Deltagende ikke-medlemmer som ikke har betalt avgiften innen denne dato må regne med at ølet ikke vil bli bedømt. Betalingen gjelder imidlertid ikke medlemmer i Norbrygg. Dersom du derimot ikke har et gyldig medlemskort med påført oblat som betalingsbevis, bør du ommegående ta kontakt med kasserer for å få tilsendt nytt medlemsbevis og betalingsblankett slik at du rekker å betale medlemsavgiften innen fristen. Betaling skjer gjennom denne lenken. (oppdateres snart)
Hva skjer så videre?
Etter fristen for innlevering og betaling av påmeldingsavgiften vil ulike dommerpaneler bedømme ølet i hver konkurranseklasse. De tre beste brygg i hver av konkurranseklassene går videre til finalen, som avholdes under selve NM-arrangementet. Bryggene får tildelt første, andre og tredje plass i hver sin konkurranseklasse, og de tre bryggene med de høyeste poengsummene uansett hovedkategori vil gå videre til Skandinavisk Mesterskap i hjemmebrygging i Uppsala, Sverige. Brygget med den allerhøyeste poengsum blir kåret til ’årets hjemmebrygg’.
Tips for pakking av flaskene
Vi anbefaler at flaskene pakkes godt i avispapir, papp, bobleplast eller et annet absorberende materiale, og legges i en plastpose før de pakkes godt i en eske. Det vil redusere faren for at ei knust flaske vil ødelegge annen post.. Hver flaske bør pakkes inn individuelt, f.eks. med et par runder med bobleplast, som festes slik at flasken er helt dekket. Det er ikke noe poeng å surre hele flasken inn med tape, det gjør det bare vanskelig å pakke den ut. Når hver flaske er individuelt emballert, kan de ikke klirre mot hverandre. Det er i hovedsak kontakt mellom flaskene som fører til at de knuser, ikke at esken som en helhet får støt. De innpakkende flaskene plasseres så i en eske, der man fyller opp med mer materiale for å hindre at flaskene beveger seg rundt. Bruk gjerne bobleplast her også. Avispapir, spesielt hvis det ikke er godt krøllet, er svært lite effektivt! Løse isoporchips er heller ikke særlig effektivt, da flaskene lett kan vandre gjennom chipsen. Esken bør ikke være størst mulig, det gjør den bare vanskelig å håndtere. Videre er det ikke noe poeng å surre hele esken inn med tape. Et par biter tape strategisk plassert over eskens åpning/lukkemekanisme er nok. Hvis esken i utgangspunktet er i så dårlig forfatning at man må tape over alle eskens skjøter for at den skal holde seg sammen, er den sannsynligvis ikke egnet. Postens Norgespakker kan anbefales. Håper disse tipsene fører til et minimum av knuste flasker i år, samt en lettest mulig håndtering for arrangørene!
Om ølklasser, sponsing, regler og premier
For mer detaljerte opplysninger om ølklassene, sponsing og premier, se siden for Sponsing og premier. For deltakelse bør man sette seg godt inn i reglene.
Et bønn til våre deltakere
For at ikke dommerjuryen overbelastes med en meget stor mengde deltakende brygg henstiller styret at deltakere kun deltar med øl de mener har rimelige sjanser på å bli premiert. Det er kanskje en subjektiv avgjørelse som vi ber om her, men vi prøver å unngå et overveldende antall deltakende brygg som heller kan og bør evalueres individuelt utenom konkurranser. Det innebærer blant annet at man – i motsetning til tidligere år – ikke oppfordres til å delta med brygg som man vet har defekter, for så å la konkurransens dommere vurdere og navngi disse eventuelle avvikene. Brygg med ‘en liten bismak’ kan fremdeles evalueres utenom konkurransen ved å få evaluert ølet ditt utenom konkurransen. I tillegg vil du på denne måten kunne få en mer inngående analyse av eventuelle defekter, da brygg med større defekter fort bedømmes og legges til side.
Publikums Favoritt
OBS: Påmeldingen er stengt pga stor interesse. Påmelding til ‘reservelisten’ åpner i dag 14.2. kl 22.00
Man kan også velge å stille i «Publikums Favoritt» (PF). I denne klassen er det ikke noen underklasser, poenget er rett og slett å brygge et best mulig øl som publikum vil like, uansett øltype. Alle deltakere og besøkere som møter opp på NM2012 er med på å kåre «publikums favoritt», så her er det mulighet til å få mye heder og ære for dem som deltar. Husk at et vellykket arrangement med mye godt øl til publikum avhenger at flest mulig stiller opp i klassen «publikums favoritt», så vi oppfordrer alle som har mulighet til å delta i denne klassen!
