Forklaring: B/A: bouquet/aroma, F/U: farge/utseende, S: smak, F: fylde
1. Lys Lager
A. Tsjekkisk Pilsner
OG FG vol% IBU EBC
1.044-56 1.014-20 5,0-6,0 35-45 6-10
Likner ganske mye den tyske pilsner.
B/A: Høykvalitetshumle i duften.
F/U: Fargen kan variere fra mørk til ganske lys gul, ingen kaldtåke. Kraftig og tykt skum.
S: stilen balanseres med en middels bittersmak og aroma med en mild søtlig maltsmak. Diacetyl kan forekomme i mindre mengder.
F: Medium fylde, men noe kraftigere enn i tysk pils.
Ex: Pilsner Urquell, Budvar, Lobkov.
B. Tysk Pilsner
OG FG vol.% IBU EBC
1.044-50 1.006-12 4,5-5,3 30-40 6-8
B/A: Humlearomaen er middels til fremtredende.
F/U: Klassisk tysk pilsner er lys strågul til gyllengul i fagen. Kraftig og tykt skum. Ingen kaldtåke.
S: Velhumlet med høy bittersmak, Humlearoma middels til fremtredende. Godt utgjæret, men med en viss maltsmak. Hverken fruktighet eller diacetyl skal finnes.
F: Medium fylde
Ex: Bitburger, Warsteiner
C. Dortmunder Export
OG FG vol.% IBU EBC
1.048-56 1.010-14 5,0-6,0 23-29 6-10
B/A: Merkbar humleduft.
F/U: Fargen kan være noe mørkere, ingen kaldtåke.
S: Godt utgjæret med ganske tørr karakter. Noe høyere styrke på vørter og bittersmak enn Münchener Helles. Bittersmaken er noe kantet og metallisk.
En tydelig humlesmak. Hverken fruktighet eller diacetyl skal finnes.
F: Lett til medium fylde.
Ex: DAB Export.
D. Münchener Helles
OG FG vol.% IBU EBC
1.044-50 1.008-12 4,8-5,5 18-25 8-11
B/A: Maltrik myk aroma, svak humlearoma.
F/U: Halmstrå til gyllengul i fargen.
S: Relativt lav bitterhet men tydelig maltsmak. I enkelte varianter finnes en god balanse mellom bitter og maltsmak. Ingen karamellsmak, fruktighet eller diacetyl skal ikke forekomme.
F: Medium fylde.
Ex: Löwenbräu Hell
2. Mørk lager
A. Märzen/Oktoberfest
OG FG vol.% IBU EBC
1.048-56 1.012-20 5,0-5,9 18-28 8-30
B/A: Duft av malt, sødme og ren bitterhumle. Høykvalitetshumle skal gi en svak til middels lukt og smak.
F/U: Et bredt spekter av farger, fra gyllengul til rødbrun, ingen kaldtåke.
S: Både karamell og mer lett ristede komponenter kan inngå. Smaken skal være fyldig og maltpreget, med en samstemt avslutning som gjerne får være en anelse humlearomatisk. Hverken fruktighet eller diacetyl skal finnes.
F: Karakteriseres av en medium fylde.
EX: Ayinger Ur-Maerzen, Samuel Adams Oktoberfestøl-98, Paulaner Oktoberfest.
B. Münchener Dunkel
OG FG vol.% IBU EBC
1.052-56 1.014-18 4,8-5,9 16-25 33-39
B/A: Duften er maltaromatisk med endel ristede toner, brødaktig aroma som kommer fra Munchenermalten. (Klassisk Munchener Dunkel inneholder mørk Munchenermalt)
S: Rik og fyldig smak med rikelig maltaroma, underliggende karamellkarakter balansert med humletoner, en kompleks ettersmak med honningaktig vørtersmak og krydret humle. Høykvalitetshumle bør brukes som gir en svak men merkbar duft og smak av humle. Ingen fruktighet. Diacetyl i små mengder er akseptabelt.
F: Medium+ i fyldighet.
Ex: Ayinger Altbairisch Dunkel, Weltenburger Kloster Barock Dunkel.
C. Bock/Dobbelbock
OG FG vol.% IBU EBC
1.066-80 1.018-28 6,3-7,8 20-30 24-59
B/A: Svært lite humleduft, svakt preg av fruktighet kan forekomme.
F/U: Bokkøl kan variere fra mørk kobber til mørk brun i fargen.
S: Maltsødmen skal dominere, humlemengden skal øke proporsjonalt med styrken. Svak bitterhumlesmak, ingen humleduft. Svak fruktighet kan forekomme.
