Forhåndsinformasjon for deltakere

I år er informasjon og konkurransereglene lagt opp annerledes enn tidligere. Dette ble gjort for å gjøre det lettere å finne frem og ha adgang til mer oversiktlig informasjon. Informasjonen som står på denne siden gjelder kun de som deltar i NM2010.

Vi vil også gjøre oppmerksom på at konkurransereglene er endret i forhold til tidligere. De praktiske følgene av dette er at opplysninger som tidligere stod på denne siden nå er flyttet til konkurranseregleneVi ber innstending alle som vil delta til å lese disse konkurransereglene nøye, da avvik fra reglene kan medføre diskvalifikasjon.

Tidsplan for NM2010

15:00 Styret og medhjelpere er på plass og rigger.
17:00 Generalforsamling i Norbrygg
18:00 Videre rigging av fat og tappetårn (for PF-deltakere)
19:00 Dørene åpner for publikum
22:30 Premieutdeling

Videre utover kvelden blir det servering av PF-øl så langt det rekker.

Påmeldingsveiledning flaskekonkurransen

Det er flaskekonkurransen som avgjør hvem som vinner NM i hjemmebrygging. Denne konkurransen går ut på at hjemmebryggere rundtomkring i landet sender inn eller leverer øl i flasker, som blindtestes av flere øldommere. Vinneren av det hele får kalle seg ’årets hjemmebrygger’ og i tillegg til hovedpremien vil vinnerens øl brygges hos Nøgne Ø.

Hva må du gjøre for å delta i flaskekonkurransen?

  1. Les konkurransereglene §1 – § 5.12 veldig nøye (disse er endret vesentlig siden ifjor!)
  2. Meldt på ølet ved hjelp av påmeldingsskjemaet på nettsiden
  3. Send inn eller lever ølet samt betal påmeldingsavgiften før fristen er gått
  4. Hvis du har anledning: møt opp på selve NM og opplev årets største hjemmebryggerarrangement! 

Vi har som vanlig følgende fem hovedklasser:

  • lys lager
  • mørk lager
  • lys ale
  • mørk ale
  • sterke spesialøl

I tillegg til klasseinndeling skal bryggerne spesifisere bryggene sine i underklasser (øltyper). Se nærmere retningslinjer for klasseinndelingen og definisjon av underklasser. Hvis øltypen ikke er med i definisjonslisten så kan man i påmeldingsskjemaet velge 'Øvrig' og spesifisere øltype i kommentarfeltet

Bruk fornuften og vær nøye når du velger hoved- og underklasse, da feilplassering vil kunne forårsake en negativ bedømming av ditt øl. Uansett hva slags øl det er så det påmeldes som ’sterk spesialøl’ dersom brygget har en stamvørter-OG (original gravity) på 1.065 eller mer.Under tidligere NM har det forekommet at visse brygg ikke ble plassert i riktig hoved- og underklasse av deltakeren. Dette har medført mye ekstraarbeid for dommerkomitéen utover den allerede store oppgaven av koding og arrangering av forbedømming.

Alle brygg må være påmeldt og mottatt innen fredag 12. mars. Deltagende ikke-medlemmer som ikke har betalt avgiften innen denne dato må regne med at ølet ikke vil bli bedømt. Betalingen gjelder imidlertid ikke medlemmer i Norbrygg. Dersom du derimot ikke har et gyldig medlemskort med påført oblat som betalingsbevis, bør du ommegående ta kontakt med kasserer for å få tilsendt nytt medlemsbevis og betalingsblankett slik at du rekker å betale medlemsavgiften innen fristen.

Hva skjer så videre?

Etter fristen for innlevering og betaling av påmeldingsavgiften vil alle innleverte brygg få en ny kode. Deretter vil ulike dommerpaneler bedømme ølet i hver hovedklasse. De tre beste brygg i hver av hovedklassene går videre til finalen, som avholdes under selve NM-arrangementet. Bryggene får tildelt første, andre og tredje plass i hver sin hovedklasse, og de tre bryggene med de høyeste poengsummene uansett hovedkategori vil gå videre til Skandinavisk Mesterskap i hjemmebrygging i Danmark. Brygget med den allerhøyeste poengsum blir kåret til ’årets hjemmebrygg’.

