Forhåndsinformasjon Pale-Ale eksperiment

Norbrygg  arrangerer et brygge-eksperiment for å se hvor mye lokale forhold som utstyr, vann og omgivelser påvirker et hjemmebrygget øl. Idéen er altså at en rekke ulike bryggere tar utgangspunkt i nøyaktig den samme oppskriften og de samme ingredienser, for så til slutt å sammenligne bryggene for å vurdere eventuelle forskjeller. Vi tror et slikt eksperiment kan være spesielt interessant med tanke på diskusjonene som fremkom på Norbryggs mailingliste i etterkant av NM2001, angående lokale forholds påvirkning på ølet.

Idéen bygger på The Great HBD Palexperiment som ble gjennomført i USA i 1998, hvor over 45 bryggere fra hele landet deltok med hver sin pale ale brygget med de samme ingredienser. Der borte gikk de svært grundig til verks med bl.a. lab-analyser av de ferdige produktene. Vi må nok nøye oss med en konkurranse bedømt av et dommerpanel eller en folkejury ("publikums favoritt"), eller begge deler, selv om det finnes en viss mulighet for at vi kan få lab-testet i alle fall noen av de deltakende brygg. Uansett tror vi dette kan være et tiltak som bidrar til økt interesse og aktivitet i tillegg til våre faste arrangementer som juleølkonkurransen og NM. Vi har bestemt oss for å gjennomføre et brygg med en ganske lys pale ale, et øl som ikke utpreger seg for mye i noen retning, et øl som er godt egnet til å la særegne "hus"-smaker skinne gjennom.

Siste frist for påmelding var 1. november, så vi tar dessverre ikke lenger mot påmeldinger.
18 ulike bryggere har meldt seg på eksperimentet.

Dette eksperimentet er sponset av både Norbrygg og Petit Agentur AS, Norges ledende forhandler av ingredienser og utstyr til hjemmebrygging. Det betyr at deltagerne selv kun betaler kr 120,- og for dette får de alle ingredienser som trenges til et 21 liters brygg, dvs. all malt, humle og en Wyeast XL pakke med gjær (samlet verdi over 300 kr).

NB! Dette eksperimentet er kun åpent for betalende medlemmer av Norbrygg.

De som deltar i dette eksperimentet vil bli spurt om å fylle ut så nøye som mulig et logg-skjema (se link nederst på siden), dette skjema vil være til stor hjelp i evalueringen av deltagernes brygg.

Det er også svært viktig at det oppsatte tidsskjema følges nøye. Det er viktig at alle deltagerne starter sitt brygg på samme tid slik at alle brygg har omtrent samme alder når de evalueres. Som kjent endrer et ferskt øl seg betydelig under lagring, vi må derfor forsøke å eliminere forskjeller/avvik i prosessen som kan skape forskjeller i smaken. Brygget bør derfor settes første uken i desember for å kunne evalueres i begynnelsen av januar 2002.

Lørdag 12. januar er datoen,  på Klubbscenen i kjelleren på Chateau Neuf, Oslo. Arrangementet begynner kl. 14.00.

I tillegg til de 4 flaskene som skal sendes inn til evalueringen, legger vi opp til at de som har muligheten til det, tar med resten av ølet på fat eller flasker til evalueringen, slik at vi kan gjennomføre en ”publikums favoritt”-avstemming. Slik får flest mulig smakt på de forskjellige bryggene også.

Lab-tester i USA viste at bittermengden varierte ganske mye fra brygger til brygger, det er en kjensgjerning at mange forhold har betydning for utbytte fra humlen som f.eks. typen bryggeutstyr. Det er derfor absolutt viktig at deltagerne følger oppskriften nøye og fyller ut loggen deretter.

Oppskrift og fremgangsmåte

Dette eksperimentet forsøker å bringe på det rene om utstyr, omgivelser og lokalt vann har en betydelig innvirkning på ølsmaken.

Oppskrift for eksperimentet:
En ganske nøytral type engelsk Pale Ale med følgende spesifikasjoner:

OG opprinnelig gravitet         ca 1.047  (utregnet med 75 % effektivitet)
Bittermengde    IBU               27
Farge           SRM (L)            10
Ferdig vørtermengde for gjæring 21 liter.
Det er viktig at du får 21 liter ferdig vørter til gjæring,
det anbefales derfor at du koker ned til litt mindre enn
21 liter og fyller på med vann etterpå til 21 liter.

Vi har valgt å bruke en Wyeast gjær som heter American Ale 1056. Denne gjæren gir en myk, nøytral og ganske tørr smak med relativt høy utgjæring, men dessverre litt dårlig flokkulering, men det får vi leve med. Humlen som er valgt, East Kent Goldings er en ganske nøytral humle som benyttes mye i Pale Ale oppskrifter.

Det er en grunn til at vi har valgt nettopp disse ingrediensene og det fordi vi skal få et øl som er godt balansert når det gjelder humle og sødme/fylde slik at nyanseforskjeller som har sin årsak i andre ting enn råvarene lettere skal skinne igjennom og oppdages av smakspanelet. For at smakspanelet skal kunne skjelne små forskjeller er det viktig at ølet ikke har for mye særpreg i noen retning, ikke for alkoholsterkt , ikke for bittert og ikke for mye spesialmalt som kan maskere de små smaksnyansene.

