Øldommerutdanningen 2008-2009

dommereksamenlitNovember 2008 var det elleve deltakere til øldommerutdanningen som møttes på parkeringsplassen ved Oslo S. Reisemålet videre var bryggerhuset til Ole Enger, der en intensiv og lærerik dag ventet på oss. Årets øldommerutdanning er den andre på rad som er arrangert av Norbrygg. Det var Ole Enger, Espen A. Haavardsholm og Joakim Ruud som sto for utdanningen denne gangen.

Det var stor pågang av kandidater til øldommerutdanningen og det måtte velges deltakere fra en gruppe på nærmest 30 kandidater. De endelige deltakerne var en blanding av hjemmebryggere, ølkjennere og noen vinkjennere, og det ble fort tydelig at alle var engasjert i godt øl uansett hvilken innfallsvinkel eller bakgrunn man måtte ha. Enkelte deltakere hadde avlagt en lang reise for å komme til Oslo, bl a Sørlandet og Nord-Trøndelag var representert.

Kurset var, i likhet med forrige gang, en komprimert utgave av todagerskurset som avholdes i Sverige. Kurset var innom emner som dommerens oppgaver, øltyper, dommeretikk, bryggteknikk, dommerprotokollen og smaking. Det ble smakt på noen kommersielt tilgjengelige brygg, samt noen brygg med (påførte) bryggefeil. Ved hjelp av disse brygg kunne deltakerne bli kjent med ulike aroma- og smakskomponenter som ikke alltid er like lett å ordlegge. Her ble det mange ’Aha-Erlebnisse’!

Da kursdagen var over ble alle deltakerne forsikret om at det var viktig med hyppige kollokvier, som også undertegnende har funnet tid til. Selv om det var minst 3 måneder mellom kursdagen og eksamen så kom eksamensdagen ganske brått på. Lørdag den 14. mars var dagen alle deltakere hadde i kalenderen sin.

Denne dagen dukket de fleste deltakere opp kl 10 i Pilestredet, der også NM2009 vil foregå. Vi gikk rett på sak og satte oss til å svare på 25 kortsvarsspørsmål og 5 langsvarsspørsmål, mens vi fikk smake på fire ulike brygg. Disse bryggene skulle bedømmes ved hjelp av en tilpasset dommerprotokoll og det var meningen at man skulle finne ut av hva slags øl (underkategori) det gjaldt. Og det er ikke alltid like lett!

Bilde tatt av Joakim Ruud

Skroll til toppen