Oppskriftene på vinnerølene

Her finner du oppskrifter på øl som kom på de tre første plassene i Norbryggs NM 2002, sortert i henhold til Norbryggs klasseinndeling. NB! Ølene er plassert i de underklasser hvor de best hører hjemme, ikke nødvendigvis de klasser de deltok i konkurransen med.
 
 

1. Lys lager

2. Mørk lager

3. Lys ale

4. Mørk ale

5. Sterke spesialøl

A. Munchener Helles

A. Schwarzbier

A. Weissbier

A. Havre Stout

A. Barleywine # 1

B. Duo Vår Pils

B. Munchener Dunkel B. Belgisk Wit

B. Porter fra Bogstadveien

B. Belgisk Trippel

C. Pilsner Spezial

C. Marzen/ Oktoberfest

C. Blind Tiger Ale

B. Tornado Scottish Ale

C. Trippel Torsk

 

A. Munchener Helles

12,0 kg pilsnermalt
33 g Northern Brewer pellets 10% – 90 min
10 g Saaz pellets 4.0% – 10 min
Wyeast #2042 Danish lager gjær Slurry, ca 3 dl.
O.G. 1.049, F.G. 1.010  IBU ca. 22, 50 liter
Infusjonsmesking på 68 gr.
Primærgjæring 3 dager ved 11 gr.
Sekundærgjæring 10 dager ved 11 gr.
Lagring 20 dager ved 11 gr.
Kunstig kullsyre tilsettning. 

1. plass lys lager, NM 2002. Brygger: Gunnar Wiig.

 
B. Duo Vår Pils

9,3 kg pilsnermalt
60 g Hellertauer Perle pellets 6,5% – 90 min
28 g Saaz pellets 4.5% – 15 min.
28 g Saaz pellets 4.5% – 5 min.
Danish lager gjær Slurry,  1,3 ltr.
O.G. 1.052, F.G. 1.011  IBU 30, 40 liter
30 min. på 44 gr. 40 min. på 58 gr. 20 min. på 68 gr.
Primærgjæring 9 dager ved 12 gr.
Sekundærgjæring 14 dager ved 12 gr.
Lagring 26 dager ved 1 gr.
Kunstig kullsyre tilsettning. 

2. plass lys lager, NM 2002. Brygger: Ørjan Moe og Eivind Kolstad.

C. Pilsner Spezial.

7,0 kg. Lagermalt
0,4 kg. Maltekstrakt
130 g. Golding pellets  60 min.
25 g. Hallertau pellets 10 min.
20 g Saaz pellets 0 min
Czech Pils ca 1 ltr.
O.G. 1.045, F.G. 1.010  IBU 37, 35 liter
Primærgjæring 14 dager ved 11 gr.
Lagring 1 måned ved 3 gr.
Kunstig kullsyre tilsettning. 

3. plass lys lager, NM 2002. Brygger: Trygve Pedersen.

A. Schwarzbier.

77 %  Pale Ale Malt.
12 % Munich Malt.
6 % Dextrin Malt.
3 % Crystal 120 L
2 % Chocolate Malt.
Crystal pellets 3,8 % – 90 min
Northern Brewer hel, 7,2 % – 90 min.
Sterling pellets hel, 6,8 % – 15 min.
O.G. 1.076, F.G. 1.016  IBU 25, 
Infusjonsmesking på 68 gr. 90 min.
Primærgjæring 6 dager ved 14 gr.
Sekundærgjæring 10 dager ved 8 gr.
Lagring 7 måneder ved 8 gr.
Naturlig kullsyre tilsettning. 

1. plass mørk lager, NM 2002. Brygger: Kjetil Jikiun.

