Det finnes mye malt å få kjøpt i Norge og i utlandet. Men bortsett fra kjente malttyper som pilsmalt og pale ale malt så finnes det store forskjeller mellom det malteriene tilbyr. I denne oversikten tar vi for oss malttypene som lages av Thomas Fawcett (GB), Muntons (GB), Weyermann (D) og Castle Malting (B). For hver malttype angis navn, bruksområde, egenskaper, farve i EBC og størst anbefalt andel av malten i mesken.
Oversikten er så komplett som mulig, men dessverre så er det ikke så mye å finne om Muntons sine malttyper. Det vil forhåpentligvis endre seg etter hvert og innspill av lesere er også velkommen.
Her er linkene til de opprinnelige oversiktene:
- Thomas Fawcett: range
- Muntons: beskrivelse og EBC-listen
- Weyermann: Gelbe Seiten og Yellow Pages
- Castle Malting: oversikt
Thomas Fawcett
Basismalt
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Maris Otter Halcyon Pipkin |
For all slags bitter, mild og stout. |
|
4,5 – 5,5 |
100 |
Lager (Halcyon) |
For all undergjæret øl |
|
2,5 – 3,5 |
100 |
Spesial- og farvemalt
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Caramalt |
Smak til lager, pale |
|
25 – 30 |
|
Pale Crystal |
Lager – Pale Bitter |
For smak og farve |
60 – 80 |
|
Crystal |
Vanlige bittere |
For smak og farve |
120 – 140 |
|
Dark Crystal |
Mild – Mørk bitter |
Sterkt rødskjær |
200 – 400 |
|
Amber |
Bitter – Pale mild |
|
90 – 110 |
|
Brown |
Mild og Mørk bitter |
|
110 – 140 |
|
Pale chocolate |
Mørk mild og Stout |
Små mengder brukes for smak- og farveøkning i mørkt øl |
500 – 600 |
|
Chocolate |
Stout og mørk mild |
|
940 – 1100 |
|
Black |
Stout og mørk mild |
Som farvestoff |
1220 – 1440 |
|
Malt av andre kornsorter
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Wheat malt (hvete) |
Hveteøl |
Økt skumstabilitet, tør ’biscuit’-smak |
3,5 |
80 |
Oat malt (havre) |
Stout, porter, vinterøl |
Øker kropp og smak |
4,0 |
|
Umaltet korn
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Roasted barley (bygg) |
Stout og mørk mild (Skotsk ale) |
Mer astringent bitterhet enn malt |
940 – 1400 |
|
Torrefied Wheat (puffet hvete) |
Stout, bitter |
Økt skumstabilitet, spesielt for øl med blandegasskran, litt ’biscuit’-smak |
3,5 |
|
Castle Malting
Basismalt
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Pils malt |
Alle øltyper |
Lys belgisk basismalt. Tørket ved 80-85 °C |
2,5 – 3,5 |
100 |
Pale ale malt |
Pale ale og bitter |
Brukes som regel med sterk gjær for amber og bitter. Tørket ved 90-95 °C |
7 – 9 |
100 |
Munich malt |
Brown, sterkøl, mørkt øl |
Små mengder gir lyst øl. Gir karakterøl økt smak. Tørket ved 100-105 °C |
15 & 25 |
60 |
Vienna malt |
Lyst øl |
Økning av farve og aroma, gir varm maltsmak og anelse av karamell og ’toffee’. Tørket ved 85-90 °C |
4 – 6 |
100 |
Spesial- og farvemalt
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Caramel malt |
Lyst alkoholsvakt øl, witbier, trappist/kloster |
Gir rundere munnfølelse og søt karamellsmak. Puffet ved mild temperatur for lav bitterhet. |
20 – 50 |
20 |
Amber malt |
Pale ale, spesialøl |
Gir sterk smak av kokt brød. Maltet på spesiell måte og tørket ved opptil 110 °C |
45 |
|
Aromatic malt |
Veldig aromatisk øl, amber og mørk lager. |
