På bildet ser vi (fra venstre) Per Øyvind Arnesen, leder for dommerkomiteen i Norbrygg; Mikael Jansson, leder dommerkomiteen i SHBF (Sverige); Morten Bressendorff Schmidt fra Danske Øldommere; vinnerne Andreas Rosén og Bjørn Lodve Wikstrøm; Jørgen Olsen, leder i Norbrygg; Tollef Fog Heen, Norbrygg-dommer; og Hans Christian Nilsen, som kom på tredjeplass. (Foto: Alexander Christensen)
Ølet «#78 Stjørdalsøl med Idun Blå» vant tidenes første nordiske mesterskap i hjemmebrygging. Nå skal bryggerne Andreas Rosén og Bjørn Lodve Wikstrøm og brygge øl med velkjente Mikkeller.
– Vi ble skikkelig overrasket og veldig glade, sier Andreas Rosén og Bjørn Lodve Wikstrøm, som sammen utgjør Tøyentoppen Pappabryggerlag.
– Det er ekstra gøy at vi vinner med en øltype som har urgamle aner, som lukter og smaker bål og skog, men som altfor få har fått mulighet til å smake.
Dømmingen og kåringen fant sted i Stavanger under Rogaland Ølfestival lørdag 22. juni 2024. Hvert av de fem nordiske landene stilte med to hjemmebrygg og én dommer i konkurransen. I tillegg til at «Stjørdalsøl med Idun Blå» vant konkurransen, kom det andre norske bidraget i konkurransen på tredjeplass. Det var ølet «Tripel», brygget av Hans Christian Nilsen og Hilde Rostad, som vant «Årets hjemmebrygger» tidligere i vår. Andreplassen gikk til Sampo Järvi fra Finland og ølet «Juhlamärzen». Se dommernes beskrivelser av vinnerølene nederst.
Vanskelig avgjørelse for dommerne
– Dømmingen var utfordrende. Når du skal rangere i utgangspunktet feilfrie øl, blir det marginale forskjeller som avgjør til slutt, sier Tollef Fog Heen, Norges representant i dommerpanelet.
Tross ulike språk, typedefinisjoner og vurderingsprosedyrer, ble de erfarne dommerne samkjørte og enstemmige i rangeringen av de tre beste bidragene.
Utfordrende å gjenskape – mange å takke
De nordiske mesterne ser fram til å reise til København og møte Mikkeller. Men det er ikke gitt at ølet som skal brygges blir helt likt vinnerølet i konkurransen. Ikke minst fordi ølet ble brygget med malt fra Stjørdal, humle fra Sverige, norsk bakegjær og einerlåg. Hjemmebryggerne ser fram til spennende dialog med Mikkeller.
– Til slutt vil vi takke Jørund Geving for utmerket orerøkt stjørdalsmalt. Takk til Norbrygg som fasiliterer ølkonkurranser, står for all logistikk og trener opp dommere. Takk til Lars Marius Garshol som dokumenterer og formidler kunnskap om norsk tradisjonsøl, noe som gjør at balkongbryggere på Tøyen kan gjenskape og lage sin egen tolkning av et brygg vi ellers ikke hadde hatt noen kjennskap til. Og takk til bryggerne i Stjørdalen som har holdt tradisjonen i live gjennom generasjoner, avslutter de fornøyde hjemmebryggerne, avslutter de fornøyde hjemmebryggerne.
Nordisk samarbeid
Norbrygg ønsker å takke våre nordiske samarbeidspartnere. Det har blitt nedlagt et betydelig arbeid av dommermiljøene for å koordinere prosesser og ulike tidsplaner på tvers av landene. Det var fint å kunne ta imot dommere, bryggere og representanter fra de andre nordiske foreningene under et så flott arrangement som Rogaland Ølfestival. Norbrygg ser fram til videre samarbeid om den fantastiske og grenseløse hobbyen vår.
Dommernes beskrivelser av vinnerølene
The judges selected «#78 Stjørdalsøl med Idun Blå» from Andreas Rosén (who is Swedish, but living in Norway) as the winning beer.
«The winner is an amber beer with caramel and bready notes. The taste is well balanced with sweetness and some acidity against a strong smoky flavour and aroma with tobacco and leather notes. It is a beer style which has been described as a «beer that makes you thirsty».
Place number two is “Juhlamärzen (Märzen)” by Sampo Järvi (Finland):
«A clear, crisp lager, dark amber of colour. It has a rich, bready aroma with noble hops in the background. The taste is also nice and smooth, with the taste of knekkebrød well balanced against the hops. Very clean fermentation.”
Place number three is the light strong Belgian ale named «Tripel», by Hans Christian Nilsen (Norway):
“It is an inviting golden ale. It has a complex aroma with some banana, cloves and bubble gum, and a hint of coriander. The carbonation level was good with a strong foam. Sweet and malty with some warming alcohol and herbals from the yeast.”