 

B. Munchener Dunkel

5,5 kg pilsnermalt
0,2 kg Karamellmalt
5,5 kg Munchener malt
33 g Northern Brewer pellets 10% – 90 min
32 g Hersbrucker pellets 4.0% – 10 min
Wyeast #2042 Danish lager gjær Slurry, ca 3 dl.
O.G. 1.052, F.G. 1.012  IBU ca. 23, 55 liter
Primærgjæring 3 dager ved 11 gr.
Sekundærgjæring 10 dager ved 11 gr.
Lagring 15 dager ved 11 gr.
Kunstig kullsyre tilsettning. 

2. plass mørk lager, NM 2002. Brygger: Gunnar Wiig.

C. Marzen/Oktoberfest.

11,5 kg pilsnermalt
0,6 kg Karamellmalt
0,2 kg Munchener
37 g Northern Brewer pellets 10% – 90 min
40 g Saaz pellets 4.0% – 10 min
Wyeast #2042 Danish lager gjær Slurry, ca 3 dl.
O.G. 1.049, F.G. 1.010  IBU ca. 25, 55 liter
Enkel dekoktion
Primærgjæring 3 dager ved 11 gr.
Sekundærgjæring 10 dager ved 11 gr.
Lagring 15 dager ved 11 gr.
Kunstig kullsyre tilsettning. 

3. plass mørk lager, NM 2002. Brygger: Gunnar Wiig.

 
A. Weissbier.

3,6 kg pilsnermalt
7,2 kg Hvetemalt
35 g Perle pellets 8 % – 90 min
1368 Weihenstephan Slurry, ca 2-3 dl.
O.G. 1.048, F.G. 1.012  IBU ca. 15, 55 liter
Enkel dekoktion
Primærgjæring 3 dager ved 17 gr.
Sekundærgjæring 4 dager ved 17 gr.
Lagring 10 dager ved 17 gr.
Naturlig kullsyre tilsettning. 

1. plass lys ale, NM 2002. Brygger: Gunnar Wiig.

 

B. Belgisk Wit.

5,5 kg pilsnermalt
2,0 kg Hvete
3,5 kg Hvetemalt
35 g Styrian Golding pellets 7 % – 90 min
30 g Zaas pellets 4 % – 90 min.
25 g Zaas pellets 4 % – 10 min.
8 g appelsinskall
8 g koriander
3944 Belgian White, Slurry, ca 2-3 dl.
O.G. 1.048, F.G. 1.012  IBU 18, 55 liter
Enkel dekoktion
Primærgjæring 3 dager ved 17 gr.
Sekundærgjæring 4 dager ved 17 gr.
Lagring 10 dager ved 17 gr.
Naturlig kullsyre tilsettning. 

2. plass lys ale, NM 2002. Brygger: Gunnar Wiig.

 
C. Blind Tiger Ale.

4,1 kg Pale Ale Malt
0,45 kg Munich Malt 
0,23 kg Med. Crystal Malt
0,23 kg Carapils Malt
45 g Cascade hel, 5,5 % – 60 min
14 g Perle hel, 6 % – 30 min.
35 g Cascade hel, 5,5 % – 1 min.
21 g Cascade hel, 5,5 % – dry hopped.
Wyeast # 1056, flytende,  0,25 ltr. starter
O.G. 1.050, F.G. 1.014  IBU 34, 22 liter
30 min. ved 50 gr, 60 min. ved 66 gr. 5 min. ved 75 gr.
Primærgjæring 5 dager ved 16 gr.
Sekundærgjæring 7 dager ved 16 gr.
Naturlig kullsyre tilsettning. 

3. plass lys ale, NM 2002. Brygger: Chris Noone.

A. Havre Stout

4,5 kg Pale malt
0,5 kg Lys Crystal malt
0,3 kg Sjokolade malt
0,5 kg Roasted Barley
0,25 Lettkokte Havregryn
50 g East Kent Goldings pellets 2,9 % – 90 min
40 g Cascade pellets 7.0% – 5 min
Irish Stout, flytende, 1 ltr.
O.G. 1.055, F.G. 1.018  IBU  20, 23 liter
60 min. ved 68 gr.
Primærgjæring 20 dager ved 16 gr.
Sekundærgjæring 15 dager ved 18 gr.
Naturlig kullsyre tilsettning. 

