Årsberetning av styret i Norbrygg 2010

Styret i foreningen har bestått i lettforandret form av Eduard Möllenkamp (formann), Geir Ove Grønmo (sekretær), Yngve Ydersbond (kasserer), Andreas Hegermann Riis (arrangementsansvarlig), Gahr Smith-Gahrsen (informasjonsansvarlig) og Lars Støre Gullichsen (styremedlem). I tillegg har dommeransvarlig Joakim Ruud frem til NM2010 hatt møterett og deltatt på styrets samlinger. Styret har vært samlet både til regulære styremøter og med forberedelser til diverse arrangementer. I tillegg holder man regelmessig kontakt gjennom et eget underforum på nettsiden til Norbrygg. Året 2010 var vårt 13. driftsår som forening.

Norbryggs websider www.norbrygg.no har blitt til en robust kanal for informasjonsutveksling, samling og kommunikasjon. Nettsidene er jevnlig blitt oppdatert med nyheter og artikler, og informasjon vedrørende konkurranser, spesielt NM i hjemmebrygging, har foreligget kort tid etter arrangementet. Nettsidene oppdateres av hovedsakelig av informasjonsansvarlig, med enkelte innlegg fra andre medlemmer.

Forumet, som er hovedkommunikasjonskanalen til både interesserte i hjemmebrygging, hjemmebryggere og medlemmer i Norbrygg, har sett en sterkt økende aktivitet. Antall registrerte deltakere på forumet har økt kraftig med 60% og aktiviteten i form av antall innlegg har fordoblet seg i forhold til ifjor. 

Antall betalende medlemmer i foreningen er pr idag (2.4.2011) 1342. Dette er en sterk økning i forhold til siste telling fra samme tid ifjor, da foreningen telte 583 medlemmer. Denne store økningen henger sammen med forbedret medlemsregistrering og -betaling, samt generelt økt interesse for hjemmebrygging og øl forøvrig i Norge.

Foreningen arrangerte sitt 13. NM lørdag 20. mars 2010. Arrangementet ble avholdt på Månefisken og det var igjen svært god oppslutning om arrangementet med 455 deltakere og besøkende, nesten hundre flere enn året før. Takket være innsats fra hovedsponsor Petit Agentur kunne arrangørene stille med mange gjeve premier. Derfor fikk publikumet smake på 33 forskjellige typer hjemmebrygget fatøl, servert av bryggemesterne personlig, og stemte frem sine favoritter. Antall klasser i flaskekonkurransen økte fra fem til ni grunnet overveldende deltakelse, et rekordantall på 150 brygg deltok i flaskekonkurransen. Ølet til Jan Halvor Fjeld – ”Humlehelvete”, fikk høyest poengsum totalt i flaskekonkurransen (og sølv i skandinavisk mesterskap), og ble dermed kåret til ”Årets hjemmebrygg”. For andre gang brygget Grimstadbryggeriet ’Nøgne Ø’ mesterskapets vinnerøl sammen med vinneren, og ølet ble solgt fra høsten av på Vinmonopolet i hele landet, samt i andre land bryggeriet distribuerer sitt øl til. Ølet falt så godt i smak at det ble brygget to ganger til hos Nøgne Ø, og en Facebook-side ble opprettet av en entusiast da det ble kjent at det skulle bli siste batch.

Den 2. oktober ble det arrangert hjemmebryggertreff i Norbryggs regi i Bergen. Over 50 hjemmebryggere stilte opp og flere hadde tatt med seg smaklig hjemmebrygget øl, mens Eirik Nygård sørget for god mat til alle. Smaking av øl stod selvsagt i sentrum, men de frammøtte fikk også med seg foredrag om eksperimentelt øl av Mike Purphy, brygger hos Lervig Aktiebryggeri. Arrangementet vil finne sted igjen høsten 2011.

Foreningens andre årlige konkurranse, Juleølkonkurransen, ble for første gang på lenge avholdt som et arrangement med publikum og hjemmebryggere til stede. Konkurransen samt fortreffelig flerretters middag med håndbrygget øl foregikk i hyggelig atmosfære på Tautra, ved Klostergården Håndbryggeri. Styremedlem Lars Støre Gullichsen og brygger Jørn var de fremste pådrivere under konkurransen, samt innleid foredragsholder Troels Prahl fra Danmark. Nærmest 60 bryggere og deltakere møtte opp og det var en svært hyggelig ølfest som vil bli gjentatt i 2011.

For å kunne bedømme det sterkt økende antall deltakende brygg i Norbryggs konkurranse så styret det som nødvendig å starte opp en ny dommerkomité. Komitéen er i første omgang tenkt å ta seg av utdanning av nye dommere, arrangere kollokvier, samt foreta forbedømminger til konkurranser.

Foreningens økonomi er per i dag god. I år ble det ikke gjennomført utdanning og sertifisering av nye dommere. Til gjengjeld har foreningen tatt høyde for å bruke mer penger for leie av lokale til arrangementer, spesielt NM i hjemmebrygging. Det har vist seg at økningen i deltakere og besøkere har vært såpass at heller ikke Månefisken strekker til lenger.

Bedømmingen av øl til konkurranser som arrangeres av Norbrygg har for siste vært orkestrert av dommeransvarlig Joakim Ruud og styremedlem Andreas Hegermann Riis. De har tatt seg av koordinering av dommere til NM2010, samt arrangert og fasilitert forbedømmingen og finalebedømmingen. Også har han tatt seg av mottakelse og kodering av alle innsendte flaskebrygg til samme arrangement.

Styret i Norbrygg 2010.

Skroll til toppen