Premier

For hver hovedklasse:

1. plass – gavekort fra Petit Agentur på 1000 kr.
2. plass – gavekort fra Petit Agentur på 800 kr.
3. plass – gavekort fra Petit Agentur på 500 kr.

For brygget med høyeste poengsum:

Ølet vil bli brygget sammen med vinneren hos Nøgne Ø (forutsatt at brygget er overgjæret og holder ’pol-styrke’).

Påmeldingsavgift

kr 0,- per flaskebrygg for medlemmer av Norbrygg
kr 100,- per flaskebrygg for ikke-medlemmer

Konto for innbetaling:

9041.22.11005
Norbrygg v/Yngve Ydersbond

Innlevering

Flasker med påmeldingsskjema kan sendes per post og må være mottatt innen fredag 12. mars, til følgende adresse (endret fra 1. mars):

Joakim Ruud
Brageveien 4B
0359 Oslo
Tlf: 90057932

Send flaskene i god tid, det er deltakers ansvar at flaskene er Norbrygg i hende innen fristen! Kun flasker sendt eller levert til denne adressen vil bli bedømt. Det anbefales at ølet leveres tidligst mulig slik at evt opphvirvlet bunnfall vil legge seg tidsnok innen førbedømmingen. Dette vil komme ølet ditt, og dermed bedømmingen, til gode.

I tillegg vil det være mulig å levere flasker direkte til Joakim, eventuelt i Oslo. Men husk, dette kan kun skje etter telefonisk avtale. Fristen for dette er også fredag den 12. mars og gjelder kun levering på døren, ikke postforsendelser!

Tips for pakking av flaskene

Hver flaske bør pakkes inn individuelt, f.eks. med et par runder med bobleplast, som festes slik at flasken er helt dekket. Det er ikke noe poeng å surre hele flasken inn med tape, det gjør det bare vanskelig å pakke den ut. Når hver flaske er individuelt emballert, kan de ikke klirre mot hverandre. Det er i hovedsak kontakt mellom flaskene som fører til at de knuser, ikke at esken som en helhet får støt. De innpakkende flaskene plasseres så i en eske, der man fyller opp med mer materiale for å hindre at flaskene beveger seg rundt. Bruk gjerne bobleplast her også. Avispapir, spesielt hvis det ikke er godt krøllet, er svært lite effektivt! Løse isoporchips er heller ikke særlig effektivt, da flaskene lett kan vandre gjennom chipsen. Esken bør ikke være størst mulig, det gjør den bare vanskelig å håndtere. Videre er det ikke noe poeng å surre hele esken inn med tape. Et par biter tape strategisk plassert over eskens åpning/lukkemekanisme er nok. Hvis esken i utgangspunktet er i så dårlig forfatning at man må tape over alle eskens skjøter for at den skal holde seg sammen, er den sannsynligvis ikke egnet. Postens Norgespakker kan anbefales. Håper disse tipsene fører til et minimum av knuste flasker i år, samt en lettest mulig håndtering for arrangørene!

Påmeldingsveiledning publikums favoritt

I tillegg til den vanlige flaskeøl-konkurransen kan man stille i  "publikumsfavoritt" (PF), her koster det ingenting å delta, men du må levere minimum 18  liter øl (dvs. en full stor Cornelius-keg eller tilsvarende volum i flasker eller andre beholdere). I denne klassen er det ikke noen underklasser, poenget er rett og slett å brygge et best mulig øl som publikum vil like, uansett øltype. De som møter opp på NM2010 skal  kåre "publikums favoritt", så her er det mulighet til å få mye heder og ære for de som deltar. Husk at et vellykket arrangement med mye godt øl til publikum avhenger at flest mulig stiller opp i klassen "publikums favoritt", så vi oppfordrer alle som har mulighet til å delta i denne klassen!Øl til Publikums Favoritt meldes på via et eget skjema.

Publikums favoritt skal som tidligere serveres av den repektive brygger eller venner fra sin egen lille "stand". Arrangørene stiller med nødvendige bord dersom deltakeren ikke har med egen bar.  Deltakere bør ta med egen CO2 eller avtale bruk av CO2 med andre deltagere som har. Det anbefales å kjøle ned ølet godt og isolere fatet slik at ølet holder lav nok temperatur. En enkel måte å gjøre dette på er å vikle et liggeunderlag stramt rundt fatet.

