Øltypedefinisjoner – Bjorleik 2011

Dette er typebeskrivelsene som vil bli lagt til grunn for bedømmingen i flaskekonkurransen under Bjorleik 2011. Det er viktig å merke seg at den maksimalt tillatte OG i konkurransen er 1040, selv om dette egentlig avviker noe fra de tradisjonelle definisjonene av disse øltypene.

ENGELSK ORDINARY BITTER

OG: 1033-39
FG: 1006-12
IBU: 15-30
Alkohol (vol%): 3,0-3,9
EBC: 14-30

Den mildeste av de lyse engelske bitter-typene.
Aroma: Lav til middels engelsk humlearoma, lav til middels maltaroma, med karakter av blandt annet karamell. Fraværende til lavt nivå av fruktestere. Fraværende til lavt nivå av diacetyl.
Farge/utseende: Lys ravfarget til kobberfarget, svak skumdannelse er tillatt. Klar til lett tåke ok.
Smak: Middels til kraftig humlesmak og -bitterhet. Humlesmaken skal være fra engelsk humle. Lav til middels maltsmak, med karakter av toffee, karamell og lyst brød.
Kropp: Lett til medium kropp. Lav karbonering.
Eksempler: Fullers Chiswick Bitter, Greene King IPA, Cains IPA, Jennings Lakeland Bitter.

ENGELSK DARK MILD

OG: 1030-40
FG: 1006-10
IBU: 10-24
Alkohol (vol %): 3,0-4,0 %
EBC: 35-80

Et lett øl, som oftest kun er tilgjengelig på cask, da holdbarheden er meget lav.
Aroma: Svak til middels maltaroma, som kan ha karakter av karamell, toffee, kjeks, lys sjokolade og ristet brød. Svak til middels nivå av fruktestere, som kan ha karakter af plommer og rosiner. Fraværende til svak engelsk humlearoma.
Farge/utseende: Kobber til mørkebrun, svak skumdannelse er tillatt. Lett tåke ok.
Smak: Svak til middels maltsmak, som kan ha karakter av karamell, toffee, kjeks, sjokolade, lakris, mørk sirup og ristet malt. Middels til kraftig maltsødme. Svak til middels nivå av fruktestere, som kan ha karakter av plommer og rosiner. Svak bitterhed, uten smak av humlen.
Kropp: Lett til medium kropp. Lavt kullsyreinnhold.
Eksempler: Banks Original, Brains Dark Mild, St. Peters Mild, Cains Dark Mild, JW Lees Brewers Dark.

DRY STOUT

OG: 1036-40
FG: 1007-11
IBU: 30-50
Alkohol (vol %): 4,0-4,5
EBC: 80+

Aroma: Dominert av hardt ristete og kaffeaktige noter, som følges af sjokolade og toffee. Fraværende til middels niveau av fruktestere. Diacetyl skal være fraværende. Fraværende til svak duft av engelske humletyper.
Farge/Utseende: Rødsvart til svart, med kraftig skum som er hvitt til kremfarget. Klar til lett tåket ok.
Smak: Middels til kraftig ristet smak, som kan ha karakter av kaffe, sjokolade, lakris og korn. Brent karakter og middels humlebitterhet karakteriserer ettersmaken. En viss syrlighet fra det ristete kornet kan til tider forekomme, men er ikke nødvendig.
Kropp: Lett kropp. Lav karbonering.
Eksempler: Guinness Draught, Murphy’s Stout. De store irske bryggeriene bruker blandingsgass, dette kan man i hjemmebryggersammenheng se bort fra.

Skroll til toppen