Gir veldig mye aroma og smak. Spiret varmt, tørket ved 115 °C for mye aroma. |
100 & 150 |
20 |
Biscuit malt |
Spesialøl, amber og bittert øl |
Veldig belgisk. Lett spiret, så puffet ved 160 °C. Brukt sammen med sterk gjær |
50 |
15 |
Black malt |
Veldig mørkt øl og stout |
Øker aroma av kraftig øl, litt brent og bitter, mer enn annen farvemalt. Puffet ved opptil 220 °C. |
1500 |
3 – 6 |
Special B |
Klosterøl |
Mye farve og rosinaktig smak, samt sterk karamellsmak. Kan erstatte chocolate og black malt dersom det ikke skal være bittert |
300 |
10 |
Chocolate malt |
Brown, strong og sort øl |
Mørk malt, øker smak og farve. Mindre bittert enn black malt |
900 |
7 |
Coffee malt |
|
Den mørkeste caramalten. Øker farve og aroma, og gir kaffesmak og –aroma. Ristet ved 200 °C |
500 |
5 |
Crystal malt |
Lyst øl. |
Ristet ved 130 °C. Akselererer og forbedrer forsukringen for bedre ekstrakt effisiens, uten å miste maltsmak |
120 |
50 |
Melano malt |
Amber, mørkt, skotsk og rødt øl |
Gir kropp og avrundet smak, farve, samt økt rødskjær og smakstabilitet |
40 – 80 |
20 |
Malt av andre kornsorter
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Wheat malt |
Hvitt og lyst øl med lite eller ingen alkohol. |
Øker den typiske hvetesmaken. |
2,5 – 3,5 |
80 |
Annet
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Organic malt |
Lyst og klart øl |
Garantert organisk byggmalt. |
2,5 – 3,5 |
100 |
Smoked malt |
Skotsk øl, røkøl, spesialøl |
Røkt under tørking. Gir røkt smak og aroma, typisk for tysk røkøl. |
4 – 8 |
100 |
Acid malt |
Lys ale |
Minsker pH-nivået og øker dermed forgjæringsgraden. Stabilere smak. |
3 – 7 |
10 |
Weyermann
Basismalt
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Bohemian pilsner |
Pils, lager, ale |
Byggvariant ”Hanka” |
3 – 4 |
100 |
Pilsner malt |
Pils, lager, ale |
Godt modifisert |
3 – 5 |
100 |
Pale ale malt |
Alle øltyper, ale, stout, porter |
Godt modifisert |
5,5 – 7,5 |
100 |
Vienna malt |
Vienna, Märzen, Maibock, Amber, Oktoberfest |
Full kropp, gyllent, med myk smak |
7 – 9 |
100 |
Munich malt |
Mørk lager, øl, bock, oktoberfest, stout, Schwarzbier, brown og mørk ale, amber |
Økt kropp og aroma i mørkt øl |
12 – 17 & 20 – 25 |
100 |
Spesial- og farvemalt
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Carapils |
Pils, lager, lettøl, lyst øl, bokkøl |
Skumholdbarhet, økt kropp. |
3 – 5 |
3 – 5 (40) |
Carahell |
Weizen, pale ale, oktoberfest, maibokk, lettøl og alkoholfritt |
Økt kropp, aroma, skumstabilitet, rund smak, farve |
20 – 30 |
10 – 15 (30) |
Carared |
Rødt øl, skotsk ale, amber, bokkøl, brown, altbier |
Økt kropp, maltaroma, farve (rød) |
40 – 50 |
25 |
Caraamber |
Bokk ale, dunkel, brown, rød lager, amber |
Økt smaksstabilitet, kropp, farve (rød), god mesking |
60- 80 |
20 |
Caramunich |
Oktoberfest, bokkøl, porter, stout, rød, brown, amber |
Økt kropp, malt aroma, rund smak og intensere farve |
I 80 – 100 II 110 – 130 III 140 – 160 |
1 – 5 (5 – 10) |
Caraaroma |
Amber, dunkel, mørk, stout, porter, bokkøl |
Økt kropp, malt aroma, intens farve (rød) |
350 – 450 |
15 |
Carafa og Carafa special (mindre beskt) |
Mørk øl, bokkøl, stout, porter, altbier, schwarzbier |
Økt aroma og farve. Special er mildere |
I 800-1000 II 1100-1200 III 1300-1500 |
1 – 5 |