1. plass mørk ale, NM 2002. Brygger: Tore Tverå.

B. Porter fra Bogstadveiens Bryggeri

2,2 kg DME
0,2 kg 50 % Wheat extract
0,1 kg Maltodextrin
0,25 kg Crystal Malt
0,25 kg Chocolate Malt
10 g Northern Brewer pellets 10% – 60 min
14 g Fuggles pellets 3.0% – 15 min
14 g Fuggles pellets 3.0% – 5 min
Danstar Nottingham, Slurry, 1 ltr.
O.G. 1.052, F.G. 1.014  IBU 15, 20 liter
1 time ved 68 gr.
Primærgjæring 14 dager ved 20 gr.
Kunstig kullsyre tilsettning. 

2. plass mørk ale, NM 2002. Brygger: Svein Olav Mytting.

C. Tornado Scottish Ale.

3,0 kg Pale Ale malt
0,056 kg Med. Crystall malt
0,028 kg Peated malt
0,056 kg Roasted Barley
0,113 kg Carapils malt
0,056 kg Belgian Aromatic malt
74 g Fuggles pellets 2,3 % – 60 min
Wyeast # 1728 flytende, 0,25 ltr. starter
O.G. 1.043, F.G. 1.010  IBU ca. 26, 20 liter
69 gr. i 90 min., 75 gr.i 5 min.
Primærgjæring 7 dager ved 14 gr.
Sekundærgjæring 7 dager ved 14 gr.
Naturlig kullsyre tilsettning. 

2. plass mørk ale, NM 2002. Brygger: Chris Noone.

A. Barleywine # 1.

14,0 kg pilsnermalt
1,25 kg Crystal 65 L
60 g Columbus pellets 14,1 % – 60 min
30 g Crystal pellets 4.9 % – 5 min
30 g Crystal pellets 4,9 % – 0 min.
Ale Slurry,  fra tidligere brygg
O.G. 1.115, F.G. 1.041  IBU  84,8, 24 liter
66 gr. i 1 time
Primærgjæring 2 uker ved 19 gr.
Naturlig kullsyre tilsettning. 

1. plass sterke spesialøl, NM 2002. Brygger: Lars Bjørnstad og Espen Haavardsholm.

B. Belgisk Trippel.

12,0 kg pilsnermalt
1,5 kg Candissukker
20 g Styrian Golding hel, 4,7 % – 90 min
35 g Hellertau hel, 6,9 % – 90 min
30 g Zaas pellet, 4,0 % – 10 min.
Wyeast Belgian Abbey og Belgian Abbey, Slurry, 2 – 3 dl.
O.G. 1.095, F.G. 1.017  IBU ca. 25, 45 liter
Infusjonsmesking, innmesking på 67 – 68 gr.
Primærgjæring 8 dager ved 25 gr.
Sekundærgjæring 10 dager ved 25 gr.
Lagring 30 dager ved 25 gr.
Naturlig kullsyre tilsettning. 

2. plass sterke spesialøl, NM 2002. Brygger: Gunnar Wiig.

C. Trippel Torsk.

9,0 kg lagermalt
0,7 kg sukker
62 g Hallertauer Mittelfruh pellets 3,8 % – 90 min
8 g Tettnanger pellets 4,0 % – 90 min
30 g Tettnanger pellets 4,0 % – 5 min
1214 Belgian Abbey, flytende 2 ltr. starter  
O.G. 1.066, IBU 47, 26 liter
Infusjonsmesking på 68 gr. I 90 min.
Primærgjæring 10 dager ved 20 gr.
Sekundærgjæring 14 dager ved 20 gr.
Lagring 6 måneder ved 10 gr.
Kunstig kullsyre tilsettning. 

3. plass sterke spesialøl NM 2002. Brygger: Espen Lothe.

Skroll til toppen