Forhåndsinformasjon for publikum

NM i hjemmebrygging 2010 vil foregå Oslo, lørdag 20. mars 2010, kl 19.00. Mesterskapet finner denne gangen sted på idylliske Månefisken. Vi forventer at det atter blir en opplevelse som ingen hjemmebrygger eller ølelsker bør gå glipp av!

Du finner Månefisken i Sagveien 23 i Oslo:

For å komme deg til Månefisken kan du ta trikk 11 (Disen/Kjelsås), 12 (Kjelsås) eller 13 (Storo/Grefsen) til Biermanns gate på Grünerløkka. Derfra er det bare en liten gangtur til (Beyer)broen over Akerselva. Rett ved broen, på vestsiden av elva, finnes det en trapp ned til Månefisken. Alle trikker kjører via Jernbanetorget. Se www.trafikanten.no for mer informasjon.

Det er ellers parkering i gaten, muligvis også like i nærheten til Månefisken.

Vi kommer til å kreve inngangsbillett som inkluderer smaking av "publikumsfavoritt"-brygg.

Medlemmer av Norbrygg: kr 100 per pers  (husk medlemskort) 
Ikke-medlemmer: kr 130 
De som stiller i "publikums favoritt": fri entré + kan ta med én venn/følge gratis 

 

Dersom du ikke har et gyldig medlemskort med påført oblat som betalingsbevis, bør du ta kontakt med kasserer for å få tilsendt nytt medlemsbevis og betalingsblankett slik at du rekker å betale medlemsavgiften.

Hva er NM i hjemmebrygging?

NM i hjemmebrygging er et årlig arrangement i regi av Norbrygg, norsk hjemmebryggerforening. Mesterskapet består av tre konkurranser: flaskekonkurransen, Publikums Favoritt (PF) og etikettkonkurransen. Det er vinneren i flaskekonkurransen som er årets hjemmebrygger.

Les mer »

Konkurranseregler

§ 1 NM i hjemmebrygging er en konkurranse som er åpen for alle norske hjemmebryggere, samt andre hjemmebryggere bosatt i Norge. § 2 Deltagende brygg

Les mer »

Påmelding Publikums Favoritt

I år vil vi bruke et separat påmeldingsskjema til brygg som deltar i klassen Publikums Favoritt. I forbindelse med rominndelingen, deltakeroppmøte og gjestelisten er det svært viktig at du fyller ut skjemaet, gjerne så tidlig som mulig.

Skjemaet kan også brukes for å endre opplysninger om antall deltakende brygg og/eller gjester.

Les mer »

Påmelding flaskeøl

Viktig: 

  • Når du har fylt ut skjemaet må du printe det ut før du trykker på «Send», og levere det i konvolutt med ølet i tillegg til å sende det elektronisk. Hvis du ikke har anledning til å skrive ut skjemaet nå så kan du skrive ut eposten du får som bekreftelse etter å ha trykt på «Send». Denne eposten vil inneholde alle opplysninger du har fylt ut. Dersom du ikke har fått noen epost, så har ikke påmeldingen kommet frem.
  • Opplysningene som gis på dette skjemaet vil ikke tilflyte juryen. Alle brygg bedømmes i en blindtest, der dommerne  kun vet hvilken klasse det aktuelle øl konkurrerer i.
  • Opplysningene kan derimot publiseres, helt eller delvis, om ølet gjør det bra. Fylles ut så godt som mulig. 
  • Ikke glem å oppgi riktig klasse brygget konkurrerer i (se eget dokument). Uten klassetilhørighet og underklasse, ingen bedømning.

Endringer i forhold til tidligere:

  1. Deltakelse i publikumskonkurransen påmeldes gjennom et eget skjema.
Les mer »

Observasjon av bryggedag

Følgende artikkel er en oppgave skrevet av Jørgen Taxt Walnum om kvalitative forskningsmetoder, og dreier seg om observasjon som metode. Forfatteren  har gjort observasjoner av en bryggedag hos Joakim Ruud.

