Forhåndsinformasjon ekstrakt-ale-eksperiment

Norbrygg  arrangerer for annen gang et brygge-eksperiment for å se hvor mye lokale forhold som utstyr, vann og omgivelser påvirker et hjemmebrygget øl. Idéen er som for pale ale-eksperimentet i 2001/2002 at en rekke ulike bryggere tar utgangspunkt i nøyaktig den samme oppskriften og de samme ingredienser, for så til slutt å sammenligne bryggene for å vurdere eventuelle forskjeller. Denne gangen bruker vi en oppskrift basert på maltekstrakt og tørrgjær, for å se om en slik forenklet bryggemetode vil bidra til mindre (eller større!?) forskjell mellom bryggene.

Øltypen blir denne gang en mellommørk ale, og evalueringen vil sammenfalle med Norøls juleølfestival fredag 7. november. Hvis fargen blir som antatt vil den nærme seg en juleøl i fargen, noe som burde passe bra for anledningen. Flaskene som sendes inn vil som sist gang bli evaluert av en fagjury, i tillegg legger vi opp til at ølet som ikke blir smakt på av juryen blir skjenket ut til publikum. Vi ser derfor gjerne at folk sender inn flere flasker enn de påkrevde 4 stk, samt tar med seg restene av ølet på fat eller flasker til festivalen dersom de har mulighet til dette. Håper at flest mulig stiller med ekstra øl, slik at vi i år har mulighet til å reklamere for hjemmebrygging ovenfor festivalgjengerne! (Dette gjelder også fat med juleøl i tillegg til eksperimentølet.)

Idéen bygger på The Great HBD Palexperiment som ble gjennomført i USA i 1998, hvor over 45 bryggere fra hele landet deltok med hver sin pale ale brygget med de samme ingredienser. Se også info og resultater fra Norbryggs pale ale-eksperiment fra 2001/2002.

Frist for påmelding var søndag 7. september. 21 deltakere har meldt seg på.

Dette eksperimentet er sponset av både Norbrygg og Petit Agentur AS, Norges ledende forhandler av ingredienser og utstyr til hjemmebrygging. Det betyr at deltagerne selv kun betaler kr 150,- og for dette får de alle ingredienser som trenges til et 20 liters brygg, dvs. all maltekstrakt, humle og  gjær (samlet verdi ca 400 kr inkl frakt).

NB! Dette eksperimentet er kun åpent for betalende medlemmer av Norbrygg.

De som deltar i dette eksperimentet vil bli spurt om å fylle ut så nøye som mulig et logg-skjema (se link nederst på siden), dette skjema vil være til stor hjelp i evalueringen av deltagernes brygg.

Det er også svært viktig at det oppsatte tidsskjema følges nøye. Det er viktig at alle deltagerne starter sitt brygg på samme tid slik at alle brygg har omtrent samme alder når de evalueres. Som kjent endrer et ferskt øl seg betydelig under lagring, vi må derfor forsøke å eliminere forskjeller/avvik i prosessen som kan skape forskjeller i smaken. Brygget bør derfor settes i uke 39 (22.-28. september)  for å kunne evalueres 7. november. Evalueringen vil altså foregå rett før Norøls juleølfestival på Chateau Neuf i Oslo, vi begynner kl 17 i Klubbscenen (kjelleretasjen). Selve festivalen begynner kl 18, da trekker vi ut i Betong med en egen hjemmebryggerstand, hvor hjemmebrygget juleøl og eksperimentøl serveres etter samme bongsystem som bryggerienes øl.

I tillegg til de (minst) 4 flaskene som skal sendes inn til evalueringen, legger vi som nevnt over opp til at de som har muligheten til det, tar med resten av ølet på fat eller flasker til evalueringen, slik at publikum får anledning til å smake på hjemmebrygget øl. Slik får flest mulig deltakere smakt på de forskjellige bryggene også.

Forrige eksperiment viste at bittermengden varierte ganske mye fra brygger til brygger, det er en kjensgjerning at mange forhold har betydning for utbytte fra humlen som f.eks. typen bryggeutstyr. Det er derfor absolutt viktig at deltagerne følger oppskriften nøye og fyller ut loggen deretter.

Oppskrift og fremgangsmåte

Oppskrift for eksperimentet:
En ganske nøytral type mellommørk engelsk ale med følgende spesifikasjoner:

OG                                      ca 1.050-55
Bittermengde    IBU               ca 30
Farge               SRM (L)         ca 15-20

Ferdig vørtermengde for gjæring 20 liter. Det er viktig at du får 21 liter ferdig vørter til gjæring, det anbefales derfor at du koker ned til litt mindre enn 20 liter og fyller på med vann etterpå til 20 liter i gjærkaret.

Vi har valgt å bruke en Muntons tørrgjær (alegjær) som skal gi et typisk engelsk ale-preg.  Humlen som er valgt, Fuggles, er en forholdsvis nøytral humle som benyttes mye i ale-oppskrifter.

