Definisjon av øltyper

Forklaring: B/A: bouquet/aroma, F/U: farge/utseende, S: smak, F: fylde

1. Lys Lager

A. Tsjekkisk Pilsner
OG                   FG                   vol%           IBU         EBC
1.044-56          1.014-20         5,0-6,0        35-45       6-10
Likner ganske mye den tyske pilsner.
B/A: Høykvalitetshumle i duften.
F/U:  Fargen kan variere fra mørk til ganske lys gul, ingen kaldtåke. Kraftig og tykt skum.
S: stilen balanseres med en middels bittersmak og aroma med en mild søtlig maltsmak. Diacetyl kan forekomme i mindre mengder.
F: Medium fylde, men noe kraftigere enn i tysk pils.
Ex: Pilsner Urquell, Budvar, Lobkov.
 

B. Tysk Pilsner
OG                FG                   vol.%            IBU         EBC
1.044-50       1.006-12         4,5-5,3          30-40        6-8
B/A: Humlearomaen er middels til fremtredende.
F/U: Klassisk tysk pilsner er lys strågul til gyllengul i fagen. Kraftig og tykt skum. Ingen kaldtåke.
S:  Velhumlet med høy bittersmak, Humlearoma middels til fremtredende. Godt utgjæret, men med en viss maltsmak. Hverken fruktighet eller diacetyl skal finnes.
F: Medium fylde
Ex: Bitburger, Warsteiner
 

C. Dortmunder Export
OG               FG                 vol.%            IBU           EBC
1.048-56       1.010-14       5,0-6,0          23-29         6-10
B/A:  Merkbar humleduft.
F/U: Fargen kan være noe mørkere, ingen kaldtåke.
S: Godt utgjæret med ganske tørr karakter. Noe høyere styrke på vørter og bittersmak enn  Münchener Helles. Bittersmaken er noe kantet og metallisk.
En tydelig humlesmak. Hverken fruktighet eller diacetyl skal finnes.
F: Lett til medium fylde.
Ex: DAB Export.
 

D. Münchener Helles
OG              FG                vol.%             IBU          EBC
1.044-50     1.008-12       4,8-5,5           18-25       8-11
B/A: Maltrik myk aroma, svak humlearoma.
F/U: Halmstrå til gyllengul i fargen.
S: Relativt lav bitterhet men tydelig maltsmak.  I enkelte varianter finnes en god balanse mellom bitter og maltsmak. Ingen karamellsmak, fruktighet eller diacetyl skal ikke forekomme.
F: Medium fylde.
Ex: Löwenbräu Hell

 

2. Mørk lager

A. Märzen/Oktoberfest
OG              FG              vol.%            IBU           EBC
1.048-56      1.012-20    5,0-5,9          18-28        8-30
B/A: Duft av malt, sødme og ren bitterhumle. Høykvalitetshumle skal gi en svak til middels  lukt og smak.
F/U: Et bredt spekter av farger, fra gyllengul til rødbrun, ingen kaldtåke.
S: Både karamell og mer lett ristede komponenter kan inngå. Smaken skal være fyldig og maltpreget, med en samstemt avslutning som gjerne får være en anelse humlearomatisk. Hverken fruktighet eller diacetyl skal finnes.
F: Karakteriseres av en medium fylde.
EX: Ayinger Ur-Maerzen, Samuel Adams Oktoberfestøl-98, Paulaner Oktoberfest.
 

B. Münchener Dunkel
OG               FG              vol.%           IBU          EBC
1.052-56      1.014-18     4,8-5,9        16-25        33-39
B/A: Duften er maltaromatisk med  endel ristede toner, brødaktig aroma som kommer fra Munchenermalten. (Klassisk Munchener Dunkel inneholder mørk Munchenermalt)
S: Rik og fyldig smak med rikelig maltaroma, underliggende karamellkarakter balansert med humletoner, en kompleks ettersmak med honningaktig  vørtersmak og krydret humle. Høykvalitetshumle bør brukes som gir en svak men merkbar duft og smak av humle. Ingen fruktighet. Diacetyl i små mengder er akseptabelt.
F: Medium+ i fyldighet.
Ex: Ayinger Altbairisch Dunkel, Weltenburger Kloster Barock Dunkel.
 

