Norbrygg har mye i gjære!

Bilde: Frode ØverliSnart er det påske, et vellykket NM i hjemmebrygging ligger bak oss og mange gleder seg til klisterføre og uteweißbier. Det betyr dog ikke at Norbrygg går i dvale frem til neste NM, tvert imot! Det er nytt tilskudd i styret i form av hjemmebrygger, mikrobrygger og øldommer Lars Støre Gullichsen. Lars bor i Trondheim og er dermed vårt andre styremedlem utenfor Østlandet, noe som er med på å spre aktivitetene til Norbrygg til ulike deler av landet.

Hva er så i gjære? Første aktivitet er Øl- og Matfestivalen i Oslo, et flerdagsarrangement i juni, der Norbrygg planlegger å være tilstede. Foreningen presenteres der med et stand og det brygges øl hver dag mens festivalen varer. Dersom du vil hjelpe til, et initiativ vi setter stor pris på, så kan du ta kontakt med vår arrangementsansvarlig Andreas Hegermann Riis.

29.-31.juli finnes det en sammenlignbar festival i Trondheim, nemlig Trøndersk Matfestival, hvor det vil bli flere ølrelaterte aktiviteter. Også her tenkte vi å stå med informasjonsstand og brygge øl hver dag. Dette går dog ikke av seg selv, så hvis du har mulighet til å stille noen timer her og der så blir det meget godt mottatt. Ta i så fall kontakt med Lars Støre Gullichsen.

Høst 2010 vil en fersk tradisjon holdes i ære i Bergen, der det blir duket for Norbryggs andre Hjemmebryggermøte rundt månedsskiftet september/oktober. Planen er å ha et treff der flere hjemmebryggere fra (men ikke begrenset til) Bergensområdet kan møtes over noen gode brygg. Vi prøver igjen å huke tak i en autoritet på brygging som skal holde foredrag, i fjor var det Evan Lewis fra Ægir Bryggeri som hadde et meget interessant foredrag om gjærbehandling og gjenbruk av gjær. Nytt med årets bergenstreff vil være en separat fristil-konkurranse! Her gjelder det å brygge et fantasirikt, grensesprengende eller nyskapende øl for å delta. Bruk uvanlige ingredienser, triks med forgjæringen, gjør hva du ikke kan la være og sett i gang med å brygge allerede nå! Spar gjerne på litt ekstra for de som møter opp på treffet, slik at ikke bare juryen får nyte dine nyvinninger. Detaljer omkring dette arrangementet vil legges ut i løpet av våren. Hvis du har idéer eller har lyst til å hjelpe til, ta kontakt med Gahr Smith-Gahrsen, som har tatt på seg ansvaret for dette arrangementet.

Som om ikke det er nok, så ønsker vi å blåse mer liv i enda en tradisjon, én som Norbrygg har hatt helt siden begynnelsen, nemlig Juleølkonkurransen. Denne konkurransen har de seneste årene stortsett vært en ølbedømming, der de beste to brygg (ett fra hver underklasse) har gått videre til NORØLs juleølfestival. I år vil vi gjøre konkurransen til et arrangement der hjemmebryggere samles og har anledning til å smake hverandres juleøl. Arrangementet vil etter alle planer foregå ved Klostergården Håndbryggeri på Tautra (Frosta kommune) i Nord-Trøndelag siste helg av oktober (slik at vinnerølet rekker å være med i NORØLs Juleølfestival som årene før), og ledelsen er i hendene av Lars Støre Gullichsen.

Med andre ord, mange aktiviteter! Og da har vi ikke engang nevnt at Haandbryggeriet i Drammen planlegger en ny Krydderølkonkurranse. Vi har ikke fått inn alle detaljer rundt dette arrangementet ennå, men planen er at det vil foregå i samme tidsrom som sist, nemlig i januar. Siden det ennå er tidlig så har vi ikke hatt kontakt med Nøgne Ø i Grimstad om hjemmebryggerdagene, men pågangen og entusiasmen tyder på at også dette arrangementet vil forbli en god tradisjon som i likhet med Haandbryggeriets initiativ styrker båndene til hjemmebryggere og mikrobryggere, samt ølets positive kultur som et kvalitetsprodukt fremstilleren kan stå for 100%!

Vi anbefaler alle til å holde et øye med forumet og nettsiden til Norbrygg, da mer detaljert informasjon samt påmeldingsskjemaer vil bli tilgjengelige i løpet av kort tid.

Skroll til toppen