Maltsorter og karakteristikker

Det finnes mye malt å få kjøpt i Norge og i utlandet. Men bortsett fra kjente malttyper som pilsmalt og pale ale malt så finnes det store forskjeller mellom det malteriene tilbyr. I denne oversikten tar vi for oss malttypene som lages av Thomas Fawcett (GB), Muntons (GB), Weyermann (D) og Castle Malting (B). For hver malttype angis navn, bruksområde, egenskaper, farve i EBC og størst anbefalt andel av malten i mesken.

Oversikten er så komplett som mulig, men dessverre så er det ikke så mye å finne om Muntons sine malttyper. Det vil forhåpentligvis endre seg etter hvert og innspill av lesere er også velkommen.

Her er linkene til de opprinnelige oversiktene:

Thomas Fawcett

Basismalt

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Maris Otter

Halcyon

Pipkin

For all slags bitter, mild og stout.

 

4,5 – 5,5

100

Lager (Halcyon)

For all undergjæret øl

 

2,5 – 3,5

100

Spesial- og farvemalt

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Caramalt

Smak til lager, pale

 

25 – 30

 

Pale Crystal

Lager – Pale Bitter

For smak og farve

60 – 80

 

Crystal

Vanlige bittere

For smak og farve

120 – 140

 

Dark Crystal

Mild – Mørk bitter

Sterkt rødskjær

200 – 400

 

Amber

Bitter – Pale mild

 

90 – 110

 

Brown

Mild og Mørk bitter

 

110 – 140

 

Pale chocolate

Mørk mild og Stout

Små mengder brukes for smak- og farveøkning i mørkt øl

500 – 600

 

Chocolate

Stout og mørk mild

 

940 – 1100

 

Black

Stout og mørk mild

Som farvestoff

1220 – 1440

 

Malt av andre kornsorter

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Wheat malt (hvete)

Hveteøl

Økt skumstabilitet, tør ’biscuit’-smak

3,5

80

Oat malt (havre)

Stout, porter, vinterøl

Øker kropp og smak

4,0

 

Umaltet korn

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Roasted barley (bygg)

Stout og mørk mild (Skotsk ale)

Mer astringent bitterhet enn malt

940 – 1400

 

Torrefied Wheat (puffet hvete)

Stout, bitter

Økt skumstabilitet, spesielt for øl med blandegasskran, litt ’biscuit’-smak

3,5

 

 

Castle Malting

Basismalt

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Pils malt

Alle øltyper

Lys belgisk basismalt. Tørket ved 80-85 °C

2,5 – 3,5

100

Pale ale malt

Pale ale og bitter

Brukes som regel med sterk gjær for amber og bitter. Tørket ved 90-95 °C

7 – 9

100

Munich malt

Brown, sterkøl, mørkt øl

Små mengder gir lyst øl. Gir karakterøl økt smak. Tørket ved 100-105 °C

15 & 25

60

Vienna malt

Lyst øl

Økning av farve og aroma, gir varm maltsmak og anelse av karamell og ’toffee’. Tørket ved 85-90 °C

4 – 6

100

Spesial- og farvemalt

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Caramel malt

Lyst alkoholsvakt øl, witbier, trappist/kloster

Gir rundere munnfølelse og søt karamellsmak. Puffet ved mild temperatur for lav bitterhet.

20 – 50

20

Amber malt

Pale ale, spesialøl

Gir sterk smak av kokt brød. Maltet på spesiell måte og tørket ved opptil 110 °C

45

 

Aromatic malt

Veldig aromatisk øl, amber og mørk lager.

Gir veldig mye aroma og smak.

Spiret varmt, tørket ved 115 °C for mye aroma.

100 & 150

20

Biscuit malt

Spesialøl, amber og bittert øl

Veldig belgisk. Lett spiret, så puffet ved 160 °C. Brukt sammen med sterk gjær

50

15

Black malt

Veldig mørkt øl og stout

Øker aroma av kraftig øl, litt brent og bitter, mer enn annen farvemalt. Puffet ved opptil 220 °C.

1500

3 – 6

Special B

Klosterøl

Mye farve og rosinaktig smak, samt sterk karamellsmak. Kan erstatte chocolate og black malt dersom det ikke skal være bittert

300

10

Chocolate malt

Brown, strong og sort øl

Mørk malt, øker smak og farve. Mindre bittert enn black malt

900

7

Coffee malt

 

Den mørkeste caramalten. Øker farve og aroma, og gir kaffesmak og –aroma. Ristet ved 200 °C

500

5

Crystal malt

Lyst øl.

Ristet ved 130 °C. Akselererer og forbedrer forsukringen for bedre ekstrakt effisiens, uten å miste maltsmak

120

50

Melano malt

Amber, mørkt, skotsk og rødt øl

Gir kropp og avrundet smak, farve, samt økt rødskjær og smakstabilitet

40 – 80

20

Malt av andre kornsorter

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Wheat malt

Hvitt og lyst øl med lite eller ingen alkohol.

Øker den typiske hvetesmaken.

2,5 – 3,5

80

Annet

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Organic malt

Lyst og klart øl

Garantert organisk byggmalt.

2,5 – 3,5

100

Smoked malt

Skotsk øl, røkøl, spesialøl

Røkt under tørking. Gir røkt smak og aroma, typisk for tysk røkøl.

4 – 8

100

Acid malt

Lys ale

Minsker pH-nivået og øker dermed forgjæringsgraden. Stabilere smak.