Malt av andre kornsorter
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Smoked malt |
Skotsk ale, rauchbier, røkøl, alaskan ale |
Røksmak og –aroma, typisk for rauchbier |
3 – 6 |
100 |
Wheat malt I Pale & II Dark |
Weizen, hveteøl, kölsch, altbier, lyst øl, lettøl |
Typisk ale-aroma. ’Tynnere’ øl. |
I 3 – 5 II 14 – 18 |
I 80 II 50 |
Carawheat |
Mørk ale, weizen, dunkelweizen |
Fyldigere øl, typisk hvetemalt aroma, økt farve |
100 – 130 |
15 |
Chocolate wheat malt |
Ale, altbier, dunkles weizen, stout, porter |
Intensere aroma av mørk ale, økt farve |
800 – 1200 |
1 – 5 |
Chocolate rye malt |
Spesial overgjæret øl |
Økt aroma av mørk ale, økt farve |
500 – 800 |
1 – 5 |
Rye malt |
Sesongsøl, rugøl |
Typisk rugsmak i ale |
3 – 8 |
50 |
Caramel rye malt |
Spesialøl, rugøl, mørk rug/hveteøl |
Fin brunfarve, typisk rugsmak |
150 – 200 |
15 |
Chocolate spelt malt |
Spesialøl, flerkornsbrygg, baking |
Økt aroma av mørk ale, økt farve |
450 – 650 |
1 – 5 |
Annet
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Acidulated malt (surmalt) pH 3,4-3,6 |
Pils, lyst øl, hveteøl |
Lavere pH for bedre mesking, kraftigere forgjæring, lysere pilsfarve, stabilere og mer avrundet smak |
3 – 7 |
1 – 10 |
Melanoidin malt |
Amber, mørk, skotsk og rød ale, rødt øl |
Økt smaksstabilitet, mer kropp og rundere farving. Bedre rødfarve iølet |
60 – 80 |
20 |
Organic pilsner malt |
Pils, lager, ale, basismalt til alt øl |
|
2,5 – 4,0 |
100 |
Organic vienna malt |
Vienna, Märzen, Maibokk, Oktoberfest |
Økt kropp, gyllen farve, rund smak |
7 – 9 |
100 |
Organic Munich malt |
Mørk lager, bokkøl, oktoberfest, stout, schwarzbier, brown, amber |
Økt mørkøl-kropp og –aroma |
I 12 – 17 II 20 – 25 |
100 |
Organic Wheat malt |
Weizen, hveteøl, kölsch, altbier, lettøl |
Typisk ale-aroma, tynnere øl |
3,0 – 4,5 |
80 |
Organic Carahell |
|
Se vanlig carahell |
|
|
Organic Caramunich |
|
Se vanlig caramunich |
|
|
Muntons
Basismalt
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Lager malt |
Pilsner, lager |
Lys farve, lett modifisert |
3,4 |
100 |
Pale ale malt |
All slags øl |
Litt mer farve, høy diastatisk kapasitet |
4,4 – 6,6 |
100 |
Mild ale malt |
|
Høyere nitrogennivå enn pale |
|
|
Spesial- og farvemalt
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Crystal malt |
Mange øltyper |
Lett ristet, nøtteaktig og rikere smak |
140 – 190 |
|
Chocolate malt |
Engelsk ale |
Ristet malt for farve, smak og kropp i mørk øl |
900 – 1150 |
|
Black malt |
Mild, porter, stout |
Kraftigere ristet enn chocolate. Ingen diastatiskkapasitet. Brukes for farve og smak i mørk øl |
1150 – 1400 |
|
Malt av andre kornsorter
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Wheat malt |
Hveteøl, weizen |
Typisk hvetesmak, økt skumstabilitet |
4,7 |
|
Umaltet korn
Navn |
Bruksområde |
Egenskaper |
EBC |
Maks-% |
Roasted barley (bygg) |
Stout |
Intens farve, tørr beskhet |
1250 – 1500 |
|
Torrified wheat |
Ale som tappes med nitrogen/kullsyregas |
Puffet hvete, skumstabilitet |
|
|
Flaked barley |
|
Dampet og flaket bygg |
|
|
Flaked maize |
|
Dampet og flaket mais. Gir ølet en ’kornaktig’ smak |
|
|
*) Tekst og tall i skråskrift er lagt til i etterkant og har ikke sin opprinnelse i fabrikantenes oversikt