Acetaldehyd? Diacetyl? DMS? Fenoler? Banan? Papp?
Dette er noen av usmakene som fra tid til annen kan forekomme i øl, både fra de store bryggeriene, mikrobryggerier og hjemmebrygg. For å kunne lage et feilfritt øl og dermed bli en bedre brygger er det en stor fordel å kunne kjenne igjen disse smakene, samt hva som er de vanligste årsakene til at de forekommer.
Norbrygg har standard smakesett som kan brukes for å lære seg om usmaker i øl. Følgende regler gjelder:
- For å kunne få tilsendt et sett må man først samle 7-10 Norbrygg-medlemmer.
- Medlemmer som skal arrangere samlinger, kan maksimalt få tilsendt et sett. Trengs det flere sett må det søkes om dette til domkom@norbrygg.no.
- Norbrygg fylkeslag kan bestille inntil to sett samtidig.
- Fyll ut skjemaet og send så mail til domkom@norbrygg.no hvis dere vil ha kurs.
- Etter gjennomført kurs må man fylle ut en kort rapport og sende tilbake til dommerkomiteen.
- NB, utgifter til selve gjennomføringen må dekkes av deltagerne. Norbrygg stiller med usmakepillene, øl, plastglass, lokaler, etc må dere ordne selv.
Materiell har du her:
Vi har også litt mer utfyllende materiell om usmaker (kompendium), som er verdt en gjennomlesning.