Klasseinndeling

1. Lys lager 2. Mørk lager 3. Lys ale 4. Mørk ale 5. Sterke spesialøl
 1. Norsk pils
 2. Internasjonal lager
 3. Tsjekkisk pils
 4. Tysk pils
 5. Dortmunder export
 6. Münchener helles
 7. Moderne amerikansk lager
 8. Klassisk amerikansk pilsner
 1. Wiener
 2. Märzen/ Oktoberfestøl
 3. Münchener dunkel (Bayer)
 4. Mørk tsjekkisk lager
 5. Schwarzbier
 6. Amerikansk mørk lager
 7. Rauchbier
 1. English ordinary bitter 
 2. English best (special) bitter 
 3. English strong (extra special) bitter 
 4. English pale ale 
 5. India pale ale 
 6. American pale ale 
 7. California common (steam beer) 
 8. Kölsch 
 9. Belgisk pale ale 
 10. Weizen/weißbier (sydtysk type) 
 11. Belgisk wit 
 12. Amerikansk hveteøl 
 1. English brown ale
 2. American brown ale
 3. English mild 
 4. Scottish heavy ale, 70/-
 5. Scottish export ale, 80/- 
 6. Porter
 7. Irish stout
 8. Foreign stout 
 9. Sweet stout
 10. Oatmeal stout
 11. Altbier
 12. Belgisk brown ale 
 13. Dunkelweizen

 

 1. Barley wine 
 2. Old/Strong ale 
 3. Scotch strong ale 
 4. Imperial stout
 5. Tradisjonell bokk 
 6. Dobbelbokk 
 7. Helles bock/maibock 
 8. Weizenbock 
 9. Belgisk dobbel 
 10. Belgisk trippel 
 11. Mørk sterk belgisk ale (kvadruppel)
 12. Lys sterk belgisk ale 
 13. Norsk juleøl 
 14. Tradisjonelt norsk hjemmebrygg

 

Oppstillingen av underklasser er ikke fullstendig, men vi har forsøkt å ta med de viktigste underklassene. Nytt av året er at vi har utvidet antall underklasser betraktelig, slik at det skal være lettere for deltakerne å plassere sitt øl i riktig klasse/underklasse. Du er selv ansvarlig for å plassere den/de ølene du deltar med i riktig klasse og merke flaskene med den rette underklassen.

Hvis du ikke finner en underklasse som passer, gjør som følger: Plasser ølet inn under én hovedklasse (lys lager, mørk lager, lys ale, mørk ale, sterke spesialøl), og påfør så din underklasse. Eks.: "Lys ale, berliner weisse".

For de som brygger øl som ikke passer inn i noen som helst kjent klasse skriver man opp hovedklasse avh. av om det er over- eller undergjær og en lys eller mørk farge, samt OG, og som underklasse skriver du SPESIALØL. (Angi også en typebetegnelse etter eget ønske, f.eks. "krydderøl".) Dette er naturligvis helt kurant, vi ønsker at kreativiteten skal blomstre.

Vi vil råde deg til å velge klasse/underklasse med omhu da en feilplassering vil kunne forårsake en negativ bedømming av ditt øl. Dommerne tar spesielt hensyn til at ølet er korrekt i henhold til den klassen/underklassen det stiller i. Kunsten er ikke bare å brygge et godt øl, men det skal også stemme overens med kriteriene for klassen for å oppnå høyest mulig poengsum.

Alt øl som er sterkere enn OG 1.065-70 må plasseres i klasse 5. Sterke spesialøl, med en egnet underklasse!

NB!
Hvis du har valgt "X. Annen" som underklasse fordi du ikke finner en passende underklasse for ditt øl på vår liste, skal du IKKE skrive "X. Annen" på flasken. Du skal imidlertid skrive "X. (din underklasse)" på flasken. Grunnen til dette er at informasjonen som oppgis på flasken (kode, klasse, underklasse) er til informasjon for dommerne.  Dommerne får ikke vite annet om ølet enn det som står oppgitt på flasken, så det er derfor svært viktig at ølets klasse og underklasse står korrekt oppført på flasken slik at dommerne vet hva slags øltype ølet utgir seg for å være.

Eksempel:

Du har har brygget en Berliner Weisse. På påmeldingsskjemaet krysser du av for "Lys Ale" på Klasse, og velger så "X. Annen" på Underklasse. Du skriver så "Berliner Weisse" i feltet hvor det står "indiker passende underklasse her:". På flasken skriver du følgende: Ølets kode, "Lys Ale", "Berliner Weisse".

Skroll til toppen