F: Stor fylde
Ex: Aass Bock, Paulaner Salvator.
D. Norsk Juleøl
OG FG vol.% IBU EBC
1.060-70 1.014-22 6,0-7,0 20-30 20-50
B/A: Svak til medium humleduft, og et svakt preg av fruktighet.
F/U: Juleøl kan variere i farge fra kobber til mørk brun.
S: Det tradisjonelle juleølet er undergjæret med en utpreget maltsmak og medium bittersmak, liten humlesmak. Små mengder fruktighet kan forekomme.
F: Medium til stor fylde.
Ex: Aass juleøl
3. Lys Ale
A. Pale Ale
OG FG vol.% IBU EBC
1.044-56 1.008-16 4,4-5,3 20-40 8-22
B/A: Stor variasjon, fra svak til medium humlearoma.
F/U: Gyllen til kobberfarget, kaldtåke ok.
S: Høy bittersmak, med tydelig humlesmak og duft fra aromahumle. Lav til medium maltkarakter. Litt karamellsmak er tillatt. Fruktighet i middels til store mengder. Ingen eller ytterst lite diacetyl.
F: Medium fylde.
Ex: Marstons Pedigree, Bass, Spitfire.
B. Special/Extra Special Bitter
OG FG vol.% IBU EBC
1.038-60 1.006-16 4,1-5,8 28-55 24-28
Medium til høy bitterhet, smak og duft. Medium til stor restsødme med mye smaksemner.
F: Medium til stor fylde er karakteristisk.
Ex. Special: Young’s Ramrod, Fullers London Pride.
Ex. Extra Special: Fullers ESB, Youngs Special London Ale.
C. India Pale Ale
OG FG vol.% IBU EBC
1.050-70 1.012-18 5,0-7,5 40-60 12-28
B/A: Stor blomsteraktig humleduft.
F/U: Gyllen til mørk kobberfarget, kaldtåke ok.
S: IPA karakteriseres av en kraftig bittersmak og alkoholsmak. Mye humle og et høyt innhold av mineralsalter i vannet gir et skarpt tørt øl og en kraftig humlesmak.
Medium maltsmak. Middels til stor fruktighet. Amerikanske og engelske humlesorter kan anvendes.
F: Medium fylde.
Ex: Ushers IPA, Goose Island IPA, Sea Dog IPA
D. Kölsch
OG FG vol.% IBU EBC
1.042-46 1.006-10 4,8-5,1 20-30 6-10
Kölsch er overgjæret og blir lagret på lav temperatur.
B/A: Lite humlesmak og duft. Ingen eller lite fruktighet.
F/U: Fargen er gyllengul, ingen kaldtåke.
S: Tørr, vinøs og svakt søtlig. Ingen karamellsmak. Lite humlesmak og duft, med middels bittersmak. Hvetemalt anvendes. Ingen til svak fruktighet.
K: Lite fylde.
Ex: Kuppers Kölsch
E. Weißbier
OG FG vol.% IBU EBC
1.046-56 1.008-16 4,9-5,5 10-15 6-18
B/A: Aroma og smak er fruktig og fenolisk. Den fenoliske karakteren beskrives ofte som nellik- eller muskatliknende, også et vaniljepreg. Ølet inneholder minst 50% hvetemalt med svært lite humle.
F/U: Ganske lys gul i fargen.
S: Ølet skal være godt utgjæret med høyt kullsyreinnhold. Den relativt høye OG på vørteren og ganske høye alkoholstyrke gir ølet en medium til stor fylde. Banansmak forekommer ofte. Gjærrester er vanlig og gir ølet en mektigere smak. Ingen diacetyl.
F: Medium til stor fylde.
Ex: Erdinger Krystallklar, Erdinger Hefe Weisse
F. Belgisk Wit
OG FG vol.% IBU EBC
1.044-50 1.006-10 4,8-5,1 15-25 4-8
Brygges med store mengder enten maltet eller umaltet hvete. Ofte krydret med koriander og pomeransskall. Svært lys og uklar i fargen. Høykvalitetshumle brukes som gir en lav til middels bitter og humlesmak. Ølet er tørt og har en liten til medium kropp. Ingen diacetyl og bare svak fruktighet.
Ex: Hoegaarden Wit.
4. Mørk Ale
A. Brown/Mild Ale
OG FG vol.% IBU EBC
1.030-50 1.004-14 3,5-5,9 10-25 16-43
B/U: Lett humleduft ok.
F/U: Mørk kobber til mørkebrun i fargen. Kaldtåke tillatt.