3. Lys Ale

A. Pale Ale
OG            FG            vol.%            IBU          EBC
1.044-56   1.008-16   4,4-5,3          20-40        8-22
B/A: Stor variasjon, fra svak til medium humlearoma.
F/U: Gyllen til  kobberfarget, kaldtåke  ok.
S: Høy bittersmak, med tydelig humlesmak og duft fra aromahumle. Lav til medium maltkarakter. Litt karamellsmak er tillatt. Fruktighet i middels til store mengder. Ingen eller ytterst lite diacetyl.
F:  Medium fylde.
Ex: Marstons Pedigree, Bass, Spitfire.
 

B. Special/Extra Special Bitter
OG            FG           vol.%           IBU           EBC
1.038-60   1.006-16   4,1-5,8       28-55         24-28
Medium til høy bitterhet, smak og duft. Medium til stor restsødme med mye smaksemner.
F: Medium til stor fylde er karakteristisk.
Ex. Special: Young’s Ramrod, Fullers London Pride.
Ex. Extra Special: Fullers ESB, Youngs Special London Ale.
 

C. India Pale Ale
OG            FG           vol.%          IBU           EBC
1.050-70   1.012-18   5,0-7,5       40-60         12-28
B/A: Stor blomsteraktig humleduft.
F/U: Gyllen til mørk kobberfarget, kaldtåke ok.
S: IPA karakteriseres av en kraftig bittersmak og alkoholsmak. Mye humle og et høyt innhold av mineralsalter i vannet gir et skarpt tørt øl og en kraftig humlesmak.
Medium maltsmak. Middels til stor fruktighet. Amerikanske og engelske humlesorter kan anvendes.
F: Medium fylde.
Ex: Ushers IPA, Goose Island IPA, Sea Dog IPA
 

D. Kölsch
OG           FG            vol.%        IBU           EBC
1.042-46   1.006-10   4,8-5,1     20-30         6-10
Kölsch er overgjæret og blir lagret på lav temperatur.
B/A: Lite humlesmak og duft. Ingen eller lite fruktighet.
F/U: Fargen er gyllengul, ingen kaldtåke.
S: Tørr, vinøs og svakt søtlig. Ingen karamellsmak. Lite humlesmak og duft, med middels bittersmak. Hvetemalt anvendes. Ingen  til svak fruktighet.
K: Lite fylde.
Ex: Kuppers Kölsch
 

E. Weißbier
OG           FG            vol.%        IBU           EBC
1.046-56   1.008-16   4,9-5,5     10-15         6-18
B/A: Aroma og smak er fruktig og fenolisk. Den fenoliske karakteren beskrives ofte som  nellik- eller muskatliknende, også et vaniljepreg. Ølet inneholder minst 50% hvetemalt med svært lite humle.
F/U: Ganske lys gul i fargen.
S: Ølet skal være godt utgjæret med høyt kullsyreinnhold. Den relativt høye OG på vørteren og ganske høye alkoholstyrke gir ølet en medium til stor fylde. Banansmak forekommer ofte. Gjærrester  er vanlig og gir ølet en mektigere smak. Ingen diacetyl.
F: Medium til stor fylde.
Ex: Erdinger Krystallklar, Erdinger Hefe Weisse
 

F. Belgisk Wit
OG             FG            vol.%        IBU          EBC
1.044-50     1.006-10   4,8-5,1     15-25        4-8
Brygges med store mengder enten maltet eller umaltet hvete. Ofte krydret med koriander og pomeransskall. Svært lys og uklar i fargen. Høykvalitetshumle brukes som gir en lav til middels bitter og humlesmak. Ølet er tørt og har en liten til medium kropp. Ingen diacetyl og bare svak fruktighet.
Ex: Hoegaarden Wit.

