To tredjedeler er avgifter

..Men hvordan har vi regnet ut dette?

Man skulle kanskje tro det var en enkel sak å finne ut hvor mye av ølprisen som er avgifter. Det er 15,55 kroner i alkoholavgift pr liter, og 24% mva (også på avgiften). [Anm red: Dette er tall fra 2002. Imens har ølprisene sunket lite grann mens alkoholavgiften er steget både absolutt og relativ]

Så langt, så godt. Men hvilken ølpris skal vi legge til grunn for å regne ut prosenten? Øl selges jo for alt fra 31,50 kr/liter (Seidel pils på Rema 1000) til nærmere 200 kr/liter (importert øl i små glass på fin restaurant). Her må det gjøres endel valg!

Siden øl på restauranter og utesteder selges til en pris som skal dekke mye mer enn selve brygget (lokaler, servitører, musikk osv) synes det umiddelbart riktig å se bort fra dette, og konsentrere seg om prisene på øl i butikk, når vi skal besvare spørsmålet "hvor mye utgjør avgiftene av ølprisen" – særlig med tanke på sammenligning med hjemmebrygging.

Så jeg har gått en runde i butikkene og sett hvilke øl og priser de tilbyr. Som hjemmebrygger blir man da først og fremst forskrekket over hvor dyrt ølet kan være.

Men fremdeles må vi gjøre noen  valg – for eksempel selges øl både på boks og på flaske i ulike størrelser. Ulike butikker har forskjellige priser, og det er mange merker i hver butikk.

Jeg tror det er mest rettferdig å ta utgangspunkt i øl på 0,33 liters glass returflasker. Prisen blir noe lavere hvis man kjøper større flasker (1,25 liter), og noe høyere hvis man ser på boksøl. Men 0,33-flasken er vel stadig det nærmeste vi kommer flertallets oppfatning av "en øl". Dessuten er noe av hensikten med undersøkelsen å sammenligne med hjemmebrygging, og da er vel 0,33 liters returflasker den foretrukne forpakningen, mens boks er utelukket.

Jeg har ikke vært opptatt av merke, men simulert en prisbevisst kunde og plukket det rimeligste ølet i klasse D fra hver butikk. Ølprisene gjelder derfor litt forskjellige merker – Hakon, Seidel, Ringnes osv. Men innholdet er jo stort sett likt (kjedelig pilsener), så jeg tror det er en rettferdig sammenligning. Dessuten er igjen hensikten med undersøkelsen å sammenligne med hjemmebrygging, og da blir forskjellen mellom den ene og den andre norske pilsen temmelig uinteressant – forskjellene er som kjent små.

Prisene er eksklusive pant (mer enn 95% av oss returnerer flaskene). Jeg har undersøkt prisene i alle butikkene på Majorstuen i Oslo den 10. mai 2002. (Det er egentlig to Rema 1000-butikker her, men bare den ene er tatt med.) Butikkene tilhører kjeder som er representert stort sett over hele landet. Her kunne man argumentere med at prisene er lavere i noen butikker på østsiden av byen, men på den annen side er de sikkert høyere i de mest grisgrendte strøk av landet.

Jeg beregnet et enkelt gjennomsnitt og median av prisene og avgiftene jeg fant. Her kunne man sikkert argumentere for at vi burde veie gjennomsnittet i forhold til hver kjedes markedsandel, eller se på hvert eneste ølmerkes markedsandel, men…Not. Jeg er tross alt ikke betalt for denne jobben!

Man kunne også gjerne argumentere med at den prisbevisste ølkjøper aldri ville handle øl der det koster mest, men peile seg inn på en av de rimeligste butikkene (se nedenfor). Eller at de fleste ikke plukker den billigste flasken, men heller en Hansa, Aass eller hva man nå foretrekker, uansett pris. (Den kvalitetsbevisste ølkjøper ville kanskje uansett styre unna pilsen og heller rote frem en Boddington's Pub Ale fra bakerste hylle!)

Konklusjonen må bli at det sikkert er mulig å komme frem til andre tall ved å gjøre en større og mer nøyaktig undersøkelse, eller legge andre forutsetninger til grunn. Men jeg tror de ulike faktorene trekker i forskjellige retninger, og at konklusjonen nedenfor ikke er så helt gal under noen omstendighet. Lag gjerne din egen undersøkelse der du bor – eller basert på dine favorittølmerker – du finner regnearket her!

Butikk  Produkt  Ølpris  Herav mva  Alkohol- avgift  Sum avg.  Avg.prosent 
Kiwi Seidel pils 

10,90 

2,11 

5,18 

7,29 

66,91 

Meny Ringnes pils 

13,50 

2,61 

5,18 

7,80 

57,75 

Prix Husets øl 

10,90 

2,11 

5,18 

7,29 

 66,91 

Rema 1000 Premium pils

10,50 

2,03 

5,18 

7,22 

68,72 

Rimi Haakon pils 

11,90 

2,30 

5,18 

7,49 

62,91 

Gj.snitt  

11,54 

2,23 

5,18 

7,42 

64,64  

Median  

10,90 

2,11 

5,18 

7,29 

66,91 

Som vi ser, koster butikkenes rimeligste pils fra 10,50 til 13,50. Avgiftsandelen ligger på mellom 7 og 8 kroner, og utgjør stort sett mellom 60 og 70 prosent av utsalgsprisen. Gjennomsnitt og median blir ikke langt unna 2/3 (66,67%).

På grunn av de mange statistiske svakhetene med denne undersøkelsen, bør vi unngå å henge oss opp i desimaler, og heller velge en litt rund formulering til slutt. Da ender vi opp med følgende konklusjon:

Avgiftsandelen varierer med butikk og ølmerke, og jo dyrere øl, jo mindre avgiftsandel. Men hvis du går i en tilfeldig norsk butikk og plukker med deg det rimeligste ølet de har, betaler du antagelig rundt to tredjedeler i avgifter.

Mer generelt kan vi si at opptil 70% av salgprisen er avgifter.

Svein Olav Mytting

Skroll til toppen