S: Maltsødme og karamell dominerer smaken med noe ristetmalt og lakris for Mild Ale. Lite bitter og humlesmak, et ytterst lavt nivå av diacetyl er ok. Lav til middels fruktighet ok.
F: Medium fylde.
Ex: Newcastle Brown, Samuel Smith Nut Brown Ale
B. Porter
OG FG vol.% IBU EBC
1.045-60 1.008-16 5,0-6,5 20-40 60+
B/A: Humleduft og smak fra svak til medium.
FU: En Porter er brun til mørkebrun med en anelse rødskjær.
S: Smaken kan variere fra bitter til søt. Det skal være en tydelig smak og duft av ristet malt som kan variere fra mild til ganske kraftig. Fruktighet skal finnes, og være balansert med den ristete karakteren og bittersmaken fra humlen. Humleduft og smak fra svak til medium.
F: Medium fylde.
Ex: Carnegie Porter, King and Barnes Old Porter
C. Stout Irish
OG FG vol.% IBU EBC
1.038-48 1.008-14 4,0-5,3 30-40 80+
B/A:
F/U: Kraftig skum er viktig. Svært mørk, nesten sort.
S: Klassisk tørr Stout har en malt og karamellsmak i starten som går over i en utpreget tørr ristet bittersmak i avslutningen. Tørrheten kommer fra ristet korn. En viss syrlighet kan også merkes. Fruktigheten overskygges for det meste av malt bittersmak og brenthet. Ingen eller svært lite diacetyl.
F: Medium fylde.
Ex: Guinness Stout, Murphy’s Stout, Beamish Stout
D. Stout Sweet
OG FG vol.% IBU EBC
1.045-56 1.012-20 3,1-6,3 15-25 80+
B/A:
F/A:
S: Søt Stout også kalt Milk Stout, har en mindre ristet karakter og en kraftigere kropp enn en tørr Stout. Melkesukker kan anvendes for en søtere Stout. Maltsødme, sjokolade og karamellsmak skal dominere. Bittersmak fra humlen skal balanseres med sødmen uten å gi bidrag av til smak eller duft.
F: Medium+
Ex: Samuel Adams Cream Stout
E. Trappist
OG FG vol.% IBU EBC
1.050-96 1.012-24 5,9-9,9 18-25 20-28/7-11
B/A: En Trappist karakteriseres ofte av en krydderaktig, fenolisk nellikduft. Bananduft er også vanlig.
F/U: fargen varierer fra helt lys til kobber og brun, skal ha kraftig og tykt skum.
S: Fra nøytral maltsødme til sjokoladeaktig ristet malt-aroma. Svak humlearoma er ok. Lite bitter og humlesmak. Lite diacetyl og svakt bananpreg er tillatt. De sterke variantene kan ha en tydelig alkoholsmak.
F: Medium til stor fylde.
Ex. Rød Chimay, Westmalle Dubbel, Orval
Ex. Trippel: Hvit Chimay, Bruggse Trippel
F. Old / Strong Ale
OG FG vol.% IBU EBC
1.055-75 1.008-20 6,0-8,0 30-40 16-42
B/A: Fruktighet skal bidra til smak og duft.
F/U: Kobber til brun i fargen. Kaldtåke tillatt.
S: fylden er medium til stor med en søtlig maltsmak. Fruktighet bør bidra til smak og duft. En tydelig bittersmak skal balanseres med malt og karamellsødme.
F: Medium til stor fyldighet.
Ex: Thomas Hardy's Ale, Theakston Old Peculier.
G. Scottish Ale
OG FG vol.% IBU EBC/SRM
1.030-40 1.006-14 3,0-4,0 10-20 16-37
B/A: Ingen til liten humleduft og smak.
F/U: Kaldtåke ok.
S: Litt alkoholsmak som domineres av en myk maltsødme og balanseres med en bittersmak fra humlen. Ingen eller lite fruktighet.
F: Lett til medium fylde.
Ex: McEwans, Caledonian 80/-
H. Altbier
OG FG vol.% IBU EBC/SRM
1.044-48 1.008-14 4,5-5,0 25-48 22-37
B/A: Balansert aroma mellom humle og malt, begrenset fruktighet.
F/U: Kobber til brun i fargen, ingen kaldtåke.
S: Kan være kraftig humlet. Medium maltsmak. Munchenermalt er dominerende. Humlesmaken kan være utpreget. Ølet skal ha et rent, friskt og smakfullt inntrykk. Lav fruktighet ok. Ingen diacetyl.
F: medium fylde.
Ex: Diebels Alt, Hannen Alt