 

4. Mørk Ale

A. Brown/Mild Ale
OG            FG             vol.%       IBU         EBC
1.030-50    1.004-14   3,5-5,9     10-25      16-43
B/U: Lett humleduft ok.
F/U: Mørk kobber til mørkebrun i fargen. Kaldtåke tillatt.
S: Maltsødme og karamell dominerer smaken med noe ristetmalt og lakris for Mild Ale. Lite bitter og humlesmak, et ytterst lavt nivå av diacetyl er ok. Lav til middels fruktighet ok.
F: Medium fylde.
Ex: Newcastle Brown, Samuel Smith Nut Brown Ale
 

B. Porter
OG           FG             vol.%       IBU        EBC
1.045-60   1.008-16   5,0-6,5     20-40      60+
B/A: Humleduft og smak fra svak til medium.
FU: En Porter er brun til mørkebrun med en anelse rødskjær.
S: Smaken kan variere fra bitter til søt. Det skal være en tydelig smak og duft av ristet malt som kan variere fra  mild til ganske kraftig. Fruktighet skal finnes, og være balansert med den ristete karakteren og bittersmaken fra humlen. Humleduft og smak fra svak til medium.
F: Medium fylde.
Ex: Carnegie Porter, King and Barnes Old Porter
 

C. Stout Irish
OG            FG             vol.%         IBU          EBC
1.038-48    1.008-14    4,0-5,3      30-40        80+
B/A:
F/U: Kraftig skum er viktig. Svært mørk, nesten sort.
S: Klassisk tørr Stout har en malt og karamellsmak i starten som går over i en utpreget tørr ristet bittersmak i avslutningen. Tørrheten kommer fra ristet korn. En viss syrlighet kan også merkes. Fruktigheten overskygges for det meste av malt bittersmak og brenthet. Ingen eller svært lite diacetyl.
F: Medium fylde.
Ex: Guinness Stout, Murphy’s Stout, Beamish Stout
 

D. Stout Sweet
OG            FG             vol.%         IBU         EBC
1.045-56    1.012-20    3,1-6,3      15-25       80+
B/A:
F/A:
S: Søt Stout også kalt Milk Stout, har en mindre ristet karakter og en kraftigere kropp enn en  tørr Stout. Melkesukker kan anvendes for en søtere Stout. Maltsødme, sjokolade og karamellsmak skal dominere. Bittersmak fra humlen skal balanseres med sødmen uten å gi bidrag av til smak eller duft.
F: Medium+
Ex: Samuel Adams Cream Stout
 

E. Trappist
OG            FG             vol.%       IBU        EBC
1.050-96    1.012-24    5,9-9,9     18-25    20-28/7-11
B/A: En Trappist karakteriseres ofte av en krydderaktig, fenolisk nellikduft. Bananduft er også vanlig.
F/U: fargen varierer fra helt lys til kobber og brun, skal ha kraftig og tykt skum.
S: Fra nøytral maltsødme til sjokoladeaktig ristet malt-aroma. Svak humlearoma er ok. Lite bitter og humlesmak. Lite diacetyl og  svakt bananpreg er tillatt. De sterke variantene kan ha en tydelig alkoholsmak.
F: Medium til stor fylde.
Ex. Rød Chimay, Westmalle Dubbel, Orval
Ex. Trippel: Hvit Chimay, Bruggse Trippel
 

F. Old / Strong Ale
OG            FG            vol.%       IBU         EBC
1.055-75   1.008-20   6,0-8,0     30-40      16-42
B/A: Fruktighet skal bidra til smak og duft.
F/U: Kobber til brun i fargen. Kaldtåke tillatt.
S: fylden er medium til stor med en søtlig maltsmak. Fruktighet bør bidra til smak og duft. En tydelig bittersmak skal balanseres med malt og karamellsødme.
F: Medium til stor fyldighet.
Ex: Thomas Hardy's Ale, Theakston Old Peculier.
 