Vi henstiller til at bryggerne kopierer oppskriften for utdeling, og man kan gjerne ha med andre effekter for å promotere sitt øl, som egen bar, klær med påtrykt logo til bryggelauget, servering av fingermat/snacks, skilt/banner, ølbrikker, og hva man ellers måtte finne på for å øke sjansen til å vinne i denne klassen.

Fat med øl til publikumsfavoritt skal medbringes konkurransedagen. Det er viktig å møte i god tid, helst allerede kl 15-17, slik at du får rigget ferdig og smakt på andre deltakers PF-øl før dørene åpner for besøkerne kl 19. De som stiller med øl til publikums favoritt slipper gratis inn på arrangementet. Man får ta med én venn/følge gratis per innleverte PF-øl, disse må registreres gjennom påmeldingsskjemaet til PF. Utdeling av gratisbilletter til deltakere og deres gjester er spesifisert i konkurransereglene.Det vil også bli fine premier i denne kategorien i år. Det er ikke noen begrensning på hvor mange PF-øl man kan stille med per brygger.

Premier

Styret er glad for at sponsor Petit Agentur vil stille med følgende premier i klassen 'publikums favoritt':

1. plass – gavekort fra Petit Agentur på 2000 kr.
2. plass – gavekort fra Petit Agentur på 1500 kr.
3. plass – gavekort fra Petit Agentur på 1000 kr.
4. til og med 10. plass – gavekort fra Petit Agentur på 300 kr.

1. til og med 15. plass – nytt corneliusfat på 9 liter!

Etikettkonkurranse

Også i år vil det avholdes en etikettkonkurranse. Her er det om å gjøre å lage den fineste øletiketten, og vi håper kreativiteten vil blomstre! Man har anledning til å stille i etikettkonkurransen med opptil én etikett per øl som man deltar i konkurransen med. Etiketten skal være utformet av bryggeren selv, eller noen som står bryggeren nær (med begges samtykke). Rene kopier av bryggerietiketter godtas ikke. Det er fremmøtt publikum under NM som bedømmer etikettene, tilsvarende som for "publikums favoritt". Det er ikke noen ekstra avgift for å delta i etikettkonkurransen.

Da det er mange ting som må ordnes under selve NM skal deltakende etiketter være klippet ut på forhånd. Etiketter som leveres på A4-ark og som ikke er klippet ut i riktig størrelse vil ikke kunne delta i konkurransen.

Skandinavisk Mesterskap

Det skal avholdes Skandinavisk Mesterskap (SKM) i hjemmebrygging i Danmark under Ølfestivalen 2010 i København (6.-9. mai). Dette er Nordens største ølfestival med bl.a. nærmere 1000 forskjellige typer øl, se http://www.ale.dk/ for nærmere informasjon. Det danske hjemmebryggernettverket http://www.haandbryg.dk/ arrangerer sitt danske mesterskap i begynnelsen av festivalen. Som ifjor vil de tre beste flaskebryggene uansett klasse fra hvert land gå videre til SKM. For å kunne delta i SKM dersom man er kvalifisert, må man altså ta vare på tre ekstra flasker av hvert brygg som beskrevet over og i reglene.

Bryggeren av "årets hjemmebrygg" (ølet med høyest poengsum i NM) vil motta kr 2500,- i reisestipend for å delta på SKM i København! Stipendet deles kun ut hvis bryggeren foretar reisen. Stipendet på kr 2500,- er per vinnerøl, ikke per brygger (dvs. hvis det er oppført to stk bryggere på vinnerølet, mottar de totalt kr 2500,-)

Norbrygg trenger hjelp til gjennomføringen av arrangementet

Hvis du kan tenke deg å hjelpe til under gjennomføringen av NM 20. mars er det bare å ta kontakt med formann eller arrangementsansvarlig. Vi trenger hjelp til ting som å tilrettelegge for dommerne, billettsalg mv. De som stiller opp får selvfølgelig gratis entré.

Skroll til toppen