Reisebrev fra Italia (dag 4)

Pucker up buttercup!

Så var det innledende runde med sour and wild fermentation som stod for tur. Denne kategorien skulle jeg også dømme sammen med Norberto. Her var det 11 øl på programmet, men ett av ølene – en berlinerweisse – hadde dessverre ikke kommet fram. Også her var det mange solide øl.

Jeg visste at Bernt Sandsmark skulle delta i denne kategorien og hadde gitt beskjed til arrangørene om dette. Med ett kom det en flaske på bordet som jeg mente jeg dro kjensel på. Gav beskjed til arrangørene at jeg trodde dette var et øl en kompis hadde laget og at jeg hadde smakt det for en god stund siden. Jeg sa at jeg kunne stå over dømmingen av dette ølet, eller bytte med nabobordet. Arrangørene mente det skulle gå greit at jeg dømte det. Jeg vet ikke helt hva jeg synes om den avgjørelsen, men med dette sagt mener jeg at jeg klarte å holde meg objektiv og scoret ølet til det samme som meddommer gjorde det. Jeg har enda ikke fått bekreftet at dette er Bernts øl, men hvis dette er tilfelle synes jeg det er ganske humoristisk. Reise til Roma for å smake på ølet til naboen…

Det var en tøff gruppe med mange gode og typeriktige øl, men etter en god diskusjon klarte vi å bestemme oss for fire øl som gikk videre. Siden dommerne i den andre innledende runden lå litt etter skjema ble vi spurt om vi kunne dømme ett øl fra deres flight. Vi takket noe motvillig ja til dette (det hadde vært en lang dag med dømming). Jeg er så glad for at vi takket ja til det.

Ølet var en lambic som hadde blitt tilsatt fersken. Ølet var helt fantastisk. Syrlig, balansert og med en frisk smak av fersken. Utvilsomt det beste ølet jeg hadde smakt under hele dømmingen og ble poengsatt deretter. Norberto var enig og dommerne i den andre flighten ble «beordret» til å sende dette ølet til finalen. Og godt var det – for det vant kategorien.

Norge gjorde det sterkt!

Etter alle finalene var gjennomført ble alle vinnerne smakt på av et siste dommerpanel for å plukke ut best of show. Etter dette var gjort ble vinnerne annonsert på selve festivalen – EurHop. Norge gjorde det meget sterkt og havnet på delt førsteplass med Østerriket og Italia når det kom til å vinne klasser. Norske bryggere sikret 1. plass i Belgian and French Styles, 1. plass i English, Irish and Scottish Styles og 3. plass i American Styles Dessverre fikk jeg ikke smakt på noen av de norske vinnerølene.

Når dømmingen var gjennomført kunne jeg endelig få en skikkelig matbit og en pint med Stone Go to IPA – Alt annet enn feil!

O Vestland Vestland!

Morgenen etter bar det nordover igjen for undertegnede. Jeg er utrolig takknemlig for at Norbrygg lot meg være med på å dømme det første EM i hjemmebrygging. Jeg er sikker på at arrangørene fikk mange erfaringer og at det ikke blir siste gang noe slikt blir avholdt. Jeg stiller gjerne igjen om jeg får muligheten og anbefaler alle andre dommere å melde sin interesse.

Turen hjem gikk via København og ba på 3,5 timer å vente på Kastrup. Hva kan en finne på for å få tiden til å gå?

 

img_3653 img_3660 img_3656

Kjøpe dem obligatoriske røde pølsen? Check!
Ta toget inn til København og besøke Mikkeller i Vesterbro? Check!

Noen ting MÅ man bare gjøre, og noen ting BØR man kanskje gjøre. Dette var definitivt førstnevnte for meg, men jeg kan se at det lett kan være sistnevnte for noen.

Igjen – takk til Norbrygg som la til rette for å sende en dommer til EM. Det er en opplevelse jeg kommer til å ha med meg en god stund!

Kim Odland – Stavanger

Skroll til toppen