Oppskriften lyder slik:

  • 1,8 kg Muntons medium flytende maltekstrakt (1 boks)
  • 1,5 kg Muntons medium spraymalt (tørket maltekstrakt) (3 poser)
  • 50 gram Fuggles 4,6%, kokes i 60 min. (NB! mengden er en annen enn først oppgitt, grunnet justert alfa%!)
  • 30 gram Fuggles 4,6%, trekkes, etter at varmen er slått av. (Trekkes kun i 15 min før kjøling starter (med kjølespiral), benyttes motstrømskjøler bør kjølingen startes så raskt som mulig etter at vørteren har roet seg.)
  • 1 pk (7 g) Muntons alegjær (tørr).

Merk at du får tilsendt 250 gram humle, så all humlen skal ikke brukes i brygget!

Bryggingen begynner med at ønsket vannmengde kokes opp i kokekjelen, ekstrakten tilsettes så og røres godt ut. Når dette på nytt koker tilsettes bitterhumlen som kokes med i rundt 60 minutter. Om du velger å koke hele volumet eller bare en del av vannet sammen med ekstrakten for å tilsette resten av vannet i gjæringskaret er opp til deg og utstyret ditt. Vi forventer at både ditt hydrometer og termometer er kalibrert for nøyaktighet. Om du vil bruke Irish moss for klarning så er det opp til deg. Aromahumlen tilsettes etter at varmen er slått av som beskrevet ovenfor.

Etter koking (anbefalt 60-75 min) kjøles vørteren ned til 18 – 20 C og luftes. Evt. resterende vann tilsettes for å få volumet opp i 20 liter, og OG (oecslevekt) måles. Gjæren tilsettes ved å tilsette posens innhold rett i gjæringskaret, den skal ikke rehydreres i vann eller forkultiveres i en starter. Gjæringsdunken plasseres i et rom på 18 – 20 C. La ølet stå på gjæringstank helt til det er ferdig utgjæret (ingen plopp i gjærlåsen), normalt 1-2 uker. Du kan selv velge om ølet blir stående på samme gjærkar eller om du vil stikke om ølet til en sekundærgjæringsbeholder. Det er ikke anledning til å bruke noen form for klarningsmiddel i gjæringskaret. Når gjæringen er over og ølet har roet seg måles FG og ølet som skal sendes inn flaskes. Bruk 0,33 liters ølflasker og tilsett ca. ½ teskje (2,5 ml) sukker pr. flaske (bruk f.eks. en måleskje). Eventuelt kan det tilsettes en andel oppkokt og nedkjølt sukkerlake i hver flaske, bruk samme mengde sukker pr. flaske. Etter 1 ukes ettergjæring på flaskene (20-22 C) plasseres ølet på temperatur ca. 10 – 12 C/kjellertemperatur for klarning/lagring inntil innleveringsdag.

Det er viktig at du følger dine vanlige bryggeprosedyrer som du ellers ville gjort med et av dine vanlige (ekstrakt)brygg.

Loggskjema

Bryggerne som deltar i eksperimentet bes fylle ut følgende loggskjema.
Dette vil være en viktig del av eksperimentet som går ut på å finne ut hvilke faktorer som påvirker resultatet. Derfor ber vi dere fylle ut skjemaet så nøyaktig som mulig. Vi oppfordrer til å printe ut skjemaet og ha ved siden av dere når dere brygger, så ikke noe går i glemmeboken. Skjemaet skal ikke sendes inn elektronisk denne gangen, men kun printes ut og sendes inn sammen med de 4 flaskene slik som påmeldingsskjemaet under NM. Dvs. skjemaet legges i en lukket konvolutt med ølets kode skrevet utenpå konvolutten. Vi oppfordrer til å skrive inn opplysningene i skjemaet på datamaskinen og så printe ut skjemaet, slik at lesbarheten blir best mulig.

Innlevering

Det skal sendes/leveres minst 4 flasker til evalueringen. Flaskene skal merkes med en selvvalgt kode bestående av 3 bokstaver og 3 tall (ingen initialer eller annet som kan identifisere bryggeren). Flaskene skal videre ikke inneholde andre etiketter, ei heller bryggerietiketter. Dette er altså samme prosedyre som for Norbryggs konkurranser. Flaskene med loggskjema kan enten sendes per post til følgende adresse:

Lars Bjørnstad
Ruglandveien 147
1359 Eiksmarka

eller kan leveres inn på samme adresse (må avtales på forhånd). Flaskene må være Norbrygg i hende i god tid innen datoen for evaluering (fredag 7. november)!

Alternativt kan flaskene leveres inn på evalueringsdagen i lokalet innen starten av arrangementet, kl 17. Gi isåfall beskjed om dette til undertegnede på forhånd, og pass på at flaskene er i noenlunde serveringstemperatur og at bunnfallet ikke er blitt slammet opp. Som nevnt over vil evalueringen finne sted på Klubbscenen, i kjelleren på Chateau Neuf i Oslo.

Følg også med på en egen mailingliste kun for deltakerne av eksperimentet for fortløpende informasjon. Når alle er påmeldt vil disse automatisk bli påmeldt denne mailinglisten.

NB! Husk at det vil bli trukket lodd om et lite corneliusfat komplett med flexitappslange og "ut på tur" CO2-injektor blant de som stiller opp på evalueringen/festivalen 7. november med resten av eksperimentølet/hjemmebrygget juleøl (kvantum et lite fat/10 liter eller mer).

Lykke til!
Norbrygg
v/ lars@norbrygg.com 

Skroll til toppen