Kokekaret
Kokekaret
Jeg ankom leiligheten til Joakim ca kl 1100. Jeg ble da tatt godt i mot og ønsket velkommen. Mitt første inntrykk var at leiligheten var preget av ølbrygging, det sto et ekstra kjøleskap i gangen, og på kjøkkenet var benkene fylt opp med tomme flasker. I tillegg hadde han en fryser som nå var blitt ombygget til tappetårn, der det var 8 tappekraner. Jeg skulle senere også oppdage at det sto to tomme og en full ballong til gjæring på badet, dette er glasskar som er runde med en liten åpning i toppen og ca 50 cm i diameter på det bredeste. Formen minner om en ballong, derav navnet. Joakim kunne fortelle at han hadde hatt fest dagen før, og derfor var litt sliten i dag. Leiligheten bar ikke tydelig spor av dette, med unntak av en flaske whisky som sto på stuebordet sammen med to tomme glass. Han forteller at han brygger mye mer øl en det han klarer/ har godt av å drikke opp selv, og derfor har en del fester med eget øl.

Les mer »

Resultater fra Haandbryggeriets krydderølkonkurranse!

Lørdag 16. januar gikk Haandbryggeriets krydderølkonkurranse av stabelen. Arrangementet ble en suksess, og selv om antall deltakene øl ikke var spesielt stort (10 innsendte øl), sier bryggeriets sjef, Jens Maudal at kvaliteten var høy på alle bidrag. Vinnerne, Sigmund Melberg og Olav Bråtveit, stakk med sin «Hulder «Ale» av med en knepen seier foran regjerende skandinaviske mester i hjemmebrygging, Erlann Eldorsen og hans «Krøkebærøl». Vinnerølet vil bli brygget av Haandbryggeriet.

Les mer »

Hjemmebryggerdagene på Nøgne Ø

Nøgne Ø ønsker å invitere hjemmebryggere til å være med å brygge. Vi brygger Porter lørdag 30.1.2010 kl 10:00 til ca 19:00. Dette brygger vi sammen.  Deretter får alle deltagere med seg 20 liter vørter og gjær.  Vi ønsker at alle gjør sitt beste og mest kreative med denne vørteren, f.eks smakstilsetninger, gjærtype, eller gjæringsemperatur.  For de som ønsker å kjøpe malt eller humle,så selger vi dette til rabbatterte priser denne dagen.

Lørdag 17.4. fra kl 17:00 til 24:00 inviterer vi alle deltagerne til ølsmakefest i bryggeriet, der vi evaluerer og bedømmer resultatene og kårer en vinner.  Dette er ment som en spleisefest der alle kan ta med seg inntil to gjester.  Alle tar med egen øl (ikke til seg selv, men til alle andre) og sin favoritt ølsnacks (peanuts og potetgull er bannlyst).  Nøgne Ø stiller med Cask conditioned ale.

Prisen for dette er kr 900 (eller kr 950 hvis du bestiller to Wlabs-rør).  Det inkluderer vørter, gjæringsbøtte med lokk, fersk gjær fra Whitelabs (husk å spesifisere hvilken gjær du vil ha når du melder deg på), lunch og en øl på bryggerdagen og middag på ølsmakedagen. 

Les mer »

Dommerskjemaer

Dommerskjemaene til Juleølkonkurransen 2009 er på plass og kan lastes ned: Tradisjonelt Juleøl TJ001 – TJ002 Spesialjuleøl SJ001 – SJ004 SJ005 – SJ007 OBS: kodene henviser

Les mer »

Haandbryggeriets Krydderølkonkurranse

I samarbeid med Norbrygg organiserer Haandbryggeriet i Drammen en hjemmebryggerkonkurranse som dreier seg om urte/krydderøl. Konkurransen går ut på å brygge det beste urte/krydderølet, som (under forbehold) vil bli brygget hos Haandbryggeriet sammen med vinneren.

