Ølglede for fulle mugger

Med full tilgang på i alt 18 hjemmebryggede ølslag kunne publikum smake seg fram til de beste øltypene. Frydenlunds gamle lagerkjeller var smekkfull da Norsk Hjemmebryggerforening Norbrygg arrangerte det niende NM i ølbrygging.

Arrangementet var åpent for alle og kunne tilby hjemmelaget øl innen de fleste internasjonale kategorier servert av bryggermestrene personlig.

Blant deltakerne var Espen A. Haavardsholm fra Asker. Han har hele sju ganger tidligere tatt førstepremier for det beste ølet i de ulike klassene.

Humla suste
Humle malt gjær og vann er det som skal til for å brygge øl. Men for å få det riktig gode ølet kreves en stor grad av hygiene og nøyaktighet.

– Med utstyr til 1.500 kroner kan du begynne som hjemmebrygger. De fleste begynner med ølproduksjon på 25 liter sier Haavardsholm som etter hvert er blitt kraftig bitt av basillen.

– Nå blir det en del reising og jeg bruker 150-liters ølkar. Det viktigste for å få laget godt øl er gode råvarer godt bryggeutstyr og god hygiene. Og i motsetning til ølet man får kjøpt i butikken som er standardisert for å treffe en bredest mulig forbrukergruppe så skal man dyrke fram øl med egenart og mye smak sier Haavardsholm.

I går stilte han med ølet «Dark Winter Lager».

18 liter øl hver
Å holde ølrapen inne ble nærmest et kunststykke under norgesmesterskapet i går. Publikums favoritt skulle kåres etter at alle frammøtte hadde smakt på de 18 hjemmebryggernes skummende stoltheter og gitt hver og en av dem sin stemme. Dette skjedde etter at Dagsavisen gikk i trykken i går kveld.

Ølklassen er åpen for alle hjemmebryggere men kravet er blant annet at man må stille med minimum 18 liter øl slik at alle som vil kan få smake. I tillegg avgjør et dommerpanel en annen klasse av tidligere innsendt øl på flasker. Fagdommerne Ketil Froyn Gustav Jørgensen og Richard Tysland var nettopp i gang med lys lager.

– Dette er vanskelig øl å lage og det er høyt nivå på dem som brygger sier dommerne som understreker at det ikke går an å spytte ut ølet når man er øldommer.

– Det er en behagelig opplevelse å være dommer i denne sluttrunden hvor kun det beste ølet er med og det må drikkes for å få hele smaken sier de tre.

Vinneren av NM får et reisestipend og kvalifiserer seg til deltakelse i Skandinavisk mesterskap i hjemmebrygging i København søndag 13. mai.

– Økende popularitet
– Etter at forbudet mot hjemmebrygging ble opphevet for noen år siden har egen brygging av øl blitt stadig mer populært. Ølbrygging har gått fra å være en landlig tradisjon til å bli en moderne hobby som brer om seg i kjellere og på studenthybler. For å sette i gang trenger man nesten bare en stor kjele sier Ole Enger i Norbrygg som har 430 medlemmer.

Espen Warg Andreassen var en av dem som smakte seg fra tappekran til tappekran utover kvelden i går. Han deltok i mesterskapet som ølnyter for tredje gang.

– Jeg jobber meg rundt og stemmer på øltypene etter hvert. Det er mye bittert og mørkt øl men herlig smakfullt og noe helt annet enn det du får i butikkene sier Andreassen.

Kilde: Dagsavisen

Skroll til toppen