G. Scottish Ale
OG            FG             vol.%         IBU         EBC/SRM
1.030-40    1.006-14    3,0-4,0      10-20       16-37
B/A: Ingen til liten humleduft og smak.
F/U: Kaldtåke ok.
S: Litt alkoholsmak som domineres av en myk maltsødme og balanseres med en bittersmak fra humlen. Ingen eller lite fruktighet.
F: Lett til medium fylde.
Ex: McEwans, Caledonian 80/-
 

H. Altbier
OG           FG             vol.%         IBU         EBC/SRM
1.044-48   1.008-14   4,5-5,0       25-48       22-37
B/A: Balansert aroma mellom humle og malt, begrenset fruktighet.
F/U: Kobber til brun i fargen, ingen kaldtåke.
S: Kan være kraftig humlet. Medium maltsmak. Munchenermalt er dominerende. Humlesmaken kan være utpreget. Ølet skal ha et rent, friskt og smakfullt inntrykk. Lav fruktighet ok. Ingen diacetyl.
F: medium fylde.
Ex: Diebels Alt, Hannen Alt 
  

5. Sterke spesialøl

A. Barley Wine
OG                   FG             vol.%         IBU             EBC
1.090-120     1.024-32     7,4-12,0     50-100         35-90
B/A: Tydelig alkoholkarakter og fruktighet, humlearoma kan variere fra lite til svært mye.
F/U: Gyllen til mørk brun i fargen, kuldetåke er tillatt.
S: Mye restsødme, tydelig karakter av alkohol og fruktsmak, balanseres av en ganske lav men merkbar bittersmak. Humle aroma og smak kan variere fra ganske lite til mye. Diacetyl bør ikke finnes, karamell og en vinøs aroma er definitivt en del av karakteren.
F: Kraftig fylde.
Ex: Youngs Old Nick, Anchor Old Foghorn 

B. Tradisjonell bokk
OG             FG              vol.%           IBU           EBC
1.066-74    1.018-24     6,3-7,5       20-30        80-120
B/A: Svært lite humleduft, svakt preg av fruktighet kan forekomme.
F/U:  Bokkøl kan variere fra mørk kobber til mørk brun i fargen.
S: Maltsødmen skal dominere,  humlemengden skal øke proporsjonalt med styrken. Svak bitterhumlesmak, ingen humleduft. Svak fruktighet kan forekomme.
F: Stor fylde
Ex: Aass Bock
 

C. Dobbelbokk
OG              FG                     vol.%          IBU             EBC
1.074-80     1.020-28         6,5-7,8         17-27         30-120
B/A: Ingen humleduft, lave verdier av fruktighet kan forekomme.
F/U: Brun til ganske mørk brun i fargen.
S: Maltsødmen skal dominere uten å være klebrig, ristet maltsmak skal ikke finnes. Alkoholsmak, lite humleduft og smak, svak fruktighet kan forekomme, skal være undergjæret.
F: Fyldig kropp.
Ex: Samuel Adams Double Bock, Paulaner Salvator.
 

D. Belgisk Dobbel
OG                 FG                 vol.%          IBU        EBC
1.050-70     1.012-16         5,9-7,4        18-25     20-35
B/A: En svak humlearoma er tillatt, innslag av maltsødme, nøtter, sjokolade, maltaroma og frukt.
F/U: fargen varierer fra helt lys til kobber og brun, skal ha kraftig og tykt skum.
S: Fra nøytral maltsødme til sjokoladeaktig ristet malt aroma. Svak humlearoma er ok. Lite bitter og humlesmak. Lite diacetyl og svakt bananpreg er tillatt
F: Medium til stor fylde.
Ex: Rød Chimay, Westmalle Dubbel
 

E. Belgisk Trippel
OG                 FG                 vol.%         IBU     EBC
1.060-96     1.016-24         6,9-9,9     20-25     7-14
B/A: Trippel karaktriseres av en krydderaktig og fenolisk nellikduft, duft av bananer er også vanlig.
F/U: Lys i fargen.
S: En nøytral balanse mellom humle og maltsmak. Lave nivåer av humlearoma er godtatt. Et tydelig alkoholpreg.
F: Fylden skal være medium til stor.
Eks: Hvit Chimay, Bruggse Trippel, Westmalle Trippel.
 