Urte/krydderøl er en noe løs betegnelse (i tidligere tider brukte man gjerne betegnelsen "gruit" om slikt øl), men det er også Haandbryggeriets ønske å gi deltakerne frie tøyler. Haandbryggeriet ønsker at kreativiteten skal blomstre og at ølet så langt det er mulig har røtter i gamle norske øltradisjoner. Noen av krydderne Haandbryggeriet foreslår er krydder som har vært brukt til øl her i Norge, nemlig ryllik, reinfann, perikum, mjødurt, pors, einer og karve, som i sin tid ble brukt istedenfor humle. Dette er ikke noe endelig liste, og det finnes mange andre krydder som kan brukes i øl. Humle er forøvrig også en tillatt ingrediens i konurransen. Også råvarer som frukt, bær og honning kan være aktuelle. Restene av ølet som ble funnet i det kjente Egtvedfunnet i Danmark viste at dette var vanlig innhold i tidlige tiders øl, og det vil ikke være en fjern tanke at dette kan være til inspirasjon i konkurransen. Det bør dog være en tanke at ingrediensene kanskje bør være viltvoksende/hjemmehørende i Norge.

Les mer »

Begivenheter i Bergen

Her finner du en oversikt over begivenheter tilknyttet Norbrygg i Bergen.  Vår 2010: Medlemsmøte i vår  (under planlegging, informasjon kommer senere)  Høst 2010: Hjemmebryggertreff i oktober

Les mer »

Resultater Juleølkonkurransen 2009

Dagen før selve juleølfestivalen til Norøl (fredag 6. november) ble de innsendte juleølene smakt av en jury som teller fire personer. Det ble litt få deltakere i år blant annet grunnet litt sen reklamering, men når man ser på poengsummene så har de som deltok ikke skuffet juryen!

Det beste ølet i hver kategori går videre til kveldens Juleølfestival og blir med i Norøls juleølsmaking, hvor alle juleøl av 2009 blindtestes av en jury under selve festivalen.

Vi er glade for å kunne si at vi har en entydig vinner i år, og det er Jan Halvor Fjeld! Han har vunnet i begge kategoriene, og hans to øl vil gå videre til Juleølfestivalens jury. Vi gratulerer vinneren og de andre deltakere for årets bragder, og håper at ølet til Jan Halvor vil få en plass høyt oppe blant de store ikveld også!

logopa09.jpgDet er Petit Agentur som står som sponsor for årets Juleølkonkurranse. Premiefordelingen er slik:
1. premie: 600 kr
2. premie: 400 kr
3. premie: 300 kr

Les mer »

Begivenheter i Rogaland

Her finner du en oversikt over begivenheter tilknyttet Bryggerlaga i Rogaland og omegn. Foreningen har møter på Cardinal i Stavanger kl. 19.00 onsdag i oddetallsuker på stedets arrangement "Onsdag

Les mer »

Vellykket bergenstreff!

Lørdag 17. oktober var Laksevåg åsted for Norbryggs hjemmebryggertreff i Bergen. Litt over 50 personer hadde funnet veien til kajakklubben i Gravdalspollen. Arrangementet ble riktig vellykket. Norbrygg takker Maltbua og Nøgne Ø for hjelpen med arrangementet!

Les mer »

Påmeldingsskjema Juleølkonkurransen 2009

Viktig: 

  • Når du har fylt ut skjemaet MÅ du printe det ut FØR du trykker på "Send", og levere det i konvolutt med ølet i tillegg til å sende det elektronisk! Hvis du ikke får med hele skjemaet i bredden kan det lønne seg å printe ut i liggende format (landscape).
  • Opplysningene som gis på dette skjemaet vil ikke tilflyte juryen. Alle brygg bedømmes i en blindtest, der dommerne  kun vet hvilken klasse det aktuelle øl konkurrerer i.
  • Opplysningene kan derimot publiseres, helt eller delvis, om ølet gjør det bra. Fylles ut så godt som mulig. 
  • Ikke glem å oppgi hvilken klasse brygget konkurrerer i (se eget dokument). Uten klassetilhørighet og underklasse, ingen bedømning.

Endringer i forhold til tidligere:

  1. Angi om du er medlem, ikke-medlem eller påmeldt men uten bekreftelse av medlemskapet. Velg det siste dersom du er i tvil.
  2. Farven på de enkelte malttyper og selve ølet i EBC
  3. 'Andel (%)' ved malt, maltekstrakt, råfrukt og sukker beregnes ved å dele den respektive maltvekten på totalvekten til all malt og gange utkomsten med 100. Dette vil gjøre det lettere for de som ønsker å brygge andre mengder med samme oppskrift å omregne brukte mengder.
  4. Total koketid.
  5. Mengder væske til innmesking og til skylling.
Les mer »
Skroll til toppen