Oppskriften lyder derfor slik:

4000 gram Pale Ale malt
150 gram Krystall malt  150 EBC

70 gram East Kent Goldings, kokes i 60 min.
25 gram East Kent Goldings, trekkes, etter at varmen er slått av.
(Trekkes kun i 15 min før kjøling starter (med kjølespiral), benyttes motstrømskjøler bør
kjølingen startes så raskt som mulig etter at vørteren har roet seg.)

Merk at du får tilsendt 250 gram humle, så all humlen skal ikke brukes i brygget!

Det benyttes en enstegs infusjonsmesk på 67 C, inntil konverteringen er fullstendig (ca.60 min.). Du kjenner ditt eget system best og gjør som du pleier, dvs. mesking gjøres som du pleier enten det er en konvensjonell metode eller f.eks. med en RIMS. Etter meskingen skal skylling/utvasking gjennomføres, enten skyllevannet tilsettes kontinuerlig eller satsvis. Det er altså ikke anledning til kun å tappe ut vørteren av mesketanken og toppe opp kokekjelen med vann, dette vil gi et mye svakere øl enn tilsiktet her. Vi forventer at både ditt hydrometer og termometer er kalibrert for nøyaktighet. Om du vil bruke irish moss for klarning så er det opp til deg.

Etter koking (anbefalt 75 min) kjøles vørteren ned til 18 – 20 C og luftes. Gjæren som er en XL pakke vedsettes vørteren direkte (i oppblåst tilstand), starter er ikke nødvendig med disse pakkene. Pakken skal klemmes igang 24 timer før den skal tilsettes vørteren. Følg instruks på pakken. Gjæringsdunken plasseres i et rom på 18 – 20 C. Etter en ukes gjæring måles OG, hvis alt er normalt og ølet er ferdig utgjæret, flaskes ølet som skal sendes inn til evaluering. (ølet skal ikke stikkes om til en sekundærgjæringsbeholder, men forbli i gjæringsdunken (primærgjæres) til utgjæringen er ferdig. Det er heller ikke anledning til å bruke noen form for klarningsmiddel i gjæringskaret.) Bruk 0.3 liters ølflasker og tilsett ca. ½ teskje (2,5ml) sukker pr. flaske (bruk f.eks. en måleskje). Eventuelt kan det tilsettes en andel oppkokt og nedkjølt sukkerlake i hver flaske, nærmere prosedyre fastsettes senere. Etter ytterligere 1 ukes ettergjæring (på 20-22 C) plasseres ølet på temperatur ca. 10 – 12 C for klarning/lagring inntil innleveringsdag.

Det er viktig at du følger dine vanlige bryggeprosedyrer som du ellers ville gjort med et av dine vanlige brygg.

Loggskjema

Bryggerne som deltar i eksperimentet bes fylle ut følgende loggskjema (ikke arkivert).
Dette vil være en viktig del av eksperimentet som går ut på å finne ut hvilke faktorer som påvirker resultatet. Derfor ber vi dere fylle ut skjemaet så nøyaktig som mulig. Vi oppfordrer til å printe ut skjemaet og ha ved siden av dere når dere brygger, så ikke noe går i glemmeboken. Skjemaet skal sendes inn elektronisk, og skal også printes ut og leveres inn sammen med de 4 flaskene slik som påmeldingsskjemaet under NM. Dvs. skjemaet legges i en lukket konvolutt med ølets kode skrevet utenpå konvolutten.

Innlevering

Det skal sendes/leveres 4 flasker til evalueringen. Flaskene skal merkes med en selvvalgt kode bestående av 3 bokstaver og 3 tall (ingen initialer eller annet som kan identifisere bryggeren). Flaskene skal videre ikke inneholde andre etiketter, ei heller bryggerietiketter. Dette er altså samme prosedyre som for Norbryggs konkurranser. Flaskene med loggskjema kan enten sendes per post til følgende adresse:

    Lars Bjørnstad
    Ruglandveien 147
    1359 Eiksmarka

eller kan leveres inn på samme adresse (avtal på forhånd: tlf 67 14 02 65, mob. 41 42 00 85, e-mail: lars@norbrygg.com). Flaskene må være Norbrygg i hende i god tid innen datoen for evaluering (lørdag 12. januar 2002)!

Alternativt kan flaskene leveres inn på evalueringsdagen i lokalet innen starten av arrangementet, dvs før kl 14. Som nevnt over vil evalueringen finne sted på Klubbscenen, i kjelleren på Chateau Neuf i Oslo.

Dette er Norbryggs øltypedefinisjon på en Pale Ale, vårt øl vil ikke være en typisk Pale Ale, men vil ligge helt i nedre del av kriteriegrensen.

A. Pale Ale
OG            FG            vol.%            IBU          EBC
1.044-56   1.008-16   4,4-5,3          20-40        8-22
B/A: Stor variasjon, fra svak til medium humlearoma.
F/U: Gyllen til  kobberfarget, kaldtåke ok.
S: Høy bittersmak, med tydelig humlesmak og duft fra aromahumle. Lav til medium maltkarakter. Litt karamellsmak er tillatt. Fruktighet i middels til store mengder. Ingen eller ytterst lite diacetyl.
F:  Medium fylde.
Ex: Marstons Pedigree, Bass, Spitfire.

Lykke til!
Norbrygg

Skroll til toppen