Haandbryggerkonkurranse

I samarbeid med Norbrygg organiserer HaandBryggeriet i Drammen en hjemmebryggerkonkurranse som dreier seg om den forholdsvis nye øltypen India Black Ale (også kjent som Black IPA, ASIBA eller Cascadian Dark Ale). Konkurransen går ut på å brygge det beste ølet av den typen, på 8-9%, som (under forbehold) vil bli brygget hos Haandbryggeriet sammen med vinneren. Dette er andre år på rad at HaandBryggeriet arrangerer en hjemmebryggerkonkurranse i samarbeid med Norbrygg og vi er glade for at mikrobryggeriene i Norge pleier kontakten med hjemmebryggere så godt som de gjør.

Jens Maudal i HaandBryggeriet tror at denne konkurransen kan bli en fin utfordring for hjemmebryggerne samtidig som bryggeriet har planer om å sette et slikt øl i produksjon. For bryggeriet er denne konkurransen et godt hjelpemiddel for å få inn gode forslag. Skjønt bryggeriet ikke kan garantere at de brygger vinnerens øl, dette avhenger bl a av gjærtypen og smaken, så mener Maudal at sjansen uansett er stor for at vinnerølet vil brygges hos HaandBryggeriet.

Siden denne øltypen er nokså ny kan det være greit å få vite litt mer om den. The Brewers Association beskriver IBA (amerikansk stil) slik:

India Black Ale (amerikansk stil) har en medium til høy humlebitterhet, -smak og -aroma med moderat-høyt alkoholinnhold, balansert med en moderat kropp. Stilen karakteriseres ellers av en moderat caramaltkarakter og moderat til sterk smak og aroma av mørkristet malt. Fravær av en stor grad av beskhet og brent malt karakter. Fruktig, blomstrete og krydret humlekarakter av alle slag kan bidra til aroma og smak.

Original Gravity (OG): 1.056-1.075 (MERK: Bryggeriet ønsker en vesjon på 8-9 % alkohol!)
Final Gravity (FG): 1.012-1.018
Alkohol-%: 6 -7.5% (MERK: Bryggeriet ønsker en vesjon på 8-9 % alkohol!)
Bitterhet (IBU): 50-70
Color EBC: 50+

Finaledatoen er (foreløpig) flyttet til lørdag 12. februar 2011, og innleveringsfristen vil bli onsdag 2. februar. Denne fristen bør gi deltakerne god tid til å eksperimentere, da denne øltypen kan være ny for mange hjemmebryggere. Du kan melde på ølet ditt her.

Siden ikke alle detaljer er på plass ennå følger her litt informasjon som har forbindelse med fjorårets konkurranse, og det er mulig at det blir gjort endringer:

Selve finaledagen vil finne sted hos HaandBryggeriet. Det vil bli omvisning og mat til deltakerne som tropper opp. Dersom det er plass til flere vil disse, mot et lite bidrag til maten, kunne være med også. En dommerjury vil så bedømme finalebryggene og vinnerølet vil etter all sannsynlighet bli brygget av Haandbryggeriet og forsøkt solgt både i Norge og det store utland. Ølet vil få omtale på HaandBryggeriets nettside og vinnerens navn blir med på etiketten. Noen kasser av det ferdige ølet blir det også på vinneren. HaandBryggeriet har også planer for en etikett- og navnekonkurranse, mer om det senere i løpet.

Det er ikke satt noe grense for hvor mange brygg en deltaker får stille med, så her er det mulighet for å ta den helt ut! Deltakere må, i likhet med i Norbryggs konkurranser, regne med å levere 4 flasker av hvert brygg til konkurransen. Det er mulig at HaandBryggeriet åpner for en smakesesjon, det anbefales derfor å holde av mer enn 4 flasker slik at man kan dele øl med andre, i likhet med (men på mindre skala enn) i publikumsfavoritt-konkurransen under NM i hjemmebrygging.

For mer informasjon om øltypen, les og delta i forumtråden som er reservert til denne konkurransen.

Skroll til toppen