3 – 7

10


Weyermann

Basismalt

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Bohemian pilsner

Pils, lager, ale

Byggvariant ”Hanka”

3 – 4

100

Pilsner malt

Pils, lager, ale

Godt modifisert

3 – 5

100

Pale ale malt

Alle øltyper, ale, stout, porter

Godt modifisert

5,5 – 7,5

100

Vienna malt

Vienna, Märzen, Maibock, Amber, Oktoberfest

Full kropp, gyllent, med myk smak

7 – 9

100

Munich malt

Mørk lager, øl, bock, oktoberfest, stout, Schwarzbier, brown og mørk ale, amber

Økt kropp og aroma i mørkt øl

12 – 17 &

20 – 25

100

Spesial- og farvemalt

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Carapils

Pils, lager, lettøl, lyst øl, bokkøl

Skumholdbarhet, økt kropp.

3 – 5

3 – 5 (40)

Carahell

Weizen, pale ale, oktoberfest, maibokk, lettøl og alkoholfritt

Økt kropp, aroma, skumstabilitet, rund smak, farve

20 – 30

10 – 15 (30)

Carared

Rødt øl, skotsk ale, amber, bokkøl, brown, altbier

Økt kropp, maltaroma, farve (rød)

40 – 50

25

Caraamber

Bokk ale, dunkel, brown, rød lager, amber

Økt smaksstabilitet, kropp, farve (rød), god mesking

60- 80

20

Caramunich

Oktoberfest, bokkøl, porter, stout, rød, brown, amber

Økt kropp, malt aroma, rund smak og intensere farve

I 80 – 100

II 110 – 130

III 140 – 160

1 – 5

(5 – 10)

Caraaroma

Amber, dunkel, mørk, stout, porter, bokkøl

Økt kropp, malt aroma, intens farve (rød)

350 – 450

15

Carafa og

Carafa special (mindre beskt)

Mørk øl, bokkøl, stout, porter, altbier, schwarzbier

Økt aroma og farve. Special er mildere

I 800-1000

II 1100-1200

III 1300-1500

1 – 5

Malt av andre kornsorter

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Smoked malt

Skotsk ale, rauchbier, røkøl, alaskan ale

Røksmak og –aroma, typisk for rauchbier

3 – 6

100

Wheat malt

I Pale &

II Dark

Weizen, hveteøl, kölsch, altbier, lyst øl, lettøl

Typisk ale-aroma. ’Tynnere’ øl.

I 3 – 5

II 14 – 18

I 80

II 50

Carawheat

Mørk ale, weizen, dunkelweizen

Fyldigere øl, typisk hvetemalt aroma, økt farve

100 – 130

15

Chocolate wheat malt

Ale, altbier, dunkles weizen, stout, porter

Intensere aroma av mørk ale, økt farve

800 – 1200

1 – 5

Chocolate rye malt

Spesial overgjæret øl

Økt aroma av mørk ale, økt farve

500 – 800

1 – 5

Rye malt

Sesongsøl, rugøl

Typisk rugsmak i ale

3 – 8

50

Caramel rye malt

Spesialøl, rugøl, mørk rug/hveteøl

Fin brunfarve, typisk rugsmak

150 – 200

15

Chocolate spelt malt

Spesialøl, flerkornsbrygg, baking

Økt aroma av mørk ale, økt farve

450 – 650

1 – 5

Annet

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Acidulated malt (surmalt) pH 3,4-3,6

Pils, lyst øl, hveteøl

Lavere pH for bedre mesking, kraftigere forgjæring, lysere pilsfarve, stabilere og mer avrundet smak

3 – 7

1 – 10

Melanoidin malt

Amber, mørk, skotsk og rød ale, rødt øl

Økt smaksstabilitet, mer kropp og rundere farving. Bedre rødfarve iølet

60 – 80

20

Organic pilsner malt

Pils, lager, ale, basismalt til alt øl

 

2,5 – 4,0

100

Organic vienna malt

Vienna, Märzen, Maibokk, Oktoberfest

Økt kropp, gyllen farve, rund smak

7 – 9

100

Organic Munich malt

Mørk lager, bokkøl, oktoberfest, stout, schwarzbier, brown, amber

Økt mørkøl-kropp og –aroma

I 12 – 17

II 20 – 25

100

Organic Wheat malt

Weizen, hveteøl, kölsch, altbier, lettøl

Typisk ale-aroma, tynnere øl

3,0 – 4,5

80

Organic Carahell

 

Se vanlig carahell

 

 

Organic Caramunich

 

Se vanlig caramunich

 

 

 

Muntons

Basismalt

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Lager malt

Pilsner, lager

Lys farve, lett modifisert

3,4

100

Pale ale malt

All slags øl

Litt mer farve, høy diastatisk kapasitet

4,4 – 6,6

100

Mild ale malt

 

Høyere nitrogennivå enn pale

 

 

Spesial- og farvemalt

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Crystal malt

Mange øltyper

Lett ristet, nøtteaktig og rikere smak

140 – 190

 

Chocolate malt

Engelsk ale

Ristet malt for farve, smak og kropp i mørk øl

900 – 1150

 

Black malt

Mild, porter, stout

Kraftigere ristet enn chocolate. Ingen diastatiskkapasitet. Brukes for farve og smak i mørk øl

1150 – 1400

 

Malt av andre kornsorter

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Wheat malt

Hveteøl, weizen

Typisk hvetesmak, økt skumstabilitet

4,7

 

Umaltet korn

Navn

Bruksområde

Egenskaper

EBC

Maks-%

Roasted barley (bygg)

Stout

Intens farve, tørr beskhet

1250 – 1500

 

Torrified wheat

Ale som tappes med nitrogen/kullsyregas

Puffet hvete, skumstabilitet

 

 

Flaked barley

 

Dampet og flaket bygg

 

 

Flaked maize

 

Dampet og flaket mais. Gir ølet en ’kornaktig’ smak

 

 

 

*) Tekst og tall i skråskrift er lagt til i etterkant og har ikke sin opprinnelse i fabrikantenes oversikt

Skroll til toppen