Hva må du gjøre for å delta i Publikums Favoritt
Øl til Publikums Favoritt meldes på via et eget skjema. Her koster det ingenting å delta, men du må ta med minst 18 liter øl (dvs. en full stor Cornelius-keg eller tilsvarende volum i flasker eller andre beholdere).
Publikums favoritt skal som tidligere serveres av den repektive brygger eller venner fra sin egen lille «stand». Arrangørene stiller med nødvendige bord dersom deltakeren ikke har med egen bar. Deltakere bør ta med egen CO2 eller avtale bruk med andre deltagere som har. Det anbefales å kjøle ned ølet godt og isolere fatet slik at ølet holder lav nok temperatur. En enkel måte å gjøre dette på er å vikle et liggeunderlag stramt rundt det godt nedkjølte fatet.
Fat med øl til publikumsfavoritt skal medbringes konkurransedagen. Det er viktig å møte i god tid, allerede kl 15-17, slik at du får rigget ferdig og smakt på andre deltakers PF-øl før dørene åpner for besøkerne kl 19. De som stiller med øl til publikums favoritt slipper gratis inn på arrangementet. Man får ta med én venn/følge gratis per innleverte PF-øl, disse må registreres gjennom påmeldingsskjemaet til PF. Utdeling av gratisbilletter til deltakere og deres gjester er spesifisert i konkurransereglene. Det vil utdeles meget fine premier i denne kategorien i år. Det er ikke noen begrensning på hvor mange PF-øl man kan stille med per brygger.
Nyttige tips for deltakelse
Vi henstiller til at bryggerne kopierer oppskriften for utdeling, og man kan gjerne ha med andre effekter for å promotere sitt øl, som egen bar, klær med påtrykt logo til bryggelauget, servering av fingermat/snacks, skilt/banner, ølbrikker, og hva man ellers måtte finne på for å øke sjansen til å vinne i denne klassen. Så lenge man ikke hindrer for andres deltakelse kan man ta det helt ut her og gå av skaftet på en morsom og påfallende måte.
OBS: Det er veldig viktig at deltakere i Publikums Favoritt melder seg og gjestene sine på i forveien. Deltakere og registrerte gjester havner på gjestelisten slik at de får adgang til NM og ‘forsmakingen’ allerede kl 15. De som ikke er registrert på denne måten vil bli nektet adgang, også under rigging, og må stille seg i kø med øvrige besøkere til dørene åpner kl 19.
Etikettkonkurranse
Også i år vil det avholdes en etikettkonkurranse. Her er det om å gjøre å lage den fineste øletiketten, og vi håper kreativiteten vil blomstre! Man har anledning til å stille i etikettkonkurransen med opptil én etikett per øl som man deltar i konkurransen med. Etiketten skal være utformet av bryggeren selv, eller noen som står bryggeren nær (med begges samtykke). Rene kopier av bryggerietiketter godtas ikke. Det er fremmøtt publikum under NM som bedømmer etikettene, tilsvarende som for «publikums favoritt». Det er ikke noen ekstra avgift for å delta i etikettkonkurransen.
Da det er mange ting som må ordnes under selve NM skal deltakende etiketter leveres digitalt gjennom denne lenken. (lenken oppdateres snart).
Skandinavisk Mesterskap
Det skal avholdes Skandinavisk Mesterskap (SKM) i hjemmebrygging i Sverige under Svenska Mästerskap i hembryggd öl (Uppsala, 26. mai 2012). Som ifjor vil de tre beste flaskebryggene uansett klasse fra hvert land gå videre til SKM. For å kunne delta i SKM dersom man er kvalifisert, må man altså ta vare på tre ekstra flasker av hvert brygg som beskrevet over og i reglene.
Bryggeren av ‘årets hjemmebrygg’ (ølet med høyest poengsum i NM) vil motta kr 2500,- i reisestipend for å delta på SKM i Sverige! Stipendet deles kun ut hvis bryggeren foretar reisen. Stipendet på kr 2500,- er per vinnerøl, ikke per brygger (dvs. hvis det er oppført to stk bryggere på vinnerølet, mottar de totalt kr 2500,-).
Norbrygg trenger hjelp til gjennomføringen av arrangementet
Hvis du kan tenke deg å hjelpe til under gjennomføringen av NM 24. mars er det bare å ta kontakt med arrangementsansvarlig. Vi trenger hjelp til ting som å tilrettelegge for dommerne, billettsalg mv. De som stiller opp får selvfølgelig gratis entré.