F. Old / Strong Ale
OG            FG            vol.%       IBU         EBC
1.055-75   1.008-20   6,0-8,0     30-40      16-42
B/A: Fruktighet skal bidra til smak og duft.
F/U: Kobber til brun i fargen. Kaldtåke tillatt.
S: Fylden er medium til stor med en søtlig maltsmak. Fruktighet bør bidra til smak og duft. En tydelig bittersmak skal balanseres med malt og karamellsødme.
F: Medium til stor fyldighet.
Ex: Thomas Hardy's Ale, Theakston Old Peculier.
 

G. Norsk Juleøl
OG           FG              vol.%            IBU           EBC
1.060-70   1.014-22    6,0-7,0          20-30         20-50
B/A: Svak til medium humleduft, og et svakt preg av fruktighet.
F/U: Juleøl kan variere i farge fra kobber til mørk brun.
S: Det tradisjonelle juleølet er undergjæret med en utpreget maltsmak og medium bittersmak, liten humlesmak. Små mengder fruktighet kan forekomme.
F: Medium til stor fylde.
Ex: Aass juleøl
 

H. Scottish Strong Ale
OG            FG             vol.%         IBU         EBC
1.072-88    1.018-25    6,0-8,0      14-35       20-100
B/A: Ingen til liten humleduft. Malt- og noe alkoholaroma
F/U: Farge fra mørk kopper til mørk brun. Kaldtåke ok.
S: Kraftig maltrik. Ubetydelig humlebitterhet, -smak og -duft. Varmende alkoholsmak som balanseres av en rik og dominerende maltsødme. Et karamellaktig preg hører ofte med. Noe diacetyl er OK. Lite til noe fruktighet. Kraftig, kompleks, til tider et svakt preg av røyk/whisky.
F: Kraftig fylde.
Ex: McEwan's Scotch Ale, Caledonian Edinburgh Strong Ale. 

I. Tradisjonelt norsk hjemmebrygg (foreløpig utkast)
OG              FG              vol%           IBU              EBC
1.060-80     1.015-25     6,0-8,0      15-25            20-50
Hjemmebrygg som viderefører gamle tradisjoner, brygges fremdeles i dag på steder som Vestlandet, Trøndelag, Telemark. Ofte brukes einer (brake) i bryggevannet, som gir en karakteristisk smak/aroma. Røykt malt i større eller mindre grad anvendes også noen steder. Det er ikke uvanlig at meskingen og/eller kokingen gjøres over åpen flamme. Noen få steder fremstiller bryggerne fremdeles malten selv. Ofte brukes gjær (kveik) som er tatt vare på gjennom flere mannsaldre. I all hovedsak overgjæret, ofte ved relativt høy temperatur.
B/A:  En tydelig aroma av einer er vanlig, men ikke påkrevet. Lite eller ingen humle. Gjerne maltrik duft, fruktig. Evt. røykpreg.
F/U: Kan variere fra kobber til mørk brun, ikke ulik juleøl. En viss uklarhet er ikke uvanlig. Kullsyre er ikke noe stort tema, liten eller fraværende skumkrone er akseptert.
S:  Maltsødme dominerer, men balanseres av einer dersom dette anvendes, som gir friskhet. Lav humlebitterhet og -smak. Karakter fra røykmalt dersom dette anvendes. En viss karamellisering fra koking over åpen flamme kan forekomme. Som regel ikke tydelig smak av alkohol. Fruktestere fra gjæringen bidrar til kompleksitet.
F: Medium til stor fylde.
Ex: Vossaøl, stjørdalsøl.
  

Skroll til toppen